07-05-2005, 23:35
''jeśli zaś notował będzie przestoje wystarczy przetrzeć ostrze olejem jadalnym''
Czy drewno nie niszczy się pod wpływem takiego zabiegu? Dużo lepiej byłoby użyć oliwy technicznej - po przetarciu szmatką pozostaje w mikrowgłębieniach ostrza, a nie woływa zancząco na smak potraw. Taki sposób zalecają producenci.
''wystarczy trzymając za pierścien blokujący uderzyć(delikatnie) np. o obcas buta końcówką rączki w ten sposób by ostrze delikatmnie się otworzyło''
Właśnie w ten sposób otwierałem nóż o ladę sklepową. Był to czarny Opinel (stal węglowa). Złamałem czubek ostrza uderzając nożem z całkiem niewielką siłą. Do dziś nie wiem dlaczego
Sołtys
www.karpaty2004.republika.pl
Czy drewno nie niszczy się pod wpływem takiego zabiegu? Dużo lepiej byłoby użyć oliwy technicznej - po przetarciu szmatką pozostaje w mikrowgłębieniach ostrza, a nie woływa zancząco na smak potraw. Taki sposób zalecają producenci.
''wystarczy trzymając za pierścien blokujący uderzyć(delikatnie) np. o obcas buta końcówką rączki w ten sposób by ostrze delikatmnie się otworzyło''
Właśnie w ten sposób otwierałem nóż o ladę sklepową. Był to czarny Opinel (stal węglowa). Złamałem czubek ostrza uderzając nożem z całkiem niewielką siłą. Do dziś nie wiem dlaczego
Sołtys
www.karpaty2004.republika.pl
-
https://lukaszsupergan.com/
Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/
https://lukaszsupergan.com/
Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/