06-05-2005, 05:00
OPIS PRODUKTU:
długość ostrza: odpowiednio nr. 7-8cm, 8-8,5cm, 9-9cm, 10-10cm - najbardziej uniwersalne wymiary
materiały: ostrze- stal węglowa (0,9%C)
rączka - drewno bukowe
dostępność: sklepy turystyczne, z nożami, składnice, etc.
-----------------------------------------------------------------
RECENZJA:
DATA RECENZJI:
06-05-2005, 05:00
Do napisania testu skłoniła mnie wątpliwość, jakiej poddana została użyteczność tego noża w terenie, jak i wymienianie go jako alternatywy dla szwajcarskich scyzoryków. Aktualnie posiadam 6 takich noży ze stali węglowej, po dwa z nr. 9; 8; 6 i nie zamieniłbym ich na żaden z czerwoną rączką.
O firmie
Opinel jest rodzinną firmą, której tradycje sięgają 1890 r. Od początku produkuje noże, które przetrwały w niezmienionej formie właściwie do dziś a jej produkty urosły do rangi kultowych. Wiele anegdot o Opinelach można przeczytać na stronie internetowej firmy. I tak np. niejaki Picasso pokazując swoje kamienne rzeźby wyciągnął Opinela mówiąc ''a oto narzędzie, którym je wykonałem''
Ostrze
Opinele produkowane są zasadniczo z dwóch rodzajów stali:
- węglowej 0,9%C matowe ostrze i czarny napis na rączce ''au carbone''
- nierdzewnej min 13%Cr błyszczące ostrze i czerwony napis na rączce INOX. Podobno niewiele ustępuje stali węglowej, ale znacznie trudniej i częściej trzeba ją ostrzyć.
Osobiście używam ostrzy ze stali węglowej. Stal ta charakteryzuje się łatwością ostrzenia i długo zachowuje ostrość. Jest jednak krucha, przez co bardzo łatwo złamać czubeczek ostrza (przy intensywnym użytkowaniu jest to właściwie nieuniknione), co w żaden sposób nie zmniejsza funkcjonalności.
Ostrze wyciąga się za pomocą rowka na paznokieć i jeśli nóż nie leżał długo w wodzie albo nie jest brudny chodzi łatwo. Można go naoliwić oliwą jadalną. Przez to, że nie jest to stal nierdzewna wymaga odrobiny troski; nie wytarty nóż doda kolejnej potrawie delikatną żelazistą nutkę. Jeśli jest używany codziennie np. w kuchni nie wymaga specjalnego traktowania prócz wytarcia go po zmywaniu, jeśli zaś notował będzie przestoje wystarczy przetrzeć ostrze olejem jadalnym.
Rączka
Standardowa wykonana jest z drewna bukowego, choć firma oferuje 10 gat. drewna. Jest dość masywna, prosta, ale b. dobrze wyprofilowana, przez co chwyt jest pewny i ani przez chwilkę nie odniesiemy wrażenia, że zaraz nam się w rękach rozpadnie, nawet przy przyłożeniu znacznej siły.
Blokada
Ostrze blokowane jest przez genialny w swej prostocie, opatentowany w 1955 r. virobloc. Jest to pierścień ze stali, który po przekręceniu zapobiega złożeniu ostrza poprzez blokadę zawiasu. W nowych nożach można zabezpieczyć nóż przed rozłożeniem. Obraca się zarówno w lewo jak i w prawo (dla prawo i leworęcznych) tak, że nóż można zablokować/odblokować i złożyć za pomocą kciuka jednej ręki. Otwieranie jedną ręką wymaga treningu.
Upgrade
Proponuję przewiercić na wylot szczyt rączki i przewlec kawałek linki, co pozwoli łatwo zabezpieczyć nóż przed zgubieniem. Drewniana rączka jest dobrym materiałem dla wszelakiej twórczości rzeźbiarskiej, a po zdarciu lakieru papierem ściernym można jej nadać dowolny kolor za pomocą bejcy. Należy potem rączkę ponownie polakierować.
Podsumowanie
Używam tych noży, na co dzień w kuchni, zawsze mam jeden przy sobie oraz zabieram je na wszelkie wyjazdy. Doskonale nadaje się do wszelkich prac obozowych: cięcia, strugania, smarowania. Jeśli ktoś poszukuje niebanalnego, użytecznego noża przez duże N to Opinel przy swej śmiesznej cenie ok. 35zł jest propozycją idealną. Doskonały również na prezent. Za odrobinę troski odpłaci nam długoletnią przyjaźnią (w moim przypadku 15 letnią).
Czas użytkowania: 15 lat
Zalety:
- niesamowita trwałość i wytrzymałość – nigdy żadnego nie złamałem
- łatwo się ostrzą, długo zachowują ostrość
- wygodna rączka – pewny chwyt
- niezawodna blokada
- lekkie - nie ściągają spodni
- nie ma strachu, że się rozleci, nawet przy używaniu dużej siły
Wady:
- krucha stal - łatwo ułamać czubeczek
- wymaga większej troski od noży nierdzewnych
długość ostrza: odpowiednio nr. 7-8cm, 8-8,5cm, 9-9cm, 10-10cm - najbardziej uniwersalne wymiary
materiały: ostrze- stal węglowa (0,9%C)
rączka - drewno bukowe
dostępność: sklepy turystyczne, z nożami, składnice, etc.
-----------------------------------------------------------------
RECENZJA:
DATA RECENZJI:
06-05-2005, 05:00
Do napisania testu skłoniła mnie wątpliwość, jakiej poddana została użyteczność tego noża w terenie, jak i wymienianie go jako alternatywy dla szwajcarskich scyzoryków. Aktualnie posiadam 6 takich noży ze stali węglowej, po dwa z nr. 9; 8; 6 i nie zamieniłbym ich na żaden z czerwoną rączką.
O firmie
Opinel jest rodzinną firmą, której tradycje sięgają 1890 r. Od początku produkuje noże, które przetrwały w niezmienionej formie właściwie do dziś a jej produkty urosły do rangi kultowych. Wiele anegdot o Opinelach można przeczytać na stronie internetowej firmy. I tak np. niejaki Picasso pokazując swoje kamienne rzeźby wyciągnął Opinela mówiąc ''a oto narzędzie, którym je wykonałem''
Ostrze
Opinele produkowane są zasadniczo z dwóch rodzajów stali:
- węglowej 0,9%C matowe ostrze i czarny napis na rączce ''au carbone''
- nierdzewnej min 13%Cr błyszczące ostrze i czerwony napis na rączce INOX. Podobno niewiele ustępuje stali węglowej, ale znacznie trudniej i częściej trzeba ją ostrzyć.
Osobiście używam ostrzy ze stali węglowej. Stal ta charakteryzuje się łatwością ostrzenia i długo zachowuje ostrość. Jest jednak krucha, przez co bardzo łatwo złamać czubeczek ostrza (przy intensywnym użytkowaniu jest to właściwie nieuniknione), co w żaden sposób nie zmniejsza funkcjonalności.
Ostrze wyciąga się za pomocą rowka na paznokieć i jeśli nóż nie leżał długo w wodzie albo nie jest brudny chodzi łatwo. Można go naoliwić oliwą jadalną. Przez to, że nie jest to stal nierdzewna wymaga odrobiny troski; nie wytarty nóż doda kolejnej potrawie delikatną żelazistą nutkę. Jeśli jest używany codziennie np. w kuchni nie wymaga specjalnego traktowania prócz wytarcia go po zmywaniu, jeśli zaś notował będzie przestoje wystarczy przetrzeć ostrze olejem jadalnym.
Rączka
Standardowa wykonana jest z drewna bukowego, choć firma oferuje 10 gat. drewna. Jest dość masywna, prosta, ale b. dobrze wyprofilowana, przez co chwyt jest pewny i ani przez chwilkę nie odniesiemy wrażenia, że zaraz nam się w rękach rozpadnie, nawet przy przyłożeniu znacznej siły.
Blokada
Ostrze blokowane jest przez genialny w swej prostocie, opatentowany w 1955 r. virobloc. Jest to pierścień ze stali, który po przekręceniu zapobiega złożeniu ostrza poprzez blokadę zawiasu. W nowych nożach można zabezpieczyć nóż przed rozłożeniem. Obraca się zarówno w lewo jak i w prawo (dla prawo i leworęcznych) tak, że nóż można zablokować/odblokować i złożyć za pomocą kciuka jednej ręki. Otwieranie jedną ręką wymaga treningu.
Upgrade
Proponuję przewiercić na wylot szczyt rączki i przewlec kawałek linki, co pozwoli łatwo zabezpieczyć nóż przed zgubieniem. Drewniana rączka jest dobrym materiałem dla wszelakiej twórczości rzeźbiarskiej, a po zdarciu lakieru papierem ściernym można jej nadać dowolny kolor za pomocą bejcy. Należy potem rączkę ponownie polakierować.
Podsumowanie
Używam tych noży, na co dzień w kuchni, zawsze mam jeden przy sobie oraz zabieram je na wszelkie wyjazdy. Doskonale nadaje się do wszelkich prac obozowych: cięcia, strugania, smarowania. Jeśli ktoś poszukuje niebanalnego, użytecznego noża przez duże N to Opinel przy swej śmiesznej cenie ok. 35zł jest propozycją idealną. Doskonały również na prezent. Za odrobinę troski odpłaci nam długoletnią przyjaźnią (w moim przypadku 15 letnią).
Czas użytkowania: 15 lat
Zalety:
- niesamowita trwałość i wytrzymałość – nigdy żadnego nie złamałem
- łatwo się ostrzą, długo zachowują ostrość
- wygodna rączka – pewny chwyt
- niezawodna blokada
- lekkie - nie ściągają spodni
- nie ma strachu, że się rozleci, nawet przy używaniu dużej siły
Wady:
- krucha stal - łatwo ułamać czubeczek
- wymaga większej troski od noży nierdzewnych