To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.

Butan w kuchence turystycznej
Cześć, mam nadzieję, że moje pytanie nie wywoła burzy, ale czy w kuchence turystycznej na propan butan (konkretnie Meva Dual Compact) mogę używać kartuszy z samym butanem? Przeglądając info w necie nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Mam świadomość że propan butan to mieszanka dwóch gazow i że inaczej zachowują się np. w niskiej temperaturze, ale czy różnice są na tyle duże że użycie samego butanu może uszkodzić kuchenkę lub być niebezpieczne? Mam zapas kartuszy butanowych, a nie dopatrzyłem przy zakupie nowej kuchenki, że jest propanbutanowa...

Będę wdzięczny za informacje.
Odpowiedz
Tak
Odpowiedz
(04-06-2025, 13:51)Zbynek Ltd. napisał(a): Tak

Dzięki za odpowiedź, ale jako że w treści posta zadałem dwa wykluczające się pytania proszę o doprecyzowanie, na które udzieliłeś odpowiedzi  Smile

na pytanie główne:
Czy w kuchence turystycznej na propan butan (konkretnie Meva Dual Compact) mogę używać kartuszy z samym butanem?

Czy na drugie:
czy różnice są na tyle duże że użycie samego butanu może uszkodzić kuchenkę lub być niebezpieczne?

Pozdrawiam
Odpowiedz
Fakt. Przepraszam.
1 tak
2 nie
Odpowiedz
(04-06-2025, 14:11)Zbynek Ltd. napisał(a): Fakt. Przepraszam.
1 tak
2 nie

To pocieszające. Dzięki!
Odpowiedz
Tak, możesz używać kartuszy z samym butanem w kuchence Meva Dual Compact, o ile pasują pod względem złącza i ciśnienia. Butan spala się podobnie do mieszanki propan-butan, więc nie uszkodzi kuchenki. Należy jednak pamiętać, że butan gorzej działa w niskich temperaturach (poniżej ok. 5°C). W cieplejszych warunkach jego użycie jest bezpieczne i w pełni funkcjonalne.
Odpowiedz
(05-06-2025, 08:08)Trisha napisał(a): Tak, możesz używać kartuszy z samym butanem w kuchence Meva Dual Compact, o ile pasują pod względem złącza i ciśnienia. Butan spala się podobnie do mieszanki propan-butan, więc nie uszkodzi kuchenki. Należy jednak pamiętać, że butan gorzej działa w niskich temperaturach (poniżej ok. 5°C). W cieplejszych warunkach jego użycie jest bezpieczne i w pełni funkcjonalne.

Dzięki! Ta kuchenka jest dedykowana wypadom rodzinnym, więc nie zakładam takich temperatur Smile a skoro o złączu i ciśnieniu mowa... kuchenka ma gwint 7/16, a kartusze są na szybkozłącze EN417 - no i tu pytanie, czy można polegać na tych ogólnodostępnych adapterach zamieniających końcówkę typu "wciśnij i przekręć" na gwint 7/16?
Odpowiedz
(05-06-2025, 08:31)Uphayini napisał(a): czy można polegać na tych ogólnodostępnych adapterach zamieniających końcówkę typu "wciśnij i przekręć" na gwint 7/16?

Jest to całkowicie bezpieczne. I jednocześnie oszczędne - kartusz typu dezodorant z 227 g butanu kupisz za 5 zł Big Grin. Nakładasz adapter, dokręcasz przewód i już.

Samego butanu podczas gotowania stracisz zresztą nawet mniej niż propanu czy mieszanki propan-butan, bo butan ma wyższą wartość opałową (energetyczną).

Ktoś wyżej już wspominał, że butan słabo sobie radzi w niskich temperaturach, bo przestaje parować. Jednak w przypadku tej kuchenki jest na to sposób. Kartusz "dezodorant" z butanem stawiasz w pionie "do góry nogami" i butan w formie płynnej przeleje się przewodem do rozgrzanego palnika, gdzie zostanie zamieniony w stan lotny i spalony.

Przyjemności ze spędzania czasu na wolnym powietrzu!
Odpowiedz
(05-06-2025, 10:05)grendel napisał(a):
(05-06-2025, 08:31)Uphayini napisał(a): czy można polegać na tych ogólnodostępnych adapterach zamieniających końcówkę typu "wciśnij i przekręć" na gwint 7/16?

Jest to całkowicie bezpieczne. I jednocześnie oszczędne - kartusz typu dezodorant z 227 g butanu kupisz za 5 zł  Big Grin. Nakładasz adapter, dokręcasz przewód i już.

Samego butanu podczas gotowania stracisz zresztą nawet mniej niż propanu czy mieszanki propan-butan, bo butan ma wyższą wartość opałową (energetyczną).

Ktoś wyżej już wspominał, że butan słabo sobie radzi w niskich temperaturach, bo przestaje parować. Jednak w przypadku tej kuchenki jest na to sposób. Kartusz "dezodorant" z butanem stawiasz w pionie "do góry nogami" i butan w formie płynnej przeleje się przewodem do rozgrzanego palnika, gdzie zostanie zamieniony w stan lotny i spalony.

Ekstra! Bardzo dziękuję. Nie ukrywam, że aspekt ekonomiczny też do mnie przemawiał przy założeniu, że kuchenka pociągnie z "dezodorantów". Wszystko już jasne, ale Twoja odpowiedź naprowadziła mnie na kolejne pytanie: czy w przypadku dezodorantów podłączonych do kuchenki tym przewodem 7/16 jest jakaś preferowana pozycja kartusza? Zazwyczaj są one montowane w poziomie, ale skoro mogę na przewodzie poobracać go sobie w dowolną stronę, to może są z jakichś względów lepsze i gorsze opcje? Zanotowałem, że na zimnie opcja do góry nogami może pomóc (w mojej kuchence wyprawowej kartusz jest bezpośrednio mocowany do niej z boku, więc jedyną pozycją pomagającą kartuszowi było 10 minut miedzy nogami przed podłączeniem  Big Grin )
Odpowiedz
(05-06-2025, 10:05)grendel napisał(a):

Jest to całkowicie bezpieczne. I jednocześnie oszczędne - kartusz typu dezodorant z 227 g butanu kupisz za 5 zł Big Grin. Nakładasz adapter, dokręcasz przewód i już.

Mała uwaga, przy kartuszach z regulatorem ciśnienia (i bez rurki wstępnego podgrzania) robić tak niewolno. Inaczej mamy efektowny 30cm płomień, ale takie palniki kupują raczej tylko osoby jeżdżące w bardzo niskie rejony lub bardzo wysokie góry, więc w tori sa w wiekszości świadome problemu
https://youtu.be/w0ER_zsfsDw?si=1oW3xHIdgpzxF70N 31s (tu problem jest mały bo jest rurka wstępnego podgrzania gazu -0 bez regulatora cisnienia)
zgodnie z regulaminem NGT:
OD 2003 zawodowo R&D     Redaktor: outdoormagazyn, 4outdoor,    organizacje: POG  EOCA                
Ekspert: ISO, PKN powiązania: aerosize, crux, huzar, lesovik, lightwave, ortovox, pajak, patizon, polarmond....
Odpowiedz
(05-06-2025, 10:50)Uphayini napisał(a): czy w przypadku dezodorantów podłączonych do kuchenki tym przewodem 7/16 jest jakaś preferowana pozycja kartusza?

Zawsze najlepiej jest, żeby gaz z kartusza (niezależnie jakiej budowy - tradycyjny, czy "dezodorant") parował samodzielnie. Więc najlepiej by kartusz stał w pionie, na swoim denku. Z tradycyjnymi kartuszami z uwagi na ich niską wysokość zwykle nie ma żadnych kłopotów, nawet przy krótkim przewodzie doprowadzającym. Ze stojącym dezodorantem krótkiego przewodu możesz nie podłączyć, więc kartusz musi leżeć.

Kartusze nie są nigdy nabijane "pod korek", bo z przyczyn fizyki nie mogą. Niby wygląda, że przy pełnym stanie kartusza poziom gazu może znajdować się trochę powyżej osi zaworu wylotowego. Jednak dezodoranty stosowane są w kuchenkach turystycznych niskiego ciśnienia (kuchenka dla TIRowca). I w nich leżą sobie na płasko. Sam zresztą mam tez taką kuchenkę.

Dla większego komfortu psychicznego można kartusz ułożyć na ziemi nieco pod kątem - z podniesionym dziubkiem. Są adaptery do gwintu, które posiadają stópkę. Parę miligramów więcej ale dezodorant będzie nieco uniesiony.

@sasq generalnie dobrze prawi. Pisząc o odwracaniu dezodorantu dokonałem małego skrótu myślowego. Sam odwracam kartusze ale mam palniki z rurkami wstępnego podgrzania. Założyłem, że w Twojej kuchence jest na tyle duża średnica palnika, że po podgrzaniu będzie on wystarczająco gorący i sprawny, by zamienić stan płynny gazu na stan lotny. Powinienem o tym wspomnieć, wybaczcie obaj.

Nie zmienia to jednak faktu, że z dezodorantem spokojnie będziesz mógł tanio gotować bez żadnych obejść i tricków tak do 5-8 st. C.
Odpowiedz
Dzięki chłopaki. Zastanawiałem się czemu moja kuchenka daje dużym żółtym płomieniem. Teraz już wiem i wiem też czego nie robić.
Odpowiedz
(04-06-2025, 14:11)Zbynek Ltd. napisał(a): Fakt. Przepraszam.
1 tak
2 nie

Do cholery, nie róbcie tutaj elektrody. ;/
Odpowiedz

Skocz do: