12-05-2016, 09:59
Pozwolę sobie się nie zgodzić - większość, bo 82% światowych upraw rzepaku to jest jest nieGMO.
Rzepak uprawiany w UE nie jest GMO w 100%. W Unii w tej chwili jest uprawiana jedynie modyfikowana kukurydza, ale nie we wszystkich krajach. Np w Polsce (i jeszcze kilku innych krajach) nadal jest zakazana.
A, że unia produkuje 1/3 światowego rzepaku to jest mało prawdopodobne, żeby ktoś u nas chciał sprzedawać np kanadyjski rzepak (który jest w 70% gmo). Generalnie na świecie 18% upraw rzepaku to gmo więc nawet jakby ktoś sprowadził rzepak z zagranicy to mało prawdopodobne jest trafienie na gmo. Z resztą część modyfikowana dotyczy białka rośliny, nie oleju... summa sumarum, olej rzepakowy jest jednym z bezpieczniejszych z kontekście GMO.
Nie wiem jak jest z GMO i olejem kokosowym (co oczywiste produkowanym poza UE) i lnianym - leppy, może się orientujesz?
nowart - no akurat słonecznikowy rafinowany ma wyższą temp dymienia od kokosowego (220 vs 190) ;)
Z tym nieprzekraczaniem niby racja, ale jak np słonecznikowy nierafinowany ma temp dymienia nieco ponad 100 st to nie posmażysz na nim za bardzo.
---
Edytowany: 2016-05-12 11:03:55
Rzepak uprawiany w UE nie jest GMO w 100%. W Unii w tej chwili jest uprawiana jedynie modyfikowana kukurydza, ale nie we wszystkich krajach. Np w Polsce (i jeszcze kilku innych krajach) nadal jest zakazana.
A, że unia produkuje 1/3 światowego rzepaku to jest mało prawdopodobne, żeby ktoś u nas chciał sprzedawać np kanadyjski rzepak (który jest w 70% gmo). Generalnie na świecie 18% upraw rzepaku to gmo więc nawet jakby ktoś sprowadził rzepak z zagranicy to mało prawdopodobne jest trafienie na gmo. Z resztą część modyfikowana dotyczy białka rośliny, nie oleju... summa sumarum, olej rzepakowy jest jednym z bezpieczniejszych z kontekście GMO.
Nie wiem jak jest z GMO i olejem kokosowym (co oczywiste produkowanym poza UE) i lnianym - leppy, może się orientujesz?
nowart - no akurat słonecznikowy rafinowany ma wyższą temp dymienia od kokosowego (220 vs 190) ;)
Z tym nieprzekraczaniem niby racja, ale jak np słonecznikowy nierafinowany ma temp dymienia nieco ponad 100 st to nie posmażysz na nim za bardzo.
---
Edytowany: 2016-05-12 11:03:55