14-06-2016, 10:34
Ewentualnie można przyrządzić takie batony samemu w domu przed wyjazdem.
Wielkim plusem jest to, że sam dobierasz składniki, w zależności od swoich potrzeb i upodobań smakowych.
Minusem to, że latem mogą się rozpuszczać pod wpływem temperatury (ale w sumie czekolada czy inne snickersy również). Większość z nich jest bowiem chłodzonych po przygotowaniu, a nie pieczonych.
Dlatego tutaj najlepszym rozwiązaniem może okazać się upieczenie batonów/ciastek przed wyjazdem. Plusy takie same, dodatkowo długi okres przydatności do spożycia. Minusów nie zauważam.
Jeśli chodzi o składniki, można wykorzystać:
płatki owsiane, kaszę jaglaną, ryż
rozgniecione banany, starte jabłka
zmielone wszelkie orzechy i nasiona
jajka, nabiał (dodaje się kefir lub jogurt naturalny)
rodzynki i inne suszone owoce (daktyle, morele)
kakao, karob
miód
- w różnych konfiguracjach i proporcjach.
Powyższe tak na szybko, wieczorem mogę wrzucić jakiś przepis.
Ogólnie wspaniała, w miarę zdrowa, energetyczna i przepyszna sprawa. :)
Wielkim plusem jest to, że sam dobierasz składniki, w zależności od swoich potrzeb i upodobań smakowych.
Minusem to, że latem mogą się rozpuszczać pod wpływem temperatury (ale w sumie czekolada czy inne snickersy również). Większość z nich jest bowiem chłodzonych po przygotowaniu, a nie pieczonych.
Dlatego tutaj najlepszym rozwiązaniem może okazać się upieczenie batonów/ciastek przed wyjazdem. Plusy takie same, dodatkowo długi okres przydatności do spożycia. Minusów nie zauważam.
Jeśli chodzi o składniki, można wykorzystać:
płatki owsiane, kaszę jaglaną, ryż
rozgniecione banany, starte jabłka
zmielone wszelkie orzechy i nasiona
jajka, nabiał (dodaje się kefir lub jogurt naturalny)
rodzynki i inne suszone owoce (daktyle, morele)
kakao, karob
miód
- w różnych konfiguracjach i proporcjach.
Powyższe tak na szybko, wieczorem mogę wrzucić jakiś przepis.
Ogólnie wspaniała, w miarę zdrowa, energetyczna i przepyszna sprawa. :)