Liczba postów: 610
Liczba wątków: 9
Cześć,
Używamy od około 8 lat Sawyer mini.
Da się filtrować na zwykłe butelki. Zapychał się nam wyłącznie w bardzo zamulonej rzece jak Ila pod chińską granicą. Płukanie proste - załączoną strzykawką.
Filtruje bakterie i inne drobnoustroje. Tam gdzie jest bardzo zanieczyszczona woda to dodatkowo ją gotuję co najmniej kilka minut. Na zwykłe kałuże, czyste rzeki zupełnie wystarczy jakość bez gotowania.
Swobodna filtracja to około 1,5 litra od 30 do 60 minut w zależności od zanieczyszczeń.
Liczba postów: 2699
Liczba wątków: 7
Czyli średnia prędkość 33 ml na minutę. Szału nie ma.
Jak przygotowujesz do długiego przechowywania ten filtr? Musi być zupełnie suchy? Bo chyba rozwiną się glony, prawda? Jak wysuszyć w terenie filtr, bo noszenie wilgotnego przez tydzień to zły pomysł.
Jak byś potraktował wodę ze stawiku na brzegach którego widać ślady racic bydła czy owiec z pozostałościami ich przemiany materii? ?
24-10-2024, 22:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2024, 22:03 przez ramol.)
(24-10-2024, 19:36)Zbynek Ltd. napisał(a): Czyli średnia prędkość 33 ml na minutę. Szału nie ma.
Jak przygotowujesz do długiego przechowywania ten filtr? Musi być zupełnie suchy? Bo chyba rozwiną się glony, prawda? Jak wysuszyć w terenie filtr, bo noszenie wilgotnego przez tydzień to zły pomysł.
Jak byś potraktował wodę ze stawiku na brzegach którego widać ślady racic bydła czy owiec z pozostałościami ich przemiany materii? ?
Płukanie czystą wodą po powrocie. Teoretycznie mozna wypłukać wodą z KMn04( nadmanganian potasu z apteki) , nic nie powinno się stać.
Teoretycznie skuteczność przeciw drobnoustrojom 99,999 % więc można pić i piliśmy bez problemów. Lepiej się czuje jak zagotuję :-) Gotowanie wytrąci większość chemii, której nie blokuje filtr.
Dzięki.
Tak przy okazji, skoro wywołałeś temat nadmanganianu... Coś sobie kojarzę, że kiedyś dawno temu do odkażania wody polecano go stosować. Dlaczego teraz nie? Tylko są tabletki uwalniające chlor.
Dlaczego te ostatnie są lepsze od jodyny, to wiadomo - tarczyca.
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 0
25-10-2024, 08:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2024, 08:44 przez dannsa.)
(24-10-2024, 22:24)Zbynek Ltd. napisał(a): Tak przy okazji, skoro wywołałeś temat nadmanganianu... Coś sobie kojarzę, że kiedyś dawno temu do odkażania wody polecano go stosować. Dlaczego teraz nie? Tylko są tabletki uwalniające chlor.
Przypuszczam, że może chodzić o słabsze działanie w porównaniu do chloru i jego związków, ewentualnie o jego pozostałości po dezynfekcji.
(24-10-2024, 22:02)ramol napisał(a): Teoretycznie mozna wypłukać wodą z KMn04( nadmanganian potasu z apteki) , nic nie powinno się stać.
Producent tak zaleca? Ja się zastanawiam czy traktowanie nadmanganianem nie będzie zmniejszać zdolności filtracyjnych membrany na skutek wytrącania osadu dwutlenku manganu.
Liczba postów: 733
Liczba wątków: 1
nie bardzo mam czas podczas biegu po górach czekać na tak wolną filtrację dlatego szukałem innej alternatywy jak nabranie butelki 0,7l wody i w trakcie biegu by mi się filtrowała
Dannsa, producent zaleca przechowywanie filtra w worku z... solanką. Czyli wodnym roztworze soli. Nie chcę mi się szukać, czy dotyczy to tego filtra i tego producenta. Chodzi o filtr z nanorurkami, bez żadnych dodatków. Ni cholery niepraktyczne rozwiązanie.
Już to widzę, jak noszę ze sobą kilka garści soli na zapas i worek, czy plastikowy słoik z wodą z filtrem. Jak używa się filtra na codzień, to jest to zbędny zabieg. Może w tropikach tylko.
Botx, są też inne filtry przepływowe, szybsze. Zwróć tylko uwagę, że prędkość jaką podał Romek, jest to prędkość swobodnego przepływu grawitacyjnego. Jak będzie się zgniatać zbiornik z brudną wodą, to wzrośnie ciśnienie i prędkość.
No i są też filtry z pompkami. Do dostania u majfrendów.
Liczba postów: 733
Liczba wątków: 1
jak komuś jakiś link wpadnie to poproszę,
ja myślałem o czymś takim...
https://allegro.pl/oferta/filtr-do-wody-...cdguxh6G1E
Liczba postów: 98
Liczba wątków: 0
25-10-2024, 12:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2024, 13:01 przez dannsa.)
Zerknąłem na stronę Sawyera, i tam cytują tylko inne źródła, zalecające do dezynfekcji filtrów roztwory związków chloru, zatem tradycyjne środki.
(25-10-2024, 12:26)botx napisał(a): ja myślałem o czymś takim...
No, tu także wymuszasz szybszą filtrację zwiększając ciśnienie, czyli zgniatając butelkę. A jak butelka kiedyś pęknie, to kłopot, bo czym ją zastąpić? W takich wihajstrach istotna będzie kompatybilność gwintu z innymi butelkami, a jak czytam dla tego produktu jest z tym problem.
(24-10-2024, 22:02)ramol napisał(a): Teoretycznie mozna wypłukać wodą z KMn04( nadmanganian potasu z apteki) , nic nie powinno się stać.
Producent tak zaleca? Ja się zastanawiam czy traktowanie nadmanganianem nie będzie zmniejszać zdolności filtracyjnych membrany na skutek wytrącania osadu dwutlenku manganu.
[/quote]
Tylko mój pomysł, plukasz i tak odwróconym strumieniem czystej wody. Nie lubię tabletek chlorowych