Liczba postów: 645
Liczba wątków: 4
Hej wszystkim,
tak sobie pomyślałem, że może by tak coś zorganizować zimą, która właśnie przed nami. Co mam na myśli? Otóż tłumaczę:
termin styczeń - luty z racji na prawdopodobieństwo zimowych warunków.
Raczej z nastawieniem na spanie w namiocie, pod wiatą. Coś w tym stylu.
miejsce do ustalenia. Myślałem o zaadoptowaniu jakiejś bazy namiotowej. Zimą raczej są puste i omijane przez turystów. Zazwyczaj znajdziemy tam trochę płaskiego gruntu na rozbicie namiotu, bliski dostęp do wody źródlanej i kawałek wiaty z ławką i stołem na przyrządzenie jedzonka. Czego chcieć więcej? Resztę co najważniejsze stworzymy sami tzn. klimat
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły na miejsce, gdzie taki biwak można zorganizować (nie koniecznie w górach) to dawać z propozycjami, terminem i działamy
... a nie jakiś tam siusiumajtek
Liczba postów: 2783
Liczba wątków: 10
16-11-2025, 18:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2025, 18:32 przez Zbynek Ltd..)
Jak wędrówkowo to możesz dołączyć do nas. Jeszcze nie ustalony teren. To ustali się tuż przed wyjazdem. Tam gdzie będzie przewidywana największą ilość śniegu i najzimniej
Rozpiętość od Mazur po Karkonosze. Początek lutego.
Liczba postów: 860
Liczba wątków: 8
Jestem za zimowym / namiotowym eNGieTowaniem.
Jedną z moich ulubionych miejscówek nadających się na takie spotkanie, jest baza namiotowa na Lubaniu w Gorcach.
Znajdziemy tam wiatę, dużo płaskiego miejsca w znacznej mierze osłoniętego zaroślami, miejsce na ognisko, w pobliżu woda. Źródło ubogie, ale nadal płynie.
Rzut beretem do wieży widokowej.
Obok bazy buduje się nowe schronisko, więc to już ostatni dzwonek by zabiwakować tam bez dzikich tłumów mugoli ;-)
Miejsce choć na trasie GSB, to w zimie rzadziej odwiedzane.
Mój ubiegłoroczny jesienny wypad na Lubań:
https://ginvilla.blogspot.com/2024/10/no...02024.html
Opcjonalnie Czoło Gorca i dwie bacówki z rezerwacją dostępne. Także z miejscem na namioty, ognisko i dostęp do wody. Niedaleko także Wieża widokowa.
Baza namiotowa pod Gorcem na zimę raczej mało atrakcyjna.
No i Gorce w zimie mają szanse być zimowe :-)
Liczba postów: 762
Liczba wątków: 11
(16-11-2025, 22:29)Yatzek napisał(a): Jestem za zimowym / namiotowym eNGieTowaniem.
Jedną z moich ulubionych miejscówek nadających się na takie spotkanie, jest baza namiotowa na Lubaniu w Gorcach.
Znajdziemy tam wiatę, dużo płaskiego miejsca w znacznej mierze osłoniętego zaroślami, miejsce na ognisko, w pobliżu woda. Źródło ubogie, ale nadal płynie.
Rzut beretem do wieży widokowej.
No i Gorce w zimie mają szanse być zimowe :-)
Miejsce jest zacne, ale niestety quady za***ają na potęgę. Są jakieś lokalne firmy, które wożą tamtędy turystów.
Zobaczcie to miejsce, oficjalny plac biwakowy z małym , awaryjnym schronem i zadaszonymi ławkami
https://gorybezgranic.pttk.pl/331-gory-b...-w-jasielu
Jak będzie dużo śniegu to super miejsce z biegówkami lub rakietami
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 0
Regietów? albo Głuchaczki?
(20-11-2025, 15:05)mMa napisał(a): Regietów? albo Głuchaczki?
Gdzie tylko chcecie. Moim zdaniem trzeba tylko jakieś miejsce do siedzenia, najlepiej z daszkiem
20-11-2025, 17:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2025, 17:01 przez mMa.)
W Regietowie jest duża wiata że stołem, oprócz tego małe wiaty do wykorzystania dla hamakowców. Źródło i potok tuż obok.Są wygódki  więc będzie wygodniej i czyściej. Gluchaczki na pewno lepsze widokowo na temat infrastruktury się nie wypowiem, bo dawno tam nie byłam.
(20-11-2025, 17:00)mMa napisał(a): W Regietowie jest duża wiata że stołem, oprócz tego małe wiaty do wykorzystania dla hamakowców. Źródło i potok tuż obok.Są wygódki więc będzie wygodniej i czyściej. Gluchaczki na pewno lepsze widokowo na temat infrastruktury się nie wypowiem, bo dawno tam nie byłam.
Z mojego punktu widzenia Regietów jest ok. Jaśliska też to mogę wziąć sanki i narty cross country jak będą warunki.
Liczba postów: 860
Liczba wątków: 8
Do Regietowa można dojechać prawie do samej bazy. Nie wiem jak w zimie - spałem tam w lecie. Miejscówka spoko.
Głuchaczki mają lekko nierówny teren, gorszy do wyboru pod namiot.
W Jasielu spałem i miejsca pod namioty sporo, ale wiatki raczej na lato, bo śnieg tam sypie bez problemu. Jeden mały szałasik, nie wiem w jakim obecnie stanie.
Całkiem ciekawym i mało znanym miejscem jest baza Hala Górowa pod Pilskiem. Jest tam duża chata, ale na zimę może być zamykana, tego nie wiem. Ale za to dojście jak i do Głuchaczek jest bardziej wymagające, podobnie jak na proponowany przeze mnie Lubań.
Jest jeszcze pole namiotowe Oberówka w Porębie Wielkiej / Koninkach, blisko wyciągu narciarskiego. Płatne w lecie a pewnie też i w zimie - to jedyna wada. Duża wiata i cywilizowane płatne kibelki. Dojazd na duży parking poniżej kilometra. Ale w sezonie jeśli działa wyciąg, może być tłoczno w okolicy. Podnóże Gorców.
Propozycje ciekawe i słuszne. Co do dojazdu, to nie musi być przecież pod same wrota. Jeszcze nogi nie są tak stare, żeby się nie dało dojść kilka kroków.
Jasiel i Regietów całkiem dobrze się zapowiadają. Natomiast Pilsko i Oberówka o chyba już mniej trafiony pomysł, ze względu na bliskość popularnych szlaków, a co za tym idzie turystów.
(20-11-2025, 22:26)sebastian_ck napisał(a): Propozycje ciekawe i słuszne. Co do dojazdu, to nie musi być przecież pod same wrota. Jeszcze nogi nie są tak stare, żeby się nie dało dojść kilka kroków.
Jasiel i Regietów całkiem dobrze się zapowiadają. Natomiast Pilsko i Oberówka o chyba już mniej trafiony pomysł, ze względu na bliskość popularnych szlaków, a co za tym idzie turystów.
To co ogłaszamy ankietę ?
Termin w drugim rzucie. Dla mnie Jasiel ma tę przewagę, że nie da się legalnie tam dojechać, czyli spokój i płaska droga na godzinę na narty. Regietów też fajny, tylko łatwiej dostępny autem.
A, to ja jeszcze dodam utulnię Kralowa Studnia nad Wojkową. Miejsce super, tylko niestety trzeba się liczyć z możliwymi wizytami tubylców.
(21-11-2025, 09:48)ramol napisał(a): (20-11-2025, 22:26)sebastian_ck napisał(a): Propozycje ciekawe i słuszne. Co do dojazdu, to nie musi być przecież pod same wrota. Jeszcze nogi nie są tak stare, żeby się nie dało dojść kilka kroków.
To co ogłaszamy ankietę ?
Termin w drugim rzucie. Dla mnie Jasiel ma tę przewagę, że nie da się legalnie tam dojechać, czyli spokój i płaska droga na godzinę na narty. Regietów też fajny, tylko łatwiej dostępny autem.
To ruszamy z ankietą co do miejsca. Tak jak mówisz, termin się dopracuje później. Zobaczymy jakie będzie zainteresowanie tematem.
Liczba postów: 327
Liczba wątków: 1
mMa , a skąd Ty znasz to miejsce? Ja przepraszam że zapytałem, ale rejon mało atrakcyjny turystycznie.
Grzesiek- stary dziadyga
22-11-2025, 11:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2025, 11:09 przez ramol.)
(22-11-2025, 06:38)Don Diego napisał(a): mMa , a skąd Ty znasz to miejsce? Ja przepraszam że zapytałem, ale rejon mało atrakcyjny turystycznie.
Marta chodzi na spacery tam, gdzie wyprawy alpinistów zawracają .
Ale na kilka godzin na studni Karola mieliśmy gości na samochodach i na crossach.
A poza tym to szczyt i będzie wiało.
Liczba postów: 3474
Liczba wątków: 12
wtącę 3gr, Kralova to królewska, nie Karola. Karola by było Karlova, tak jak Karlovy Vary
Bawcie się dobrze!
22-11-2025, 20:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2025, 20:43 przez mMa.)
Jak to mało atrakcyjny??? Najpiękniejsze łąki storczykowe tam są - jeszcze przez nikogo nie zadeptywane. Innych atrakcji też od groma - mam tam jeszcze kilka pomysłów do pooglądania.
Wiatr rzeczywiście tam niezbyt miły, a lokalsów też miałam - byli normalni, ale fakt to jest ryzyko.
(22-11-2025, 20:34)ludz napisał(a): wtącę 3gr, Kralova to królewska, nie Karola. Karola by było Karlova, tak jak Karlovy Vary 
Bawcie się dobrze!
No dobra Króla Karola ?
Liczba postów: 194
Liczba wątków: 1
23-11-2025, 00:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2025, 00:31 przez Erathiel.)
(16-11-2025, 22:29)Yatzek napisał(a): Obok bazy buduje się nowe schronisko, więc to już ostatni dzwonek by zabiwakować tam bez dzikich tłumów mugoli ;-)
A coś tam się dzieje w sprawie tego schroniska na Lubaniu? Były w mediach informacje o planach budowy, ale ostatnio jakoś cisza, a dawno nie byłem w okolicy, to nie mam świeżych informacji.
Swoją drogą, to mamy na forum jakiś wątek o schroniskach? Chciałem to pytanie zadać tam, próbowałem wyszukać jakiś po tytułach, ale nie idzie, znalazłem tylko o kwaterach prywatnych.
|