07-09-2009, 05:54
2006-08-06 09:26
Opinel 10 ze stali węglowej służy mi na wyjazdach jako nóż kuchenny i uzupełnienie podręcznego victorinoxa. Jego niewątpliwymi zaletami są lekkość, optymalna długość ostrza oraz cena zakupu. Do mankamentów należą konieczność częstej konserwacji (uciążliwa dla przyzwyczajonych do noży ze stali nierdzewnej) i ciężkie otwieranie ostrza gdy rączka jest nasiąknięta. W moim egzemplarzu blokada działała dosyć opornie a po umyciu noża w strumieniu, do blokady dostały się ziarenka piasku co dodatkowo zwiększyło siłę konieczną obracania blokady. Konieczne były modyfikacje kombinerkami bo nie byłem jej w stanie obrócić palcami. Polecam tak jak inni testujący przewiercenie końcówki rękojeści i przeciągnięcie sznurka. Ogólnie jest to wspaniały nóż do zastosowań biwakowo - kuchennych, choć po doświadczeniach ze swoim nożem dla ludzi nie fascynujących się nożami polecał bym raczej model ze stali nierdzewnej.
-------------------------------------------
Przeniesione przez administratora
Opinel 10 ze stali węglowej służy mi na wyjazdach jako nóż kuchenny i uzupełnienie podręcznego victorinoxa. Jego niewątpliwymi zaletami są lekkość, optymalna długość ostrza oraz cena zakupu. Do mankamentów należą konieczność częstej konserwacji (uciążliwa dla przyzwyczajonych do noży ze stali nierdzewnej) i ciężkie otwieranie ostrza gdy rączka jest nasiąknięta. W moim egzemplarzu blokada działała dosyć opornie a po umyciu noża w strumieniu, do blokady dostały się ziarenka piasku co dodatkowo zwiększyło siłę konieczną obracania blokady. Konieczne były modyfikacje kombinerkami bo nie byłem jej w stanie obrócić palcami. Polecam tak jak inni testujący przewiercenie końcówki rękojeści i przeciągnięcie sznurka. Ogólnie jest to wspaniały nóż do zastosowań biwakowo - kuchennych, choć po doświadczeniach ze swoim nożem dla ludzi nie fascynujących się nożami polecał bym raczej model ze stali nierdzewnej.
-------------------------------------------
Przeniesione przez administratora