To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.


[Akcesoria] Naczynia
@blmln

Nie wiem o ile wolniej gotuje BRS, gdyż nie robiłem takich porównań. W dodatku w terenie gotowanie zależy od zbyt wielu czynników, abym miał potrafił powiedzieć ile czasu zajmuje gotowanie na tym czy tamtym modelu. Moim największym zarzutem jest jednak konstrukcja i wynikająca z niej niestabilność. Samo wykonanie ramion palnika nie gwarantuje trwałości.

Jeśli chcesz lekkiego zestawu, 1 naczynie + 2 miski będą OK. Przy założeniu oczywiście, że obie osoby piją z bidonów. Z takim zestawem wyjdź w góry i zobacz czy będzie praktyczny. Pamiętaj, że każdy daje rady na podstawie własnego doświadczenia i preferencji, a ostatecznie takie patenty wypracowuje się samodzielnie.
-------------------------------------------
https://www.lukaszsupergan.com/

-
https://lukaszsupergan.com/

Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/
Odpowiedz
blmln piszesz:''Początkowo wypady 2-dniowe,'' i ''Chciałbym bardzo light''.
Na dwa dni to nie potrzeba żadnego garnka ani kuchenki - po dwie paczki kabanosów, jakaś kanapka, woda w bidonie i paczka orzeszków na czarną godzinę wystarczy. Przy 3 dniach już zaczyna brakować porannej kawy, a dopiero na dłuższych wypadach należałoby coś ciepłego przewidzieć (piszę o cieplejszych porach roku, choć zdarzało mi się przebiedować 3 dni na zmrożonych kanapkach i zimnej wodzie :-))

Zanim podejmiesz decyzję o zakupie, to pożycz od kogoś palnik (jak masz od kogo), weź z domu zwykły garnek (raz możesz trochę więcej podźwigać) i zobacz, czy gotowanie w terenie to jest to co lubisz. O ile zagotowanie wody na kawę/herbatę jest w miarę proste (nie dotyczy Islandii), to robienie makaronu/jajecznicy/placka drożdżowego (to były czasy) może się okazać na tyle upierdliwe, że wybierzesz więcej kabanosów i kanapek. Liofile z kolei są koszmarnie drogie i nie każdemu smakują.

Nie ma też co przesadzać z ilością kalorii przy krótkich wyjazdach, z moich wieloletnich obserwacji - większość ludzi zabiera ze sobą na wyjazdy za dużo, albo dużo za dużo jedzenia, a to waży (a po powrocie ląduje w śmietniku).

Odpowiedz
Dziękuję wszystkim za pomoc!

@PRS
Nie odrzucam aluminium - nawet wspomniałem wcześniej o STS Alpha Pot 1.2. Co do stali, to pisałem odnośnie kwestii testowania pojemności.

@mateog
Coleman F1 Power PZ mi się nie podoba, bo waży aż 153g. ;)
Co do pająka w zestawie Robens, to chyba u mnie się to nie sprawdzi. Wolę coś nakręcanego, lżejszego i bardziej kompaktowego.

@sołtys
Rozumiem, że ciężko to sprawdzić i na BRS może będzie się trochę dłużej gotować.
Ale głównie chodzi mi o sam fakt czy to w ogóle możliwe, czy może traci to sens przy garnkach od 1.5L, bo woda będzie gotować się niewspółmiernie długo, a przez to zużycie gazu będzie znacznie większe?
Co jest aktualnie Twoim pierwszym wyborem przy gotowaniu dla dwóch osób? Kovea Supalite Titanium (60g też fajne)? Co byś wskazał jako drugi i trzeci wybór?

@skrzyplocz
Nieco źle się wyraziłem. Pierwszy wypad w Polskę w celu testów planuję na 2 noce, czyli w teorii 3 dni.
Następnie powinna być Gruzja, niektóre noclegi w górskich guesthousach, więc policzyłem, że na tym wypadzie chciałbym zjeść pod namiotem:
3 x śniadanie
2 x obiad

Gdyby w innych rejonach nie było schornisk i guesthousów (bo fajnie się czasami normalnie wykąpać), to liczę max. 3-4 razy obiad.


***
Liczyłem, że wezmę kartusz 100g. Skoro mało tego gotowania, to może jednak zrezygnować z makronu + postawić na jedzenie, które można zalać lub jakoś bardzo nie pęcznieje (np. kuskus, jakieś kasze instant, itp.) i być przez to bardziej ultralight?

Co o tym sądzicie?
---
Edytowany: 2020-04-23 15:16:19

Odpowiedz
blmln
Mniemam, że do Gruzji dotrzesz samolotem. Kartusza ze sobą nie weźmiesz. Zacznij szukać punktów, w których możesz się w takowy tam zaopatrzyć. A kartusze mogą być gwintowane lub przebijane. Tutaj w całej dyskusji mowa jest o palnikach na kartusze gwintowane.
-------------------------------------------
https://gameoflife-nextround.blogspot.com

Odpowiedz
Moim zdaniem BRS w ogóle nie nadaje się jako kuchenka do dłuższych zastosowań, gdyż nie mogę na niej polegać w 100%. Oczywiście masa osób używa jej regularnie, ale nie ufam gwintowi oraz małym ramionom i ich mocowaniu. Moim wyborem na wszystkie letnie wyprawy w 1-2 osoby jest obecnie Kovea Supalite, która dobrze współpracuje z naczyniami do około 2 litrów. Natomiast zimą i w góry wysokie biorę Jetboila, ale rozumiem, że takich wyjazdów na razie nie planujesz.

Gdybyś szukał czegoś z nieco większym rozstawem ramion może warto zwrócić uwagę na ten model? To następca Primus Express: https://www.primus.eu/primus-microntrail-stove-p321454/ Występuje też w wersji Duo, z mocowaniem na 2 rodzaje kartuszy (Campingaz i klasyczny gwint).

Aha, ktoś może powiedzieć Ci, że kuchenki o małej średnicy palnika nie nadają się do dużych naczyń. To nieprawda. Takie modele dają pionowy, skoncentrowany płomień i jeśli ''podkręcisz'' go mocniej, ogień ładnie obejmuje nawet duże dno. Ten typ płomienia zapobiega też rozpraszaniu ciepła na boki.
---
Edytowany: 2020-04-23 15:31:42
-------------------------------------------
https://www.lukaszsupergan.com/

-
https://lukaszsupergan.com/

Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/
Odpowiedz
@grendel
Czytałem sporo, teraz już wszędzie (w większych miasteczkach) bez problemu dostanę kartusz (Kutaisi, Mestia, itp.). Ponoć nawet GeorgianBus sprzedaje na lotnisku kartusze. :)

@sołtys
Dzięki za naprowadzenie, tak też myślałem... może nie każdy tak chce, ale wydawało mi się, że na takich palnikach też da się gotować dla 2 osób.

Supalite - widzę, że jest słabo dostępny? Czyżby został wyparty przez jakiś nowszy model? Z tego co widzę, to jednym z wymiarów jest 3,8cm... czy kładąć ten palnik na płask i chcąc zabrać kartusz 230g (9cm) muszę wybierać garnek minimum 13cm wysokości?
Microntrail też wydaje się fajny, ale te wymiary po złożeniu...
---
Edytowany: 2020-04-23 15:56:39

Odpowiedz
Ramionom BRSa akurat nie mogę nic zarzucić, to mały palnik do małych garnków i tyle. Tak, tak, miałam dwa egzemplarze, z których jeden nie nakręcał się na żadne kartusze, a drugi nie na wszystkie. Oba oryginalne chińskie :-) Nadal go używam, to mój podstawowy palnik na wielomiesięcznych wędrówkach, aczkolwiek nie używałam go w Europie.

Ostatnio zakupiłam Kovea Supalite i... też nie nakręcał się na kartusze. Zarówno MSR jak i Go System, jeszcze dam mu szansę, ale pierwsze wrażenie nie jest bynajmniej pozytywne. Wcześniej miałam MSR MicroRocket, Kovea pali podobnie. Da radę z nieco większym garnkiem, bo ma odpowiednią moc, ale przy większym garnku zawsze są straty energii przy małym palniku. Może nie takie żeby spędzały sen z powiek, ale są.

BRS potrzebuje mniej więcej 1/4 czasu więcej na zagotowanie pół litra wody. Ale jednocześnie zużywa mniej gazu, więc strat paliwa nie zaobserwowałam, ale koniecznie trzeba gotować w miejscu osłoniętym (w namiocie), bo jak już pisałam płomień fruwa na wszystkie strony. Tylko z nim mi się zdarzyło, że podmuch wiatru pod tropikiem zgasił płomień.
-------------------------------------------
http://www.acrossthewilderness.blogspot.com

Odpowiedz
Ja od siebie niezmiennie jako kuchenkę polecę Colemana F1 Lite. 75g i 4700W to dobre cyferki, w praktyce gotuje bardzo szybko, zauważalnie szybciej niż np. znany i lubiany Pocket Rocket. Tylko trzeba się przyzwyczaić do mało intuicyjnyego skręcania (co da się obejść, ale dalej trzeba nad tym myśleć ;)

Odpowiedz
Czytając różne artykuły i Wasze porady stwierdzam, że jednak nie ma co ograniczać pojemności, bo różnica w wadze jest niewielka, a garnek wypcham jedzeniem, kartuszem, itp.

