12-06-2005, 18:55
1. 3x zanurzamy jajka we wrzącej wodzie, za każdym razem na 1s. W środku tworzy sie cieniutka skorupka sciętego białka chroniące jajko przed bakteriami i wysychaniem. Po wysuszeniu przechowywac tępym końcem do góry. Potem w specjalny pojemnik do transportu jajek.
2. Zasypujemy jajka sola kuchenną. Tak przechowywane jajka mają tendencję do tłuczenia się przy wyjmowaniu z soli.
3. Przechowywanie jajek w węglu drzewnym, jedyna wadą jest utrata wagi jajek.
4. przechowywanie jajek w szkle wodnym. Czyste jajka wkładamy do słoja i zalewamy roztworem 1;10 szkła wodnego z przegotowana wodą. Górna warstwa 2-3 cm ponad jajka. Jaja moga leżeć 6 do 8 miesięcy.
Najlepiej jednak skombinowac szuszone jajka w proszku, bo powyższe metody sa średnio wygodne w transporcie.
2. Zasypujemy jajka sola kuchenną. Tak przechowywane jajka mają tendencję do tłuczenia się przy wyjmowaniu z soli.
3. Przechowywanie jajek w węglu drzewnym, jedyna wadą jest utrata wagi jajek.
4. przechowywanie jajek w szkle wodnym. Czyste jajka wkładamy do słoja i zalewamy roztworem 1;10 szkła wodnego z przegotowana wodą. Górna warstwa 2-3 cm ponad jajka. Jaja moga leżeć 6 do 8 miesięcy.
Najlepiej jednak skombinowac szuszone jajka w proszku, bo powyższe metody sa średnio wygodne w transporcie.