To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.


Test sprzętu Fjord Nansen 2015 termos, kije, komin...
@maciejfloyd - dzięki za testy - jak widać wygrzanie niewiele daje i tutaj.
@Barsus - wrzucisz jakieś zdjęcie komina po wypraniu bym mogła zobaczyć jak mocno postępuje pillingowanie?
@lucas_t - dzięi za kolejne testy

Odpowiedz
Hania
Ja nie napisałem, że komin się pilinguje, wręcz przeciwnie:
''Tkanina nie wykazuje żadnych tendencji do innego zużycia takiego jak np. piling.''

Jedyne co to traci on swoją pierwotną puszystość.

Odpowiedz
ok, moje niedoczytanie :)

Odpowiedz
Jestem w trakcie ostatnich pomiarów termosów (przynajmniej do maja, gdy spadnie śnieg i będzie -10 °C ;).
Jako że Ambition całkiem dobrze wypadał, kupiłem drugi kubek termiczny, teraz ''firmowy'':
https://www.promis.pl/sklep/pl/p/Kubek-P...%2C4-l-dwa -kolory/1366

Cały, od spodu, do góry się mocno nagrzewa. U góry jest wręcz gorący...
Ale kto wie, może ma jakąś magiczną jednokierunkowo-przepuszczalną próżnie, i to jest ''ficzer'', nie bug.


Edit:
Heh, Promis po 6h ma temperaturę 28.3°C. Ambition po 12h miał 29.1 °C, więc daje sobie spokój z dalszymi jego testami i będę próbował go reklamować.


Edit #2
Pomiar: ''Czy jest sens trzymać ''żelazną rezerwę'' ?''.
Termosy rozgrzane. Następnie znów zalane do pełna właśnie zagotowaną wodą i odlanie 0.5L.
Reszta jak wcześniej
Tabelka pomiarowa:
http://i.imgur.com/NRYpRFh.jpg

Jak widać różnice w porównaniu do pełnego po 24h sięgają ~20 °C. Gdyby ktoś chciał sobie zostawić tylko kubek, a nie 2.5, to pewnie byłoby dużo gorzej, więc raczej sensu nie ma.
---
Edytowany: 2015-12-26 16:36:39

Odpowiedz
@lucas_t - a masz możliwość jeszcze raz zrobić test termosu, ale tak by uzyskać temp początkową wody ok 96 stopni i temp otoczenia ok 20 stopni? Bo Twój pomiar ze względu na tą temp początkowa dość mocno odbiega od innych i ciężko nam je porównać.
No i pytanie czy faktycznie po wygrzaniu osiągnąłeś niższą temp niż bez wygrzania? bo to mnie mega zdziwiło.

Odpowiedz
Temperatury wody nie uzyskam wyższej, bo ta którą zmierzyłem, to jest temperatura wody wlewanej od razu po zagotowaniu do termosów, mierzona w strumieniu wlewanym z czajnika do termosu.

Przy którym pomiarze chwiałabyś początkowe ~20 °C, bo np. tutaj:
http://i.imgur.com/ooAPZCX.jpg
przy pomiarze #3 jest 19°,
a tutaj:
http://i.imgur.com/f4mbUOA.jpg
przy #2 jest 20.2 °
?

Co do obiegania od innych, to ja bym szukał przyczyn rozbieżności raczej w termometrach. Z trzech które kupiłem jeden wskazuje dużo więcej niż dwa pozostałem, a i te dwa nie wskazują dokładnie tej samej.

Gdzie po wygrzaniu osiągnąłem temperaturę niższą bez ?

Odpowiedz
może czajnik inny spróbować, by początkowa uzyskać lepszą? Masz taką możliwość?
co do temp początkowej - wiem że u Ciebie jest w tych przypadkach 19-20 stopni, ale mi chodzi o połączenie tych dwóch składowych - czyli temp początkowej wody ok 96st i temp otoczenia ok 20st.
Wiem, ze różnica może wynikać też z termometrów, ale tego na razie nie damy rady sprawdzić dlatego tak pomyślałam o tej temp początkowej wody - jeśli by się udało.
ok temp nie niższa a taka sama; spojrzałam na inną temp otoczenia :)

Odpowiedz
Temperatura wrzenia wody nie zależy od czajnika, tylko od ciśnienia, tak więc nic tutaj nie pomoże zmiana.
Ale jeśli to pomoże, to szklany termometr włożony do czajnika z gotującą się wodą wskazywał ~98°C.

Jest połączenie tych składowych. Żeby ledwo co zagotowana woda nie stygła tak szybko, temperatura otoczenia musiałaby być zbliżona do temperatury wody, a to ''ciut'' za dużo jak dla mnie.

Nie uda się - fizyka.

Odpowiedz
To inaczej ;-)
maciejfloyd, warrad - jak mierzyliście temp poczatkową? W czajniku czy już po wlaniu do termosu?

Odpowiedz
Hej! Sorki za zwłokę w odpowiedzi, ale praca praca praca:) Ja mierzyłem tak, że zaraz po zagotowaniu wody w czajniku wlewałem ją bardzo szybko do termosu i szybciutko, mając już w drugim ręku termometr, mierzyłem temperaturę wody już w termosie. Parę sekund pomiaru i szybko zakręcałem termos i tyle.
-------------------------------------------
http://outdoormacieja.blogspot.com/

Odpowiedz
Zrobicie póżniej jakieś pomiary w ''normalnej temperaturze używania'' czyli jakiś +10 - - 10
Żadko nosze wrzątek w termosie latem..no chyba że kiedyś dla dzieciaka do robienia mleka/kaszki
Przy testach w temp. +20 to lepiej sprawdzić jak utrzymuje temperature zimnej wody/płynu :)i

Odpowiedz
Hania
Oczywiście w termosie. Pomiar w czajniku przed wlaniem do termosa nie będzie pomiarem temperatury początkowej :)
Jak rozumiem interesuje nas spadek temperatury W TERMOSIE w określonym przedziale czasu.

Monter
''Zrobicie póżniej jakieś pomiary w ''normalnej temperaturze używania'' czyli jakiś +10 - - 10''
Zrobimy. Nadal mam nadzieję, że zima do nas zawita :)

Odpowiedz
Końcowy pomiar, na koniec roku.
Po''świętach'', pomiar adekwatnej wielkości - wagi.

Termos
Esbit: 521g cały, 82g kubek, 27g korek
Fjord Nansen: 518g cały, 56g kubek, 27g korek.

Kubek Lando
Cały 323g.

Zważyłem przy użyciu:
https://www.promis.pl/sklep/pl/p/Waga-ku...2C-do-5-kg -Pomiar-objetosci-wody%2C-mleka%2C-oleju%2C-maki/1681 i 1kg zapakowanej mąki wskazywała jako 1kg i 8g, więc chyba dobrze waży.

I to by było chyba na tyle, chyba że przyjdzie mróz, Hania, czy ktoś będzie chciał coś jeszcze.
''Na dniach'' postaram się zebrać wszystkie pomiarowo-testowe wpisy w jeden post.
Dziękuje Fjord Nansen za udostępnienie sprzętów, administracji za wiarę i zaufanie.


@Monter
Poprzednia strona, ''Pomiar własny''.
20 °C to z tego co wiem to ''standard'' w pomiarach temperatury dla termosów, więc to raczej problem ogółu ''branży''.

@warrad
''2. badamy temperaturę wrzątku wlewanego by wiedzieć jaka jest temperatura wyjściowa do której nagrzewa czajnik.''
Chociaż samo badanie ''temperatury wyjściowej do której nagrzewa czajnik'', jest z powodu który wspomniałem wcześniej ''dziwne'', to jak byk jest ''wlewanego'', nie ''wlanego'', więc raczej albo w czajniku, albo w strumieniu, ale to Hania powinna wyjaśnić, rozstrzygnąć.
---
Edytowany: 2015-12-31 12:51:11

Odpowiedz
@LUKAS Standardy można łamać :P.. ale oczywiście rozumiem źe test przebiega wg. wytycznych FJ. No i brak zimy jak to Warrad napisał.
Generalnie wyniki tych termosów imo fajne jak na branżowe, standardowe pomiary.

Odpowiedz
Kolejne pomiary (według wytycznych FN jeszcze 2, a w sumie 3) wykonam na początku nowego roku. Testy w terenie faktycznie trzeba będzie też wykonać i jestem ich bardzo ciekaw. Tutaj akurat każdy z Nas, testujących, będzie testował pewnie w zupełnie różnych temperaturach, co da też zapewne ciekawe wyniki.
Co do temperatury początkowej to powinna być ustalona na początku pewna procedura - że mierzymy temperaturę wrzącej wody zaraz po zagotowaniu, ale już wlanej szybko do termosu. Cóż, może to co teraz wypracujemy będzie się sprawdzało w przyszłości podczas innych tego typu testów.
Do tego chciałbym jeszcze już po wykonaniu tych podstawowych pomiarów, sprawdzić termos Fjorda w pojedynku z Colemanem i Tatonką o zbliżonych pojemnościach. No i do tego dojdzie sprawdzian w terenie w temperaturze jaka akurat będzie na zewnątrz, ale chcę to zrobić zimą.
-------------------------------------------
http://outdoormacieja.blogspot.com/

Odpowiedz
Tak z ciekawosci - te +/- 2 czy 4*C jest dla Was az taka roznica? Moze wstawcie ten termos w ognisko az sie zrobi czerwony i zagotuje wode w srodku? :) PS: wszystko i tak zalezy od cisnienia.

Odpowiedz
Takie są wytyczne do tego testu termosów, więc się ich trzymamy...
-------------------------------------------
http://outdoormacieja.blogspot.com/

Odpowiedz
Chyba sprowokowałem, zawstydziłem panią Zimną Zimę do pojawienia się.
Przepraszam.

Odpowiedz
Haniu, czy temperatura otoczenia w trakcie testu może się różnić o 3 st.C? Wczoraj wieczorem zalałem termos i w mieszkaniu były 22 stopnie, ale już rano jak wiatr i mróz pohulały przez noc, temperatura otoczenia w pokoju miała już tylko 19 stopni. Jeśli to za dużo to powtórzę pomiar oczywiście....

Odpowiedz
Dobra, mniejsza o trochę wyższą temperaturę otoczenia, niż ta podana w wytycznych do testu (około 20 st.C). Trzeci pomiar dokończyłem a wyniki wyglądają tak:

Trzeci pomiar (bez wygrzewania termosu przed zalaniem na 24 godziny).

Temperatura wlewanego płynu: 96 st.C (zmierzyłem zagotowany wrzątek tuż przed wlaniem do termosu).

Początkowa temperatura otoczenia: 22 st.C

1.Pierwszy pomiar po 12 godzinach od zalania termosu: 75 st.C (temperatura otoczenia 21 st.C)

2.Drugi pomiar po 24 godzinach od zalania termosu: 63 st.C (temperatura otoczenia 22 st.C)

Ciecz była wlana pod linię korka
Termos przez cały czas stał na parapecie przy oknie w pokoju.

Powiedzmy, że 3 pomiary zostały wykonane. Niedługo zrobię też 4 pomiar z wygrzaniem termosu, i ewentualnie powtórzę ten z powyżej jeśli temperatura otoczenia była jednak za wysoka. Robić powtórkę? Czy zostawić i działać dalej?

Odpowiedz


Skocz do: