To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.


Płyny, h2O, napoje energetyczne, izotoniki
Ad. 4.
Z ulotki jest 30 minut. We właściwej ku temu temperaturze. Nie jest tam podana. Czyli pewnie pokojowa: 22 stopnie.
Zimna woda wymaga już znacznie dłuższego czasu. Z ulotki: 2 godz dla temp poniżej 10st.
Takiej wody nie trzeba już gotować.

W praktyce jest tak, że stosujesz odkażoną wodę zawsze, a jak raz zjesz twarogu więcej niż koledzy, to sr... minimum przez 1 dzień. A może to były pomidory :-) Więc higiena ponad wszystko. Ale w naszej strefie klimatycznej raczej nie grożą takie rewolucje.

Lepiej gotować minutę niż w ogóle.
Woda z kranu w tamtej strefie klimatycznej nie jest uznawana za zdatną do picia dla Europejczyka. Więc jakiś sposób uzdatniania jest konieczny.

Możesz też używać sterylizatora UV. Na baterie, lub aku. Np. SteriPen. Jakiś czas temu zamieściłem obszerną reckę.
Możesz kupić jakiś filtr z pompką ręczną.

Odpowiedz
Przy niższym ciśnieniu atmosferycznym (np. na 4000 m n.p.m.) woda wrze w temp. 90 i mniej *C, co dodatkowo osłabia skuteczność gotowania.

Chyba najlepiej będzie, w miarę możliwości, gotować (jak najdłużej) i dodatkowo stosować tabletki Micropur Forte MF 1T.
-------------------------------------------
Patryk

Odpowiedz
To jaki tam wrzątek? Jacuzzi zwykłe dla mikrobów :-)

Jak tabletki to nie trzeba gotować.

Odpowiedz
wiekszosc źródeł podaje ze 3 min gotowania na większych wysokościach powinno byc ok.

Odpowiedz


Skocz do: