To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.

[Odzież] Spodnie na lato
Witam!

Kolejna moja prośba, tym razem chcę kupić spodnie na lato z odpinanymi nogawkami(koniecznie). Lecz znów pojawia się pytanie: ile kasy trzeba na nie wydać?
Rok temu kupiłem w hipermarkecie spodnie za 25 zł i jedynym błędem było to że kupiłem tylko 1 parę :-( Super się noszą, łatwo piorą i b.szybko schną, są przewiewne i tego należy od tego typu spodni wymagać. Jedyną wadą może być jakość wykonania, ale modelem nie jestem i na to nie zwracam największej uwagi.
Z mojej orientacji wynika, że na spodnie tego typu trzeba wydać od 150 zł za Campusa do 200 zł za Salewę i Milo z pewnością znajdą się i droższe.
Moje pytanie czy ktoś widział spodnie typu o których piszę, niekoniecznie super renomowanych firm, w ''normalnych pieniądzach'' gdzieś na terenie Małopolski. Będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Proponuje northpanty z allegro.Sam kupilem i jestem zadowolony.Lekkie przewiewne i zajmuja malo miejsca.Duzo kieszeni.
Jeden minus: Nie maja odpinanych nogawek(do krawcowej 2 zamki i bedzie ok).Cena chyba jakos 120 zł.
-------------------------------------------
gg 5130910

Odpowiedz
te northpanty możesz pdwinąć i zapiąć rzepy, ale mają tak dobrą wentylacje, że nie trzeba w zasadzie ich podwijać. do tego materiał słabo łapie brud.

Odpowiedz
Ja osobiście od prawie roku noszę model metamorph Salewy - 2 poziomy odpinania nogawek (krótkie spodenki, oraz spodnie 3/4), świetna wentylacja i bardzo mocny materiał, niestety jest wg niektórych jedna wada która skutecznie odstrasza potencjalnych nabywców - cena (ok. 250 zł). Ja osobiście jestem zadowolony z tego zakupu i nie uważam tego za wyrzuconą kase
horus@ngt.pl

Odpowiedz
jesli HiMountain produkuje z tych samych materialow, co wczesniej produkowal Alpins, to spodni tej firmy nie polecam. w miejscach, w ktorych material styka sie z czymkolwiek innym- ''kulkuje sie'' (np.: do pasa biodrowego mialam przytroczony aparat-dotykal on nogawki spodni, wiec zostal po tym slad; na tylku od siadania tez itp). komfortu noszenia to wcale nie pogarsza, ale wizualnie razi.

Odpowiedz
>>horus - gdybym miał 250zł też kupiłbym takie, ale nie mam :-(

Z tego co piszecie to Northpant'y są najlepsze, a pomysł żeby odwiedzić zaprzyjaźnioną krawcową jest niezły.
Rozumiem, że chodzi nam o te spodenki i tego allegrowicza?

Odpowiedz
>> arkadoo, widzę że polecasz tego allegrowicza. Potwierdzasz?

Odpowiedz
arad1304>> juz kupilem dwie pary, jedna nawet z malym ryzykiem bez allegro przy przelewie na konto. najlepiej wybierz sie do ehoryzontu i przymierz zebys wiedzial jaki rozmiar. najlepiej wez ten ciemnoozielony - nie widac brudu:)za 123to sie oplaca, bo cos podobnego trzeba dac od 200zl w sklepie. ten co on sprzedaje to jest model sprzed chyba 2lat.trwalosc jest przyzwoita.material dosyc szybko schnie.

Odpowiedz
w Skalniku widziałem Milo V-pants za 159, cena wyższa ale pewność że są ok i gwarancja jest pewna, ale nie znam ich zupełnie.
Ale skoro sami używaci Northpantów i polecacie to chyba nie będę wymyślał.
Do horyzontu najbliższego mam 170km więc chyba sobie odpuszczę wyjazd, zmierzę spodnie te które mam i będzie git :-) Myślę że krój nie jest bardzo odmienny od standardowego.
Jeszcze jedno pytanie czy one mają zwężane nogawki u dołu?!
Pozdr.

Odpowiedz
na dole masz rzepy wiec sobie wyregulujesz czy maja byc waskie czy normalne, kroj w okolicach bioder jest lekko szerszy, ale dla mnie to ok. ja mam 180cm i rozmiar L50.

Odpowiedz
Czy znacie spodnie firmy IGUANA, znalazłem przecenione z 219zł na 129zł. Zrobione z Supplexu z zamkiem nad kolanem. Sprawiają dobre wrażenie.
Co Wy na to?

Odpowiedz
na mnie wolfskin robi lepsze wrazenie jak iguana (której nie znam), ale musisz sam wybrac jakie ma kieszenie itp. podaj link do tej iguany

Odpowiedz
nosiłem tego lata iguany z tactelu, dość dobrze wykonane i uszyte,
fajny materiał, cieniutki, świetnie oddychający i nieprzewiewny, okazał się jednak mocno pilingować w miejscach tarcia, np. pod plecakiem na biodrach, na wewnętrznej stronie ud
może supplex byłby wytrzymalszy?
... nemo me impune lacessit ...

