To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.

Jakie buty "nie całkiem barefoot"?
Szukam butów bez spadku podeszwy i czuba ściskającego paluchy, ale porządnie izolujące od gałęzi i kamlotów.
Właśnie kupiłem Merrell Trail Glove... i zaraz odesłałem. 
Niby mają to o czym piszę powyżej, ale mają tez po prostu zbyt wąską dla mnie podeszwę.

Co innego moglibyście polecić?
Odpowiedz
(03-06-2025, 17:28)bronek napisał(a): Szukam butów bez spadku podeszwy i czuba ściskającego paluchy, ale porządnie izolujące od gałęzi i kamlotów.
Niby mają to o czym piszę powyżej, ale mają tez po prostu zbyt wąską dla mnie podeszwę.

Altra. Resztę wyszukaj.
Yatzek - nadworny tester NGT ;-)
Odpowiedz
Altra Olympus (Yatzek słusznie prawi).
Olympus ma lepsze parametry podeszwy od Lone Peak.
Lone Peak znowu jest bardziej "bare foot", ale gorzej izoluje od spodu.
No ale to już kwestia upodobań.
Żaden z tych modeli nie jest pancerny po bokach/na górze, co jednak nie przeszkadza w pokonywaniu kolejnych kilometrów.
Odpowiedz
Ja używam, od miesiąca, Altra FWD VIA, szerokie w palcach, drop 4. Zbyt krótko używam, żeby ocenić bardziej szczegółowo.
Odpowiedz
Z altrą trzeba uważać, mam od nich 3 pary - Duo 1.5, Lone Peak ileśtam i Via Olympus.

O ile dwie pierwsze pary to fajne buty do biegania z amortyzacją, dużym toeboxem i zerowym dropem, to Via Olympus... teoretycznie też spełnia te warunki, w praktyce jest to ekstremalnie wolny but do biegania. Nie wiem, na czym polega ten fenomen, ale biega się w nich zwyczajnie źle.
Odpowiedz
(03-06-2025, 17:28)bronek napisał(a): Szukam butów bez spadku podeszwy i czuba ściskającego paluchy, ale porządnie izolujące od gałęzi i kamlotów.

Zero drop ma też inov8:

https://www.inov8.com/row/running/shoes/zero-drop

Nie testowałem, na razie chodzę i biegam w Altrach.
Odpowiedz
Ja od pól roku używam Altra Expierience i jestem zadowolony - Nie do biegania , ale do codziennego chodzenia po lesie z psem .Poprzednia miałem Lone Peak 5 i były rewelacyjne - mieciutkie i wygodne ale sie zdarły
Odpowiedz

Skocz do: