27-06-2004, 12:15
Glumza:
W glumzie wyrózniane są dwa typy składników
1. wypełniacz: ryż, kasza, kasza gryczana, makaron, kaszka kuskus
2. składniki właściwe czyli to co mamy: sos z papierka, jakieś miesko (kiełbaska lub konserwa), groszek, kukurydza, cebulka, inne ważywka i przyprawy do smaku
Jajecznica na masełku z cebulka
(ma dwie wady trzeba donieść jajka i zmyc potem menażki)
Ale tego typu przepisy dobre są do zabawy w Karpatach i to nie wszedzie. Problemy z jedzonkiem to się zaczynają mianowicie gdy:
1. Brak wody lub konieczność topienia jej z lodu
2. Zwiększone zapotezebowanie na kalorie >3000kcal
(np. kasza ryż to ledwie 330kcal/100g, orzechy 650kcal/100g)
wtedy dzienna racja waży min 700g (tłuszcze są kaloryczne ale trzeba dobrze dobrać stosunek ilości tłuszczu, węglowodanów i białek)
3. Brak możliwości uzupełniania zapasów jedzenia przez dłuższy okres (2 tygodnie to 10kg jedzenia)
Podsumowując:
Jak chcesz uprawiać spokojną turystyke to możesz jeść co chcesz dokupywać jedzenie co dwa dni i jeść to na co masz w danym momencie ochotę. Gorzej jest jak chcesz iść w góry na 2 tyg bez możliwości uzupełnienia zapasów wtedy sytuacja się komplikuje.
Może na forum znajdzie się jakiś dietetyk i by się popisał jakimś wypracowaniem na temat żywienia przy uprawianiu intensywnego wysiłku, bo w internecie można raczej znaleźć opisy jak schudnąć albo zwiększyć masę mięsniową.
Moim zdaniem interesujące byłyby takie rzeczy jak:
a) stosunek ilości węglowodanów, tłuszczy i białek
b) sposób i czas spożywania przed po i w trakcie wysiłku
c) witaminy i mikroelementy
d) ilość wody potrzebnej organizmowi przy wysiłku
e) jakieś propozycje dziennych racji żywnościowych z uwzględnieniem ograniczeń związanych z wagą, czasem przygotowania, dostępnością wody, trwałościa
-------------------------------------------
Piotr Czekański
W glumzie wyrózniane są dwa typy składników
1. wypełniacz: ryż, kasza, kasza gryczana, makaron, kaszka kuskus
2. składniki właściwe czyli to co mamy: sos z papierka, jakieś miesko (kiełbaska lub konserwa), groszek, kukurydza, cebulka, inne ważywka i przyprawy do smaku
Jajecznica na masełku z cebulka
(ma dwie wady trzeba donieść jajka i zmyc potem menażki)
Ale tego typu przepisy dobre są do zabawy w Karpatach i to nie wszedzie. Problemy z jedzonkiem to się zaczynają mianowicie gdy:
1. Brak wody lub konieczność topienia jej z lodu
2. Zwiększone zapotezebowanie na kalorie >3000kcal
(np. kasza ryż to ledwie 330kcal/100g, orzechy 650kcal/100g)
wtedy dzienna racja waży min 700g (tłuszcze są kaloryczne ale trzeba dobrze dobrać stosunek ilości tłuszczu, węglowodanów i białek)
3. Brak możliwości uzupełniania zapasów jedzenia przez dłuższy okres (2 tygodnie to 10kg jedzenia)
Podsumowując:
Jak chcesz uprawiać spokojną turystyke to możesz jeść co chcesz dokupywać jedzenie co dwa dni i jeść to na co masz w danym momencie ochotę. Gorzej jest jak chcesz iść w góry na 2 tyg bez możliwości uzupełnienia zapasów wtedy sytuacja się komplikuje.
Może na forum znajdzie się jakiś dietetyk i by się popisał jakimś wypracowaniem na temat żywienia przy uprawianiu intensywnego wysiłku, bo w internecie można raczej znaleźć opisy jak schudnąć albo zwiększyć masę mięsniową.
Moim zdaniem interesujące byłyby takie rzeczy jak:
a) stosunek ilości węglowodanów, tłuszczy i białek
b) sposób i czas spożywania przed po i w trakcie wysiłku
c) witaminy i mikroelementy
d) ilość wody potrzebnej organizmowi przy wysiłku
e) jakieś propozycje dziennych racji żywnościowych z uwzględnieniem ograniczeń związanych z wagą, czasem przygotowania, dostępnością wody, trwałościa
-------------------------------------------
Piotr Czekański