12-05-2016, 10:08
Tutaj kilka słów o oleju rzepakowym:
http://www.pepsieliot.com/odstaw-olej-rz...get-jones/
Jeśli chodzi o smażenie, temperatura dymienia to nie wszystko, liczy się rodzaj kwasów tłuszczowych w oleju. Najlepiej smażyć na tych z dużą przewagą kwasów nasyconych (jak kokosowy, smalec, masło ghee), które NIE ULEGAJĄ UTLENIANIU w wysokiej temperaturze i nie przekształcają się w szkodliwe formy (trans). Następnie jest oliwa z oliwek (kwasy tłuszczowe jednonienasycone Omega-9). Najgorszym wyborem wydają się oleje zawierające kwasy tłuszczowe wielonienasycone (Omega-3 i Omega-6), a wiec oczywiście lniany, ale i rzepakowy właśnie - na którym smaży pół Polski.
Osobiście również stoję na stanowisku, że szybkie przesmażenie na maśle (szybka jajecznica czy naleśniki, o których wspominasz), ale również oliwie z oliwek - nie stanowi problemu.
http://www.pepsieliot.com/odstaw-olej-rz...get-jones/
Jeśli chodzi o smażenie, temperatura dymienia to nie wszystko, liczy się rodzaj kwasów tłuszczowych w oleju. Najlepiej smażyć na tych z dużą przewagą kwasów nasyconych (jak kokosowy, smalec, masło ghee), które NIE ULEGAJĄ UTLENIANIU w wysokiej temperaturze i nie przekształcają się w szkodliwe formy (trans). Następnie jest oliwa z oliwek (kwasy tłuszczowe jednonienasycone Omega-9). Najgorszym wyborem wydają się oleje zawierające kwasy tłuszczowe wielonienasycone (Omega-3 i Omega-6), a wiec oczywiście lniany, ale i rzepakowy właśnie - na którym smaży pół Polski.
Osobiście również stoję na stanowisku, że szybkie przesmażenie na maśle (szybka jajecznica czy naleśniki, o których wspominasz), ale również oliwie z oliwek - nie stanowi problemu.