To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.

Ultralekki Namiot
Zastanawiam się nad kupnem ultralekkiego namiotu 3-osobowego, mam wybrane 2 modele:
MSR MUTHA HUBBA NX 3
NATUREHIKE Cloud UP 3

Który polecacie? Z góry dziękuję za wszystkie wasze komentarze ?
Odpowiedz
Pierwszego nie mam i nie używałem. O drugim moja recenzja tutaj.
Odpowiedz
Chciałam kupić lekki namiot 2-osobowy - będzie używany przez jedną osobę przez większość czasu, na wędrówki górskie i rower. Chciałam wydać 400-500 zł najchętniej, jak się nie da nic taniej to 700 to taki max.

Myślałam o naturehike ultralight 2, raczej w tej wersji 20d i kolor forest green żeby nie było tak widoczne po rozłożeniu. Ale nie wiem gdzie kupić żeby było taniej - w skalniku cena to prawie 800, na aliexpress w oficjalnym sklepie jest koło 600 plus pewnie cło.
A na allegro widzę że są po 400 zł z przesyłką, niby też ta nowa wersja, ale coś za tanio mi się to wydaje skoro na aliexpress jest drożej.
https://allegro.pl/oferta/lekki-namiot-c...6559988483

Gdzie dokładnie swoje kupowaliście? Z jednej strony nie chcę przepłacać, ale też żeby mi czegoś innego nie wysłali ...
Odpowiedz
*chodziło mi o naturehike cloud up 2, coś autokorekta poprawiła
Odpowiedz
(13-10-2024, 16:32)malusienka napisał(a): *chodziło mi o naturehike cloud up 2, coś autokorekta poprawiła

Jeśli Ci się nie spieszy, to szukaj promocni na Pepperze. Czasem i CloudUp 2 się tam pojawia. Na Ali też bywa w nieco niższych cenach.
Ja kupowałem dawno, jeszcze wersję pierwszą, ale też jest OK i nie narzekam.
Yatzek - nadworny tester NGT ;-)
Odpowiedz
Ta oferta którą podlinkowałeś, to jest wysyłka z Chin. Nie brałbym.
Kupuj na ali, z oficjalnego sklepu. Zauważ że Naturehike ma wysyłkę z magazynów na terenie UE - wtedy cło odpada.
Ja kupowałem swojego CloudUpa własnie na ali ze sklepu naturehike - nie było żadnych problemów, namiot dotarł po (chyba) 3 dniach od zakupu.
Odpowiedz
(13-10-2024, 23:40)Yatzek napisał(a):
(13-10-2024, 16:32)malusienka napisał(a): *chodziło mi o naturehike cloud up 2, coś autokorekta poprawiła

Jeśli Ci się nie spieszy, to szukaj promocni na Pepperze. Czasem i CloudUp 2 się tam pojawia. Na Ali też bywa w nieco niższych cenach.
Dokładnie też poluję na CloudUp 2 lub Tagar 2 osobowy, pewnie poczekam na 11.11 lub BF
https://www.skalnik.pl/namiot-tagar-1-nh...een-678967
Odpowiedz
Dzięki za odpowiedzi, dawno nic nie zamawiałam i byłam pewna że idzie to miesiąc i że ryzyko doliczenia cła jest zawsze na aliexpress, ale skoro można z magazynu UE to czekam na promocje, zdążyć muszę do świąt.
Odpowiedz
Cło (7 lub 15 %) naliczane jest od wartości powyżej 150 € i przy przesyłkach z AliExpress (nawet tych wysyłanych z Chin i nawet o wyższej wartości) bardzo rzadko było doliczane.

Częstszą praktyką było za to doliczanie VAT.  Podatkiem tym (zgodnie z przepisami), niezależnie od ich wartości obłożone winny być wszystkie przesyłki trafiające do nas spoza UE. VAT naliczały Urzędy Celne przy WER (Węzeł Ekspedycyjno - Rozdzielczy).

Miało to miejsce, kiedy przesyłka trafiała do nas Pocztą Polską (WER znajdują się przy placówkach PP). Nie wszystkie jednak WERy były tak skrupulatne. Niektóre (WER Zabrze) były bardzo szczelne i do znamienitej większość przesyłek doliczały podatek. Inne były mniej służbiste  Wink
Kupuję na Ali od 10 lat. Elektronikę, outdoor, elektrykę i różne inne popierdółki. Asortyment droższy i groszowy. Ani razu nie zapłaciłem cła czy VATu.

Obecnie większość (jeżeli nie wszystkie) przesyłki wysyłane są przez dostawców z użyciem platformy Cainiao. To oznacza, że do nas trafiają firmami kurierskimi lub do paczkomatów (DHL, DPD a najczęściej InPost). Najbezpieczniej wybrać właśnie paczkomat. Odchodzą wszelkie dopłaty.
Odpowiedz

Skocz do: