06-02-2009, 13:21
//z przekąsem// a mój artykuł czytałeś?... //z przekąsem: off//
-------------------------------------------
Marek
-------------------------------------------
Marek
Kuchenka benzynowa Prymus
|
06-02-2009, 13:21
//z przekąsem// a mój artykuł czytałeś?... //z przekąsem: off//
------------------------------------------- Marek
07-02-2009, 15:02
dobra wszystko jest ok pali malinka :)
--- Edytowany: 2009-02-07 16:51:27 ------------------------------------------- Tymek
09-02-2009, 08:46
Jak pali sie wielkim, zoltym ogniem, to na 99% nie jest wystarczajaco goraca, albo zalales toto nafta.
Jak rozgrzewasz kuchenke? --- Czyli już rozgrzewasz :P --- Edytowany: 2009-02-09 13:41:08 ------------------------------------------- Marek
09-02-2009, 12:13
Są uszczelniacze teflonowe-taka taśma-jak w hydraulice. Watro mieć dwie małe nakładki pod śrubkę-ale takie aby się zmieściły w zaworku. Zakładasz taką jedną nakładkę na regulator płomienia i okręcasz regulator taśmą, potem dokładasz drugą nakładkę i wkręcasz blokadę regulatora. Okręcaj tak aby było wysoko a nie szeroko, to ma być podstawowa izolacja-potem dociśnij skręcając. Mnie pali jak marzenie.
------------------------------------------- q
09-02-2009, 12:26
tak ona była po prostu za zimna ale zrobiłem miseczke jak w kostce i teraz działa super litr wody w 5 min
--- Edytowany: 2009-02-09 12:27:50 ------------------------------------------- Tymek
09-02-2009, 13:30
w dodatku te taśmy maja npisy gore-tex jeśli pochodzą od wl-gore :-)
09-02-2009, 17:41
mam pyt czy to wina denaturatu że jego oparów nie można zapalić?
Jak zbliżam zapalniczke to po porost gaśnie czy to wina kuchenki cy dykty? ------------------------------------------- Tymek
10-02-2009, 11:27
tej kuchenki nie zapalisz na denaturacie, musi być benzyna.
Chyba, że mówisz o denaturacie na podpałkę do rozgrzewania, polewając nim kuchenke po wierzchu - ten powinien się palić... ------------------------------------------- Marek
10-02-2009, 12:27
nie dykty nalałem do tanka i nie chciał sie palic
------------------------------------------- Tymek
10-02-2009, 13:21
Mój artykuł o kuchenkach, punkt 7: Paliwo, i do k..wy nędzy przeczytaj raz uważnie, nie po to smażyłem 9 stron tekstu.
------------------------------------------- Marek
03-07-2009, 14:30
Panowie a jak ta kuchenka działa zalana etyliną 95??
------------------------------------------- mariusz
03-07-2009, 16:30
marlon
działa, ale dobrze jest czasami użyć czystej ekstrakcyjnej w celu przeczyszczenia palnika z tłusego osadu jaki pozostawia etylina P.S. czytaj to ! Warto http://lwow.home.pl/photoblog//files/kuc...tyczne.pdf ------------------------------------------- A
05-07-2009, 14:45
31-03-2010, 09:55
Czy do radzieckiej kostki można stosować typowe paliwo benzynowe ze stacji benzynowej (Etylina 95)?
31-03-2010, 13:42
~toosh
tak ! ale dobrze jest czasami użyć czystej ekstrakcyjnej w celu przeczyszczenia palnika z tłustego osadu jaki pozostawia etylina ------------------------------------------- A
31-03-2010, 14:20
do ~Radhob
można tankować etylinę
31-03-2010, 17:43
02-04-2010, 14:52
apropos gotowania i pieczenia w terenie ale bardziej nieco stacjonarnie
:-) http://survival.strefa.pl/piece.htm
21-07-2011, 09:58
Jaki macie czas zagotowania litra wody i w jakich warunkach? Robiłem test i wyszło mi 10:15 [min:s] w temp. powietrza 18°C i wody 18,5°C, bez wiatru, w mieszkaniu. Lekki czajnik aluminiowy i max spalanie, z płomieniami nie wykraczającymi poza obrys czajnika.
Spotkałem się z relacjami, jakoby 3 razy krócej, ale nie bardzo mi się chce w to wierzyć.
21-07-2011, 10:01
Marvel
2011-07-21 10:11 Kuchenka wielopaliwowa,rozpalana niewielką ilością nafty,litr wody około 4-6 min w odpowiednim dość szerokim naczyniu,działa na każde paliwo ciekłe.niezapychająca się dysza,kompaktowa konstrukcja,łatwa w przenoszeniu i obsłudze.cenna ze względu na działanie na każdym wysokoenergetycznym paliwie ciekłym-zero kłopotu z kończącym się kartuszem-pójdzie nawet na olej jadalny-jej najnowsza odsłona-szwedzka optimus hiker-tej samej konstrukcji-tę można dostać jeszcze na allegro-zdarzają się nówki-jak ta.bezproblemowa obsługa po kilku treningowych odpaleniach.znany model używany nawet na kilkutysięcznikac.poważny,niezawodny sprzęt.Kuchenka działa na podgrzany opar paliwa ciekłego,praca około 60 min na jednym zbiorniku.Obok najnowszych MSR-ów można jej wytknąć prostszy sposób stabilizacji naczynia. Zalety: kompaktowa,bezawryjna konstrukcja prostota wykonania trwałe części z dobrych materiałów Wady: wymaga ustawienia na dość równym podłożu,podstawie wymaga pewnego'' wczucia'' w obsługę ogólnie polecam ------------------------------------------- Przeniesione przez administratora |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|