Odpowiedz
Nie znalazłem funkcjonującej strony Iguany - jest w budowie. Układ kieszeni, jakość wykonania, zamki i inne detale są OK. Tylko tyle że pierwszy raz spotkałem się z tym produktem. Nie ma ich w żadnym sklepie internetowym. Ale poszukam jeszcze jakiejś informacji

>>rumcajs, czy jest produkt którego nie znasz lub o którym nie słyszałeś :-)))
Pozdrowienia :-)

Odpowiedz
->arad1304
baaaaardzo wiele produktów...
ale chciałbym poznać wszystkie produkty outdorowe i je własnoręcznie/własnonożnie/własnotułownie zakatować, przetestowac, ocenić i... opisać na ngt

co do tych spodni: jeśli materiał jest cienki zwróć uwagę na szwy w miejscach szczególnie narażonych na rozciąganie: ja w moich miałem wrażenie, że jak gwałtownie siądę to poprują się w kroku... i stało się to w trakcie łażenia (w właściwie siadania) po Meteorach w Grecji :)
ale kupiłem zdeczka przymałe na mój gruby tyłek i pewnie dla tego szew nie wytrzymał - mała poprawka nicią z podręcznego przybornika i po sprawie

moja pani ma ich spodenki z materiału dry...cośtam - rzeczywiście szybkoschnące, a do tego mocniejsze od moich, niestety nierozważne pranie w zbyt wysokiej temperaturze załatwiło je (skurczyły się) i są teraz na nią trochę przymałe
do tego czasu była bardzo zadowolona

także jeśli obejrzysz dokładnie możesz kupić coś sensownego (chyba)
:)
... nemo me impune lacessit ...

Odpowiedz
W tym roku w Dolomitach używałem spodni IGUANA z odpinanymi nogawkami (prawdopodobnie ten mogel o którym pisze rumcajs)
Zalety: wytrzymały materiał, dobrze wykonane, szybko schną, nogawka jest rozpinana na długosci ok.15cm więc mogę dopiąć lub odpiąć nogawki bez zdejmowania butów
Wady: iedyna wadą jest nieco pilingujący się materiał
Ogólnie jestem zadowolonyi polecam. W ON-TOPIE w Łodzi kupiłem je za 129zł, a model bez odpinanych nogawek był za 109zł. Możliwe że teraz zima są jakieś dodatkowe przeceny. Postaram się sprawdzic ile kosztują aktualnie i napiszę jeszcze raz

Odpowiedz
>>rumcajs, chodziło mi o to że na Ciebie zawsze można liczyć i się nie pomyliłem :-)
Te które przymierzałem były nawet lekko luźne i takie mi pasują, a ich wytrzymałość i tak dopiero w trakcie używania się sprawdzi lub nie. Wykonanie jest ok.

>>Termit, daj cynk co do ceny tych spodni aktualnie

Bardzo dziękuje za dotychczasowe opinie
Proszę o jeszcze

Odpowiedz
Mam zarówno Northpanty JW (z Allegro), jak i Iguany - oba modele bez odpinanych nogawek, oba kupione po ok. 120 zł. Jeśli chodzi o wytrzymałość materiału to Northpanty są o niebo lepsze, Iguany mają materiał cieniutki i po jakichś dwóch latach w niektórych miejscach przeciera się na wylot. Iguany są za to bardzo lekkie i cieniutkie, noszone w plecaku jako rezerwa zajmują minimalną ilość miejsca i prawie niż nie ważą.
Northpanty wyglądają na nie do zdarcia, też zapewniają bardzo dobry komfort latem, brudne wystarczy otrzepać i jest OK.;-) Mają też zdecydowanie więcej kieszeni niż Iguany, ale tego bym nie przeceniał, bo jak się chodzi po górach, to i tak każda rzecz w kieszeni spodni przeszkadza, więc lepiej nosić graty w plecaku... Jedyna zauważona wada, to taka że szeleszczą, jeśli więc ktoś zamierza podchodzić świstaki, to raczej w Iguanach.

pozdrawiam

Odpowiedz
>> Tomisiek, jesteś GOŚĆ, to jest porządne info :-)

Dla upewnienia się: Nie ugotuję ''nabiału'' sobie latem w Northpantach ?

Odpowiedz
Moim zdaniem jaja na twardo nie grożą, bo spodnie mają w strategicznym miejscu dość luźny krój...;-) No, chyba, że kupisz za ciasne.
A meteriał jest taki ''chłodny'', cgociaż nie przewiewa, ale szybko schnie.

pozdro
Tomek

Odpowiedz

Skocz do: