Anika
13-02-2008, 16:58
Dawno temu znalazłam to na stronie survivalowców. Spróbowałam sporo z tych roślin i muszę przyznać, że są nawet smaczne. Chciałam też poeksperymentować i zjadłam kilka kwiatów fiołka. Skończyło się bólem brzucha i...
Akacja (robinia akacjowa) - jadalne kwiaty
Babka Zwyczajna - jadalnych liściach
Barszcz zwyczajny - jadalnych liściach
Bez czarny (dziki bez) - jadalnych kwiatach i owocach
Bluszczyk kurdybanek - jadalnych liściach
Borówka czernica - w lecie ma smaczne i pożywne owoce
Brzoza - roślina, której sok i podkorze są jadalne
Buk - wiosną jadalne liście a jesienią orzechy
Cykoria podróżnik – wiosną jadalne liście a jesienią korzenie (można z nich zrobić wywar)
Czosnaczek - jadalne liście
Czosnek niedźwiedzi - jadalne liście
Czyściec błotny - bardzo pożywne korzenie
Dąb - z jesiennych żołędzi można robić mąkę na chleb.
Dziki bez czarny (czarny bez) – jadalne wiosenne kwiaty i jesienne owoce
Fiołek - liście zebrane wiosną można używać do przyprawiania.
Gwiazdnica - jej liście nadają się na surówkę
Jeżyna - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata a pędów można używać zamiast sznurka
Komosa - jadalne liście
Koniczyna - z jej kwiatów można robić herbatę lub coś a’la szpinak
Kozibród - roślina o jadalnych liściach i korzeniach
Leszczyna - smaczne orzechy
Lipa - wiosną można jeść jej liście, z kwiatów robić herbatę
Łopian - jego kłącza zbierane jesienią są bardzo pożywne
Łączeń baldaszkowaty - jego kłącza zbierane jesienią na brzegach rzek są bardzo pożywne.
Macierzanka (Tymianek) - jej liście są świetną przyprawą
Malina - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata
Marchew (zwana dziką) - na jesieni ma zapychające i pożywne korzenie a jej nasion można używać jako przyprawę
Mięta - z jej liści jest wspaniała herbata
Mniszek Lekarski - z jego wiosennych liści robi się sałatkę a z korzeni – coś a’la kawa
Mydlnica lekarska - z jej kłączy można robić mydło
Oset - jego pędy można jeść wiosną na surowo
Ostrożeń Warzywny - ma jadalne kłącze a ostrożeń polny - młode pędy.
Pałka wodna - jej kłącza są jadalne na jesieni i w zimie, liście i łodygi na wiosnę i latem.
Pasternak - roślina o bardzo sycącym korzeniu zbieranym jesienią
Podagrycznik - roślina, z której liści można robić sałatkę.
Pokrzywa - roślina, z której liści można robić sałatkę
Poziomka - roślina, której owoce nadają się na deser a liście na herbatę
Przywrotnik -z wiosennych liści robi się sałatkę.
Rdest ostrogorzki (pieprz wodny) - jego liście zbierane wiosną sa ostrą przyprawą
Rukiew wodna - jej wiosenne liście są świetną sałatką
Rzeżucha - jej wiosenne liście są słynną sałatką
Sosna - jej wiosenne pąki ''liściowe'' dają aromatyczną herbatę
Stokrotka - liście i kwiaty nadają sie na sałatkę
Szczawik zajęczy - roślina ma jadalne liście, które można jeść na surowo już od wczesnej wiosny
Świerk - młode, wiosenne pąki można jeść na surowo.
Tasznik - Wiosną z liści robi się sałatkę a jesienią - przyprawę z nasion.
Tatarak - jego kłącze, jest przyprawą
Topinambur - to roślina zdziczała z uprawy. Jego korzenie są bardzo pożywne - zbiera się je od jesieni przez zimę do wiosny.
Wierzbówka - z jej wiosennych liści oraz jesiennych korzeni można robić sałatki
Wiesiołek –jadalne jego korzenie zbierane od jesieni do wiosny
Akacja (robinia akacjowa) - jadalne kwiaty
Babka Zwyczajna - jadalnych liściach
Barszcz zwyczajny - jadalnych liściach
Bez czarny (dziki bez) - jadalnych kwiatach i owocach
Bluszczyk kurdybanek - jadalnych liściach
Borówka czernica - w lecie ma smaczne i pożywne owoce
Brzoza - roślina, której sok i podkorze są jadalne
Buk - wiosną jadalne liście a jesienią orzechy
Cykoria podróżnik – wiosną jadalne liście a jesienią korzenie (można z nich zrobić wywar)
Czosnaczek - jadalne liście
Czosnek niedźwiedzi - jadalne liście
Czyściec błotny - bardzo pożywne korzenie
Dąb - z jesiennych żołędzi można robić mąkę na chleb.
Dziki bez czarny (czarny bez) – jadalne wiosenne kwiaty i jesienne owoce
Fiołek - liście zebrane wiosną można używać do przyprawiania.
Gwiazdnica - jej liście nadają się na surówkę
Jeżyna - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata a pędów można używać zamiast sznurka
Komosa - jadalne liście
Koniczyna - z jej kwiatów można robić herbatę lub coś a’la szpinak
Kozibród - roślina o jadalnych liściach i korzeniach
Leszczyna - smaczne orzechy
Lipa - wiosną można jeść jej liście, z kwiatów robić herbatę
Łopian - jego kłącza zbierane jesienią są bardzo pożywne
Łączeń baldaszkowaty - jego kłącza zbierane jesienią na brzegach rzek są bardzo pożywne.
Macierzanka (Tymianek) - jej liście są świetną przyprawą
Malina - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata
Marchew (zwana dziką) - na jesieni ma zapychające i pożywne korzenie a jej nasion można używać jako przyprawę
Mięta - z jej liści jest wspaniała herbata
Mniszek Lekarski - z jego wiosennych liści robi się sałatkę a z korzeni – coś a’la kawa
Mydlnica lekarska - z jej kłączy można robić mydło
Oset - jego pędy można jeść wiosną na surowo
Ostrożeń Warzywny - ma jadalne kłącze a ostrożeń polny - młode pędy.
Pałka wodna - jej kłącza są jadalne na jesieni i w zimie, liście i łodygi na wiosnę i latem.
Pasternak - roślina o bardzo sycącym korzeniu zbieranym jesienią
Podagrycznik - roślina, z której liści można robić sałatkę.
Pokrzywa - roślina, z której liści można robić sałatkę
Poziomka - roślina, której owoce nadają się na deser a liście na herbatę
Przywrotnik -z wiosennych liści robi się sałatkę.
Rdest ostrogorzki (pieprz wodny) - jego liście zbierane wiosną sa ostrą przyprawą
Rukiew wodna - jej wiosenne liście są świetną sałatką
Rzeżucha - jej wiosenne liście są słynną sałatką
Sosna - jej wiosenne pąki ''liściowe'' dają aromatyczną herbatę
Stokrotka - liście i kwiaty nadają sie na sałatkę
Szczawik zajęczy - roślina ma jadalne liście, które można jeść na surowo już od wczesnej wiosny
Świerk - młode, wiosenne pąki można jeść na surowo.
Tasznik - Wiosną z liści robi się sałatkę a jesienią - przyprawę z nasion.
Tatarak - jego kłącze, jest przyprawą
Topinambur - to roślina zdziczała z uprawy. Jego korzenie są bardzo pożywne - zbiera się je od jesieni przez zimę do wiosny.
Wierzbówka - z jej wiosennych liści oraz jesiennych korzeni można robić sałatki
Wiesiołek –jadalne jego korzenie zbierane od jesieni do wiosny