Mam bardzo mieszane informacje dot zakupu kociolka aluminiowego, bez zadnych warstw ochronnych, tylko czyste polerowane aluminium. Naczytalem sie o sezonowaniu naczyn zeliwnych ale o sezonowaniu naczyn aluminiowych - nie ma nic. Wszedzie ostrzegaja przed aluminium i reakcjami z kwasami i zasadami. Dlatego sie wstrzymalem. Zaletami zakupu sa:
- niska waga
- niska cena
- grube scianki
- odpowiedni ksztalt i pojemnosc.
Porownywalny produkt ze stali nierdzewnej jest 5 -> 6 razy drozszy.
Czy ktos z forumowiczow wie jak sezonowac/zabezpieczyc to naczynie, zeby nie bylo szkodliwe ?
Przeznaczenie: glownie - ognisko.
- niska waga
- niska cena
- grube scianki
- odpowiedni ksztalt i pojemnosc.
Porownywalny produkt ze stali nierdzewnej jest 5 -> 6 razy drozszy.
Czy ktos z forumowiczow wie jak sezonowac/zabezpieczyc to naczynie, zeby nie bylo szkodliwe ?
Przeznaczenie: glownie - ognisko.