Kurtka a sweter to nie to samo.
W tej pierwszej są przegrody rozdzieląjące komory. (w większości przypadków)
W tych drugich są komory utworzone z przeszycia na wylot. (w większości przypadków).
Kurtki można napuszyć już po zszyciu (w większości przypadków) aplikując w utworzone komory odpowiednią, zmierzoną ilość puchu.
W swetrach trzeba przed zszyciem (utworzeniem komór) rozłożyć równomiernie i odpowiednio puch. Tego nie zrobi zatrudniona wczoraj ,,Ukrainka''. Po zszyciu nastepuje ,,kontrola jakości''. Jeżeli puch został źle rozłożony to taki produkt jest ,,odrzucany'' bo nie może być tak, że któraś z komór jest prawie pusta (= zimna strefa) - takiego towaru już się nie sprzeda. Im więcej jest produkowanych dziennie sweterków tym potrzeba więcej doświadczonych/kompetentnych osób do kontroli (tu mam na myśli przywoływane w postach powyżej masowe szycie w Chinach).
Inną rzeczą jest opanowanie techniki przeszywania komór na wylot (czyli utrzymania na pewnym poziomie stałości zatrudnienia osób posiadających tą umiejętność).
Niewiele firm to umie (ma opanowaną technologię).
A jak się nie umie ... to zawsze można wstawiać marketingową gadkę o tym jak to produkty z komorami ,,H'' są cieplejsze (pozbawione tzw. zimnych miejsc). Która o tyle jest skuteczna bo nie jest fałszem.
Dobry sweter puchowy ze 100 g dobrego puchu zawsze będzie droższy niż kurtka np. z Deca z 200 g kaczego puchu z martwych ptaków skubanych na mokro.
@JAca2
Producent to nie hodowca.
Animex
http://www.krakow.animex.pl/pl/Puch.html
fill power - wyporność
rodzaj puchu % ziaren puchu mm cuin
C1 90 - 92% 163-167 725-740
C1 90 - 92% 170-175 750-775
C1 92 - 93% 175-182 750-810
C1, C7 92 - 95% 182-190 825-850
C7 93 - 95% 194-200 850-890
Polskie Północne Pierze i Puch Sp. z o.o.
http://www.pppp.com.pl/mod-content/path-780/
,,Działalność pierzarską charakteryzuje sezonowość. Wiąże się ona z wylęgiem, cyklem hodowlanym gęsi i kaczek, sezonem podskubów oraz ubojem gęsi i kaczek.
Pierwszy puch (tzw. pierwszy podskub) w danym roku uzyskuje się z podskubu gęsi w miesiącu czerwcu. Najwyższej jakości puch - puch wiejski to podskub drugi i trzeci, głównie z miesiąca lipca.
Nastepny okres to okres uboju gęsi, który trwa od przełomu czerwca i lipca do grudnia.
W tym okresie pozyskuje się największe ilości surowca do przerobu tzw. pierze poubojowe (gęsie). Pierze poubojowe kacze, które w pierzarstwie odgrywa drugorzędną rolę pozyskuje się w okresie styczeń-maj.''
Piórex.sa
http://www.piorex.pl/puch-i-pierze.html
Kotłowski i s-ka
http://www.puch-kotlowski.pl/oferta-puch.html
http://www.puch-kotlowski.pl/slownik.html
-------------------------------------------
Wynik mierzy czyny...