14-09-2015, 12:21
Pytanie:
czy ktoś korzystał z przepisu podanego na 6 stronie (vick z grappy):
''2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (!!)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki namoczonych rodzynek (lub innych owoców kandyzowanych)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów (obojętne jakie, ja lubię laskowe)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
jedno duże jajo
1 łyżeczka aromatu waniliowego (rumowego, ... )
Przygotować blachę do pieczenia ok 20x30 cm, wyłożyć ją dokładnie papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzać do 180'C
W mniejszej misce należy bardzo dokładnie zmiksować olej, miód, jajko i aromat, aż do uzyskania jednolitej masy (niekoniecznie trzeba robić to mikserem, ja mieszałem widelcem i też było dobrze).
W dużej misce należy dokładnie wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier, rodzynki, orzechy, sól i cynamon.
Zawartość mniejszej miski łączymy z pozostałymi składnikami. Należy wszystko dokładnie wymieszać/wygnieść, tak żeby poszczególne składniki równo się rozłożyły (masa strasznie się klei, dlatego polecam użycie jednorazowych rękawiczek do mieszania :).
Papkę przekładamy do blachy, dobrze wciskając ją w brzegi i lekko ubijając - chodzi o to, żeby gotowe batoniki nie miały pustych miejsc w środku.
Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut (chyba, że brzegi szybciej zbrązowieją). Po wyciągnięciu z pieca, należy nasz wypiek pozostawić do całkowitego wystygnięcia, dopiero potem wyłożyć na deskę i pokroić.
Proponuję po poporcjowaniu, pozostawić batony przez parę godzin do obeschnięcia również z boków i z drugiej strony, mniej się później kleją do opakowania. Ja je pakuje osobno w folię aluminiową, potem po parę wkładam do woreczka strunowego.
Paćkaniny jest na 15-20 minut + czas pieczenia + czas na wystygniecie i obeschnięcie batonów.
Składniki można dowolnie modyfikować, następne chcę zrobić z żurawiną i pestkami słonecznika. Można dodać więcej bakalii, śliwki, morele, wiórki kokosowe, różne smaki miodu (ostatnio robiłem na gryczanym)...''
Przepis fajny, batony smaczne i pożywne, ale jednoczesnie bardzo kruche - trudno je kroić.
Wiecie może jak zmodyfikować przepis, by batony były bardziej podatne na krojenie?
Córka jest w pierwszej klasie i zdrowe batony są wysoce pożądane...
czy ktoś korzystał z przepisu podanego na 6 stronie (vick z grappy):
''2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (!!)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki namoczonych rodzynek (lub innych owoców kandyzowanych)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów (obojętne jakie, ja lubię laskowe)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
jedno duże jajo
1 łyżeczka aromatu waniliowego (rumowego, ... )
Przygotować blachę do pieczenia ok 20x30 cm, wyłożyć ją dokładnie papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzać do 180'C
W mniejszej misce należy bardzo dokładnie zmiksować olej, miód, jajko i aromat, aż do uzyskania jednolitej masy (niekoniecznie trzeba robić to mikserem, ja mieszałem widelcem i też było dobrze).
W dużej misce należy dokładnie wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier, rodzynki, orzechy, sól i cynamon.
Zawartość mniejszej miski łączymy z pozostałymi składnikami. Należy wszystko dokładnie wymieszać/wygnieść, tak żeby poszczególne składniki równo się rozłożyły (masa strasznie się klei, dlatego polecam użycie jednorazowych rękawiczek do mieszania :).
Papkę przekładamy do blachy, dobrze wciskając ją w brzegi i lekko ubijając - chodzi o to, żeby gotowe batoniki nie miały pustych miejsc w środku.
Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut (chyba, że brzegi szybciej zbrązowieją). Po wyciągnięciu z pieca, należy nasz wypiek pozostawić do całkowitego wystygnięcia, dopiero potem wyłożyć na deskę i pokroić.
Proponuję po poporcjowaniu, pozostawić batony przez parę godzin do obeschnięcia również z boków i z drugiej strony, mniej się później kleją do opakowania. Ja je pakuje osobno w folię aluminiową, potem po parę wkładam do woreczka strunowego.
Paćkaniny jest na 15-20 minut + czas pieczenia + czas na wystygniecie i obeschnięcie batonów.
Składniki można dowolnie modyfikować, następne chcę zrobić z żurawiną i pestkami słonecznika. Można dodać więcej bakalii, śliwki, morele, wiórki kokosowe, różne smaki miodu (ostatnio robiłem na gryczanym)...''
Przepis fajny, batony smaczne i pożywne, ale jednoczesnie bardzo kruche - trudno je kroić.
Wiecie może jak zmodyfikować przepis, by batony były bardziej podatne na krojenie?
Córka jest w pierwszej klasie i zdrowe batony są wysoce pożądane...