To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.


CampinGaz 206
#1
Mam kuchenke CampinGaz 206, jednak jej palnik nie nadaje sie do uzywania w zimie, jest za slaby. Wiem ze inne palniki tej firmy maja o wiele wieksza moc. Nie wie ktos moze czy dalo by sie dokupic sama koncowke palnika i czy sa one z tym samym gwintem, itd.( czy sa wymienne).
-------------------------------------------
Sokol

Odpowiedz
#2
Ja co prawda nie mam pojecia, czy można dokupić samą końcówkę, ale podpowiem, że mała moc palinka zimą wynika z niższych temperatur, a tym samym mniejszego ciśnienia gazu w kartuszu. Z tego tez powodu zimą, śpiąc w namiocie kartusz wrzuca się do śpiwora, poprawia to nieco sytuację. A wogóle to zimą używa się raczej palników na paliwa płynne - nie posiadają wady gazu. Takie niestety są znacznie droższe, ale - coś za coś.

Odpowiedz
#3
Ja używam Campigaz 206S. Ale tylko latem. Do temperatury +5 stopni działa prawidłowo. Przy niższych temperaturach jest do niczego. Palnik jest rzeczywiście słabiutki i nie da się go przerobić. Ale mało spala paliwa (co udwowwdnioto w teście npm).

Odpowiedz
#4
Moj kolega tez ma kuchenke tej firmy ale z wiekszym i sporo mocniejszym palnikem. Pomyslalem ze skoro firma ta sama to i gwint byc moze tez, wiec moze da rade wymienic.
-------------------------------------------
Sokol

Odpowiedz
#5
Posiadam dwie kuchenki przystosowane do kartuszy przebijanych typu 190. Jedna to Campingaz 206S i druga firmy Velding. Obie są bardzo podobne ale różnią się wielkością palnika. Palnik od kuchenki Velding jest sporo większy i wydajniejszy. Ale ma jedna wadę. Pod wpływem gotowania topi się plastykowa podstawka palnika. Zjawisko to wystąpiło już po 5 gotowaniach. Plastykowe części Campingazu 206S nie wypalają się ale palnik bardzo słabo grzeje. Wymiana palników w kuchenkach jest niemożliwa ze względów technicznych.
Nie wiedziałem że firma Campingaz produkuje kuchenki typu 206 z dwoma różnymi palnikami. Małym i dużym. Jeśli jest tak w istocie to zaczynam rozumieć, dlaczego w teście npm na kuchence Camingaz 206 zagotowano 1 litr wody w ciągu niecałych 7 minut. Ja na swojej kuchence typu 206S gotowałem przez 13 minut. Widocznie w teście npm użyto kuchenki z większym palnikiem.

Odpowiedz
#6
Na kartuszach Campingaz pisze, ze sa zgodne z norma EN417, a na palnikach Karrimora rowniez. Jak to mozliwe? Mozna do takiego palnika przymocowac Campingaza? Chyba czegos nie kumam.

Odpowiedz
#7
norma nie tyczy się zaworu

http://standards.mackido.com/en/en-stand..._5771.html
google Twoim przyjacielem jest

-------------------------------------------
www.dodo_1.ao.pl

Odpowiedz
#8
Stosuję Campinggaz micro z CV270 i zimą pod niego termoogrzewacz narciarski do rąk,przy aucie zwykła turystyczna 0,5 kg(+ osłona od wiatru).Tylko CV270 są bardzo drogie,gdzie kupić najtaniej?
-------------------------------------------
Alf-7

Odpowiedz
#9
Przeniesione z pola recenzja z racji lakoniczności:

2008-10-15 23:01

Campingaz Bluet 206: palnik i kartusze (190g gazu)
---
Edytowany: 2008-10-16 11:30:50
-------------------------------------------
Przeniesione przez administratora

Odpowiedz
#10
Witam, piszę tu bo nie znalazłem lepszego miejsca jeśli źle trałiem to przepraszam. Mam kuchenkę campingaz na kartusze c 206 te przebijane czy mogę używać innych przebijanych 190g bo tańsze niż oryginal. Tylko czy podejdą?
-------------------------------------------
Artek

Odpowiedz
#11
Tak możesz używać innych. Zwracam uwagę na inną rzecz: zmieniła się norma EN i kartusze mają zawór bezpieczeństwa, tak że można kartusz zdemontować w stanie pół napełnionym. Ale tenże zawór powoduje że bolec ''przebijający'' jest ciut za krótki i jest przeciek gazu. Nie mam już kuchenki na C206, ale mam przejściówkę Markilla. Ale na wszelki wypadek zwróć na to uwagę.
-------------------------------------------
Pim

Odpowiedz
#12
Dziękuję za pomoc, zwrócę uwagę.
-------------------------------------------
Artek

Odpowiedz
#13
To jeszcze zależy jaką masz kuchenkę.
W barrrdzzzooo starej z parą drutów blokujących kartusz idzie używać zamienników przemysłowych (najczęściej do lutlampy) ale nie wszystkich, przy zakładaniu/przebijaniu jest też wyciek gazu.
Plus był dawniej taki, że te kartusze (przemysłowe) można było kupić w wielu sklepikach ,,technicznych'' w stosunkowo niewielkiej cenie (np. 5 zł)
Kartusze campingaz`a miały ,,wyżłobienia'' na druty, zamienniki już niekoniecznie.
https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/kart...gJro_D_BwE
Tu trochę nowsza kuchenka ale widać o co chodzi
https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/ku...1.pl.0.htm
-------------------------------------------
wynik mierzy siły

Odpowiedz
#14
To zdjęcia mojej kuchenki dziękuję za wszelkie infirmacje, najważniejsze bezpieczeństwo
-------------------------------------------
Artek


[Obrazek: 1818-14-1.jpg]


[Obrazek: 1818-14-2.jpg]

Odpowiedz
#15
C206 to była moja pierwsza ''współczesna'' kuchenka. Rok 1990 przywieziona z Francji. W Warszawie Kartusze (tylko butanowe) kupowało się w sklepie na Mariensztacie (pierwszy sklep ze sprzętem górskim w dzisiejszym tego rozumieniu), gdzie pracował niejaki Rambo. To zaczyna być powoli jakaś prehistoria
-------------------------------------------
Pim

Odpowiedz
#16
Zawsze możemy opowiadać jak się pierwej wędrowało ;)
Teraz te czasy i wcześniejsze wspominam z łezką w oku.
Ile trzeba było się nakombinować,żeby sprzęt zdobyć.
Sorki za OT ,tak mnie naszło .....

Odpowiedz


Skocz do: