02-06-2007, 17:07
No dobra, chcieliście, to macie!
Wrzucam przepis na batoniki energetyczne. Przepis wygrzebany w sieci, występuje na paru stronach w różnych wariantach składników. Podaję jak dla mnie najciekawszy - oparty w głównej mierze na wariancie z Freezer Bag Cooking.
Ile gotowy batonik ma kcal, nie mam pojęcia?? ale daje zastrzyk energii na pokonanie kolejnego podejścia, no i za jednym zamachem z przepisu wychodzi 10-16 batoników, składniki są dostępne (przystosowałem ten przepis do tego co można kupić, bo np. w oryginale często występuje 'wheat germ' - ktoś wie co to jest?) i tanie.
PRZEPIS: ''Weźmisz Czarno Kure... :)''
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (!!)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki namoczonych rodzynek (lub innych owoców kandyzowanych)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów (obojętne jakie, ja lubię laskowe)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
jedno duże jajo
1 łyżeczka aromatu waniliowego (rumowego, ... )
Przygotować blachę do pieczenia ok 20x30 cm, wyłożyć ją dokładnie papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzać do 180'C
W mniejszej misce należy bardzo dokładnie zmiksować olej, miód, jajko i aromat, aż do uzyskania jednolitej masy (niekoniecznie trzeba robić to mikserem, ja mieszałem widelcem i też było dobrze).
W dużej misce należy dokładnie wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier, rodzynki, orzechy, sól i cynamon.
Zawartość mniejszej miski łączymy z pozostałymi składnikami. Należy wszystko dokładnie wymieszać/wygnieść, tak żeby poszczególne składniki równo się rozłożyły (masa strasznie się klei, dlatego polecam użycie jednorazowych rękawiczek do mieszania :).
Papkę przekładamy do blachy, dobrze wciskając ją w brzegi i lekko ubijając - chodzi o to, żeby gotowe batoniki nie miały pustych miejsc w środku.
Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut (chyba, że brzegi szybciej zbrązowieją). Po wyciągnięciu z pieca, należy nasz wypiek pozostawić do całkowitego wystygnięcia, dopiero potem wyłożyć na deskę i pokroić.
Proponuję po poporcjowaniu, pozostawić batony przez parę godzin do obeschnięcia również z boków i z drugiej strony, mniej się później kleją do opakowania. Ja je pakuje osobno w folię aluminiową, potem po parę wkładam do woreczka strunowego.
Paćkaniny jest na 15-20 minut + czas pieczenia + czas na wystygniecie i obeschnięcie batonów.
Składniki można dowolnie modyfikować, następne chcę zrobić z żurawiną i pestkami słonecznika. Można dodać więcej bakalii, śliwki, morele, wiórki kokosowe, różne smaki miodu (ostatnio robiłem na gryczanym)...
UWAGA - batony wychodzą naprawdę SŁODKIE.
Jeśli ktoś takich nie lubi, należy dodać mniej cukru lub bardziej kwaśne owoce (?).
---
Edytowany: 2007-06-02 18:50:23
-------------------------------------------
GRAPPA.PL Wyjątkowy Sklep Górski w KRAKOWIE
Wrzucam przepis na batoniki energetyczne. Przepis wygrzebany w sieci, występuje na paru stronach w różnych wariantach składników. Podaję jak dla mnie najciekawszy - oparty w głównej mierze na wariancie z Freezer Bag Cooking.
Ile gotowy batonik ma kcal, nie mam pojęcia?? ale daje zastrzyk energii na pokonanie kolejnego podejścia, no i za jednym zamachem z przepisu wychodzi 10-16 batoników, składniki są dostępne (przystosowałem ten przepis do tego co można kupić, bo np. w oryginale często występuje 'wheat germ' - ktoś wie co to jest?) i tanie.
PRZEPIS: ''Weźmisz Czarno Kure... :)''
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (!!)
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki namoczonych rodzynek (lub innych owoców kandyzowanych)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów (obojętne jakie, ja lubię laskowe)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
jedno duże jajo
1 łyżeczka aromatu waniliowego (rumowego, ... )
Przygotować blachę do pieczenia ok 20x30 cm, wyłożyć ją dokładnie papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzać do 180'C
W mniejszej misce należy bardzo dokładnie zmiksować olej, miód, jajko i aromat, aż do uzyskania jednolitej masy (niekoniecznie trzeba robić to mikserem, ja mieszałem widelcem i też było dobrze).
W dużej misce należy dokładnie wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier, rodzynki, orzechy, sól i cynamon.
Zawartość mniejszej miski łączymy z pozostałymi składnikami. Należy wszystko dokładnie wymieszać/wygnieść, tak żeby poszczególne składniki równo się rozłożyły (masa strasznie się klei, dlatego polecam użycie jednorazowych rękawiczek do mieszania :).
Papkę przekładamy do blachy, dobrze wciskając ją w brzegi i lekko ubijając - chodzi o to, żeby gotowe batoniki nie miały pustych miejsc w środku.
Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut (chyba, że brzegi szybciej zbrązowieją). Po wyciągnięciu z pieca, należy nasz wypiek pozostawić do całkowitego wystygnięcia, dopiero potem wyłożyć na deskę i pokroić.
Proponuję po poporcjowaniu, pozostawić batony przez parę godzin do obeschnięcia również z boków i z drugiej strony, mniej się później kleją do opakowania. Ja je pakuje osobno w folię aluminiową, potem po parę wkładam do woreczka strunowego.
Paćkaniny jest na 15-20 minut + czas pieczenia + czas na wystygniecie i obeschnięcie batonów.
Składniki można dowolnie modyfikować, następne chcę zrobić z żurawiną i pestkami słonecznika. Można dodać więcej bakalii, śliwki, morele, wiórki kokosowe, różne smaki miodu (ostatnio robiłem na gryczanym)...
UWAGA - batony wychodzą naprawdę SŁODKIE.
Jeśli ktoś takich nie lubi, należy dodać mniej cukru lub bardziej kwaśne owoce (?).
---
Edytowany: 2007-06-02 18:50:23
-------------------------------------------
GRAPPA.PL Wyjątkowy Sklep Górski w KRAKOWIE