Postawię na aluminiowe 1.9L, zestaw STS Alpha Cookset 2.1 z dwoma miskami i kubkami, które pewnie wymienię na coś lżejszego. Sam garnek waży 230g. Nie wiem jaki sens wchodzić w tytanowego chińczyka, który waży ponad 250g (dla pojemności 2L). Jest też fajny i lżejszy MSR Big Titan, no ale to już 500 zł...
Chyba, że znacie coś lżejszego i o podobnej pojemności?

Co do palnika, to czy garnek o średnicy 16cm będzie stabilny na kartuszu 100g?

Odnośnie typu i modelu palnika, to muszę jeszcze dokładnie przestudiować różne opcje. Niemniej dziękuję za wszystkie wcześniejsze wskazówki.

Odpowiedz
W tytanowe gary się nie pchaj.
Stopy tytanu są stosunkowo wytrzymałe, przez to gary z nich są cieńsze niż ze stali czy aluminium, ale jednocześnie słabo rozprowadzają ciepło.
To się nadaje najwyżej do gotowania wody, zwłaszcza gdybyś miał mały palnik typu BRS z garem o większej średnicy.
Tzn. gotując pół litra wody w litrowym garnku ze stopu tytanu, możesz spokojnie w każdej chwili złapać za górę bo będzie lekko ciepła, alu czy stal poparzą Ci palce.
To samo dotyczy się dna - palnik ''świeca'' + naczynie o większej średnicy, sprawi że dno mocno się nagrzeje w centralnej części, słabiej po zewnętrznej, a jeszcze słabiej kanty i dolne części boku gara.
W skrócie - gotując sosy i inne gęste rzeczy, będziesz musiał ciągle mieszać, bo będzie Ci się wszystko przypalać.
Dopóki gotujesz wodę, nie ma problemu - ba, często woda w tytanie gotuje się szybciej, przez cieńsze ścianki, ale do ogólnego gotowania, nie mają sensu.

Co do stabilności, to dużo zależy od palnika i długości ramion. W teorii tak, w dodatku można za parę złotych dokupić sobie podstawkę pod kartusz, która zwiększa stabilność.

Odpowiedz
Już Ci pisałem - nie będzie. Także na 230 g i 450g. Oczywiście rzutuje też rozstaw ramion.
Dlatego, że środek ciężkości jest podniesiony. Nie chce mi się ważyć ale powiedzmy, że ,,setka'' waży 200 g a do garnka wlewasz 1000 g lub więcej + garnek i pokrywka.
Przy 230 g i 450g można wkopywać w grunt kartusz.
Ja to już przerabiałem - po ,,wywrotkach'' zabierałem kartusz 450-500 g bo wydawało mi się, że będzie stabilniej i dźwigałem niepotrzebną ilość gazu ale co gorsza (od wagi) ,,mega granat'' zajmujący niepotrzebnie miejsce w plecaku.
Na jedno-dwuosobowe wycieczki noszę palnik tego typu https://www.e-horyzont.pl/kuchenka-turys...56394.html
Ja akurat mam pod nazwą Vango (89g) ale to są praktycznie te same palniki obrendowane jako np. Meva, Kovea, Fire Maple, itd. Ta sama chińska fabryka- różne kolory pudełek i różna cena. Jakiś czas temu zanabyłem Mantisa z podgrzewaczem (zimowe wyprawy). Jest oczywiście ciężki (150 g), nie ma dużego palnika (średnica 5 cm), ale ,,pajęcze'' nóżki (promień 8 cm, ramiona 7,5 cm) dały mi + 100% do komfortu gotowania w średnich i dużych naczyniach. Przejściówka (niestety dodatkowe 55 g) pozwala używać tanich ,,dezodorantów'' a podgrzewacz wyeliminował problem lichego gazu w chłodniejsze wieczory.
Spider Pinguin nie ma podgrzewacza, jest jeszcze cięższy ale ma większy palnik i rozstaw ramion - jest dedykowany do pichcenia właśnie w dużych garach (jak na realia terenowe).
Przykładowe garnki za 1/3 ceny STSa
https://allegro.pl/oferta/zestaw-turysty...7211184380

https://allegro.pl/oferta/naczynia-turys...d6604cf017
-------------------------------------------
Wynik mierzy siły

Odpowiedz
blmln, pytałeś to ci odpowiem. Ja w góry jadę sam, we dwoje lub w trzy osoby. Jak jadę sam to mam garnek, który mieści 1,2L wody do ok. 1cm poniżej brzegu. Jak jadę w dwójkę lub w trójkę, to zabieram 1,5L Primusa Eta i tyle wystarczy. Dwójka od biedy obsłużona zostanie tym mniejszym, ale uznał bym to za minimum dla pary przy takim tradycyjnym gotowaniu. Ugotowany ryż czy kasza w proporcji wody 1:2 nie wypełnią nawet połowy, gorzej z makaronem, sosem do tego itp. Tu może nam coś wypłynąć na zewnątrz przy mieszaniu itp. ale robiąc to ostrożnie, da się. Dla trzech obowiązkowo 1,5L

Chińskie garnki mają oznakowanie chińskie i tam 1,2L kończy się idealnie na krawędzi garnka, chińczyk nie oszukuje, ot ma inna filozofię podejścia do życia, bardziej na wesoło :-D

Nieprawdą jest, że BRS nie udźwignie garnka 1,5L, udźwignie i nic się nie stanie jeśli zachowamy ostrożność. Jeżdżę tak od kilku lat i wszystko gra.

Dopasowanie palinka do garnka z radiatorem polega na tym, by ramiona palnika najlepiej weszły do wnętrza radiatora czyli radiator nie stał na ramionach palnika. Chodzi o rozkład płomienia. Lepiej jest też jeśli palnik do takich garnków był świecowy, a nie taki tradycyjny jak w kuchence gazowej w domu, dookólny.

Garniki wcale nie musza być tytanowe, na moje to przerost formy nad treścią, bijących rekord świata w długości marszu jest raptem promil, turyście lajtowanie do granic jest zbędne. To samo tyczy się sztućców, wystarczą plastikowe za 15zł, ale odradzam sporki, bo to dziadostwo. Zwykła łyżka, ewentualnie widelec + mały kozik do naostrzenia patyka lub przecięcia kiełby na ognicho.

Skrzyplocz dobrze prawi, na dwa dni nie potrzeba wcale garów i wielkiego gotowania (z wyjątkiem zimy i spania w terenie), w zupełności wystarczą kanapki, kabanosy czy inne suchary. Dwa dni to domyślam się że w PL, a tu cywilizacji aż nadto, jedzenie łatwo uzupełnić w trasie, to żadne wymagania.
---
Edytowany: 2020-04-24 08:33:56
---
Edytowany: 2020-04-24 08:35:50

Odpowiedz
Tak, z tytanu już się dzięki Wam wyleczyłem. :)

@Arni
Zacząłem testować i rzeczywiście zgadza się z tym co piszesz.
Mam garnek o wymiarach wew. 15,5x8.5cm, czyli max. pojemność, ok. 1.5L. Wlałem niecały litr wody + 350g makaronu i po zagotowaniu jest baaardzo na styk. W warunkach polowych pewnie ciężko byłoby to mieszać i cały czas pilnować. Na dwa obiady ok, ale jeśli chciałbym ten garnek wykorzystać bardziej stacjonanie, np. na tydzień gotowania, to już będzie niewygodnie.

@PRS
Dzięki za linki, jako budżetowe garnki ok, ale tylko w pierwszym zestawie podana jest waga. Odejmując wagę dodatków wychodzi, że ten o pojemności 1.7L waży nieco ponad 300g. Niby tylko 70g różnicy, ale patrząc tak na każdy element, to wiadomo. ;)
Poza tym aktualnie ten zestaw STS 2.1 (z miskami i kubkami) można kupić w fajnej cenie.

@mateog
Dzięki za wskazówkę odnośnie podstawki.

Odpowiedz
Używam Kovea Supalite Titanium (od kilku lat) razem z kartuszami Go System (450 g) i nie mam żadnego problemu. Jako garnek zestaw ALU Solo Penquina poj 0,75 + pokrywka 0.3 l (pokrywka może służyć jako kubek, gotuję w niej parówki lub zalewam owsiankę np. marki Kupiec) (Optimus ma podobny zestaw Solo, kosztuje trochę więcej). Myślę, że lepiej gotować mniejszą ilość wody bo wiatr i niska temperatura znacznie wydłużają podgrzewanie (kiedyś późną jesienią ale z innym zestawem, chociaż nie ma to znaczenia, miałem tak efektywne chłodzenie, że przerwałem grzanie nie doczekując wrzenia - wtedy gotowałem wiecej wody bo dla 2 osób)
Z makaronu nie musisz rezygnować np. makaron ryżowy wymaga ok 5 min. Są też zwykłe makarony, wymagające ok 10 minut gotowania, po kilku minutach wrzenia zostaw makaron w gorącej wodzie. Dla zaoszczędzenia gazu możesz stosować wodę butelkowaną - nie musisz wody na herbatę doprowadzać do wrzenia. Kuskus nie zwiększa swojej objętości, naprawdę? Nie próbowałem gotować ryżu, ale wydaje mi się, że są opakowania z informacją o 10 min a może nawet krócej. Ze sztućców ogranicz się do łyżki (polecam z poliwęglanu) plus scyzoryk, mnie wystarcza. Dla stabilności i odbierania ciepła z palnika lepsze są naczynia szersze i niższe (niż wspomniany zestaw Solo), ale na rynku raczej trudno takie znaleźć. Tak przy okazji, pamiętaj od ochyleniu rączek od naczynia podczas gotowania (jesli będziesz miał takie rozwiązanie).
Zabieram ze sobą metalowy termos, dlatego po zalaniu herbaty mam od razu wolny garnek a sam napój pozostaje w czasie posiłku gorący.
-------------------------------------------
Robert

Odpowiedz
Czy ktoś mógłby mi podrzucić link do odpowiednika jetboil z Ali express ewentualnie prosiłbym o wskazówki jak tego szukać, w sensie przez jaką firmę lub jakie hasło.?
-------------------------------------------
http://dasieda.blogspot.com/?m=1

Odpowiedz
camping gas system

https://pl.aliexpress.com/wholesale?traf...t=1&page=1

Odpowiedz
Blmln, tak jest, bo nie problem jest zagotowanie samej wody, lecz ugotowanie napęczniałej strawy bez przypalenia i w odpowiedniej ilości wody.

Odpowiedz
Sposób na gotowanie spęczniałej strawy bez dużego ryzyka przypalania - w przypadku makaronu już ktoś pisał - kupować taki z najkrótszym czasem gotowania, doprowadzić do wrzenia, odstawić na kilka minut, makaron dojdzie i ''wciągnie'' wodę. Kasza, soczewica (czerwona, bo bez łuski) - namoczyć tj. albo zalać wodą wieczorem w garnku, albo nosić jakiś zalane w bidonie z szerokim otworem w dzień (wody tak 2;1, lepiej potem trochę dolać przy gotowaniu). Po kilku godzinach wystarczy doprowadzić do wrzenia (a od biedy tylko podgrzać), mieszać trzeba, ale krótko w porównaniu do gotowania od suchego. Ja do kaszy dodaję suszone warzywa i suszone mięso, namaczam całość, przygotowanie takiego dania trwa krócej niż liofila. Do zagęszczania (jak danie wychodzi za rzadkie) świetnie nadaje się puree ziemniaczane w proszku, wrzuca się po ugotowaniu małą ilość i wystarczy wymieszać, nie robią się kluski jak z mącznego sosu, smaku potrawy też nie zmienia.

Odpowiedz
Dotarł do mnie zestaw STS AlphaSet 2.1 i dobrze, że nie wziałem 1.2L, jak dla mnie pojemność i waga idealna.
Kupiłem w cenie samego garnka, więc nie zwracałem uwagi na wagę misek (a tym bardziej kubków), ale nie wygląda to źle. Poniżej wagi i wymiary, może się komuś przydadzą.

Garnek Alpha Pot 1.9L - 216g (garnek 166g, pokrywka 50g) - wg producenta 230g
Miski - 96g (49g + 47g)
1x kubek Insul Mug - 78g (kubek 41g, pokrywka 25g, rękaw izolacyjny 12g)

Całość: 468g - wg producenta 521g

Wymiary wewnętrzne garnka: 15,5 x 11 cm, po włożeniu dwóch misek: 14,2 x 10 cm
---
Edytowany: 2020-04-29 00:17:38

Odpowiedz
Temat prawdziwą kopalnią wiedzy, nie pomyślałem że z was tacy szefowie kuchni i w warunkach polowych gotujecie takie cudeńka;) Co myślicie o racjach wojskowych, żołnierskich albo porcjach typu PREPPERS, zabieracie coś takiego w trasę? Pytam bo jeszcze muszę się sporo dokształcić w tym temacie, do tej pory to szło u mnie raczej solidne śniadanie + batony i energetyki na szlaku, ale też trasy krótkie, jednodniowe...
---
Edytowany: 2020-05-08 11:26:59

Odpowiedz


Skocz do: