To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.


[Recenzja] Campingaz Twister 270 PZ
#21
Ja o tym dokładnie wiem że, temperatura głównie gazu ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o szybkość wypływu gazu z butli i czasu gotowania. Ale uważam że, dane labolatoryjne producenta to nam użytkownikom i przyszłym nabywcom nie są do niczgo potrzebne bo w terenie praktycznie takowe nie występują. Przyszły nabywca kupując palnik napewno chciałby wiedzieć jak jest w stanie szybko zagotować wodę np. w temp. +10. 0 czy -10st. A chyba właśnie do tego służą testy NGT aby sie o tym dowiedzieć.

Uważam że, przydałoby się też jakieś znormalizowanie warunków testów palników, co by każdy palnik można było porównać z innym np. temp. gazu, wody i otoczenia +20, 0, -10 oraz użycie osłony np. ze zwiniętej karimaty.

Odpowiedz
#22
przyznaje Ci racje Arni, jesli twoje wyniki sa prawdziwe... teoretycznie moj powinien szybciej zagotowac..zobaczymy po kilku godzinach na zewnatrz... nigdy nie mierzylem czasu w warunkach polowych , ale wiem ,ze palniki ktore mialem mniej-wiecej w tym samym czasie gotowaly zawartośc menazki.

Odpowiedz
#23
Tylko pozostaw gaz i wode na dworze aby miały temp. otoczenia. Myślę że, ok. 21 powinno być 0/-1st to porównamy wyniki.

Odpowiedz
#24
Odnośnie przeprowadzenia testu - postaram sie takowy przeprowadzić, tylko muszę skombinować termometr zanurzeniowy.
Kartusz mi został jeden po sezonie prawie nowy więc mogę z nim powalczyć.
Co do ważenia butli - chyba to nie jest najlepszy pomysł - jeżeli palnik zużywa 210 g/h to zagotowanie jednego litra zuzywa około 10 do 15 g gazu.
Czyli jeżeli test ma być choć w miare dokładny to potrzebujesz wagi o nośności około 0,5 kg i dokładności conajmniej 0,5 g.
Życzę powodzenia w szukaniu takiej wagi w ''sklepiku'' a tym bardziej w domu.
-------------------------------------------
Baqqq

Odpowiedz
#25
Wiesz, ważenie to już taki dodatek do całości. Jak możesz to przeprowadź dziś test na temp. 0st dla gazu i wody z osłoną - to będziemy mieli razem z trzecim Kardiego piękne porównanie osiągów trzech palników.

Odpowiedz
#26
Napiszcie jeszcze jakie naczynia uzywalićie (materiał, rozmiary) i czy były przykryte podczas gotowania - bez tego takie testy nie są wiele warte.
-------------------------------------------
Baqqq

Odpowiedz
#27
Przed chwilą zrobiłem test dla Techno przy temp. 1st wody i gazu w alu garze z przykrywką, śr. 14cm. + karimatoosłona p. wietrzna.
Czas zagotowania 1l wody - 6min. Poprzednio 3min 55sek.
A więc wyraźnie widać różnicę pomiędzy ciepłym gazem a zimnym oraz danymi producenta.

Baqqq, być może wydaje się to tobie śmieszne ale jest to mniej więcej tak jak napisanie testu dla śpiwora i w temacie termiki napisanie że, daje komfort podobny do tego co podał producent. Masło maślane.
Zrób teścior to porównamy wyniki i tyle.

Odpowiedz
#28
Jutro wieczorem postaram się zrobić test - musze odkopać gary biwakowe w garażu a to nie jest trywialna sprawa.
Test nie wydaje mi się śmieszny, zwróciłem jednak uwagę na elementy, które wpływają na jego wynik - właśnie dla tego, żeby inni czytający mogli z niego wynieść jakąś korzyść.
-------------------------------------------
Baqqq

Odpowiedz
#29
Primus Techno Trial, kartusz przechowywany od kilku tygodni na balkonie, aluminiowa menażka o pojemności 1l., woda stała około dwie godziny na balkonie, była dość zimna, bez oslony wiatrowej, dziś u mnie słabo wieje, gotowanie pod przykryciem czas: 7 minut, 28 sekund
-------------------------------------------
gg5838058; le-ch@o2.pl

Odpowiedz
#30
powtorzyłem przed chwilą , 1l. wody,stalowa menazka 18/10 - srednica 14 cm , temp. wody i gazu 1st.osloniete od wiatru czas 7min.10s

Odpowiedz
#31
własnie dodam do swojego testu, temperatura otoczenia 1st.C, wody minimalnie większa, średnica gara 12,5 cm

-------------------------------------------
gg5838058; le-ch@o2.pl

Odpowiedz
#32
kakato, minimalnie więcej wody, tzn?
Bo jeśli powiedzmy 50ml. to zobacz jakie znaczenie ma użycie osłony na wiatr - choćby nawet niewielki - z głupiej karimaty. Ja zagotowałem o 1,5min szybciej niż ty, a to już trochę jest. Ewentualnie znaczenie może mieć też gaz, mój to GoSystem.
Poza tym myślę że, osłona powoduje dodatkowo że, gorące gazy lepiej, dłużej opływają garnek co też ma na pewno znaczenie dla skrócenia czasu gotowania.

Odpowiedz
#33
nie minimalnie więcej wody tylko temperatura wody minimalnie większa, garnek z wodą stał na balkonie jakieś 3 godziny, otwarty, do gara nalałem zimnej dowy z kranu i od razu wystawiłem na balkon, gar był niemal pełny a gotowałem bez osłony specjalnie, stosuje kartusze primusa, jutro sprawdze z osłoną przeciw wiatrową
-------------------------------------------
gg5838058; le-ch@o2.pl

Odpowiedz
#34
I tu mamy problem- ponieważ , nie tylko ludzie wykształceni i normalni tutaj piszą , a wrecz przeciwnie... nikt normalny nie spi i nie gotuje chińskiej zupki przy -15st. C na śniegu i z śniegu...

Odpowiedz
#35
Witam, oto wyniki mojego dzisiejszego testu:
Palnik wraz z wodą stały od rana na balkonie - czyli przyjmuje że mają temperature zbliżoną do powietrza - aktualnie +1 stopień.
Czas gotowania wynióśł 6min. 15s. Gdy wziąłem wodę z kranu o temperaturze +12 stopni to czas zmniejszył się do 5 min. 20 s. (cały czas na zimnym kartuszu). Kartusz pełen w 3/4, garnek zakryty, aluminiowy, litrowy,
palnik osłonięty od wiatru.
-------------------------------------------
Baqqq

Odpowiedz
#36
To uważam że, to dość dobry wynik. Wklej te dane do swojego testu, tam się bardziej przydadzą.

Odpowiedz
#37
W nawiązaniu do sprzętu Campingaz proponuję zastanowić się nad sprawą części zamiennych do kuchenek tej firmy.
Czy posiada ktoś doświadczenie w tej dziedzinie?


-------------------------------------------
Marek

Odpowiedz
#38
jak w przypadku każdej firmy porodukującej kuchenki jest to problem i zazwyczaj jak coś się sypnie to albo wysyła się to do reklamacji lun też do producenta w celu przeprowadzenia naprawy lub naprawia się to samemu, albo po prostu kupuje się nowy sprzęt.
Marek zapodaj może lepiej jakąs ciekawą informację, jak sprawuje Ci się Twój sprzęt w górkach czy gdzieś na wyjazdach. daj znać na czym polega Twoje doświadczenie i jakie masz obserwacje na tym polu w ramach oczywiście kuchenek gazowych (turystycznych nie domowych).
p.s. co do ciszy, to żaden z nas nie siedzi tu na zawołanie aby odpowiadać na coraz to bardziej dziwne pytania. tak samo jak zapytasz o nowy sprzęt, to żaden z nas nie poleci od razu do sklepu, żeby go pomacać lub kupić, aby opowiedzieć Tobie o tym jak się sprawuje. smutne jest to, że zamiast poszukać numeru do dystrybutora Campingas`u, pytasz się o to nas, a to właśnie świadczy smutno o Tobie...

Odpowiedz
#39
chodziło mi, że pytasz się o sprawę części zamiennych nas a nie dystrybutora... sorry za pomyłkę- także nie musisz mnie poprawiać- przyznaję się do niej sam.

Odpowiedz
#40
Smutne jest dla mnie to, że każdy umie tylko obrażać się na słuszną uwagę skierowaną pod jego adresem, ale to narodowa nasza cecha.
Kłótnia i tylko kłótnia. Zapytałem czy ktoś ma doświadczenia z częściami zamiennymi typu uszczelki, zapalniki itp. i nikt nie odpowiedział.
Na ulotkach dołączonych do kuchenek, które ja kupiłem (10 lat temu) jest zawarta uwaga o częściach zapasowych. Niestety są tylko adresy w krajach Europy Zach. W Polsce chyba nikt się nie para serwisem. Szkoda.
-------------------------------------------
Marek

Odpowiedz


Skocz do: