To forum wykorzystuje pliki cookie
To forum wykorzystuje pliki cookie do przechowywania danych logowania, danych o Twojej ostatniej wizycie, pliki cookie na tym forum śledzą również tematy, które przeczytałeś. Korzystanie z forum oznacza akceptajcę ustawień plików cookie. Możesz zmienić ustawienia plików cookie w dowolnym momencie w swojej przeglądarce.


[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX
#14
@ Barsus

''...woda mogła wpływać pod elementy skórzane..''
Gdyby nawet woda wpływała pod Loricę to i tak byłoby jej znacznie mniej niż ta, która pada, napiera na resztę cholewki. Cholewka pod naszywkami jest dodatkowo chroniona, tam powinna wolniej przemakać niż w miejscach odsłoniętych, narażonych na większe ilości deszczu. Wydaje mi się, że namakanie Hanwagów było spowodowane ogólnie małą odpornością materiału głównego, niż samych dodatków ze skóry.

Nie wiem dlaczego Twoje buty namakały tak szybko - jak rozumiem szybciej niż byś się spodziewał, szybciej niż inne, które znałeś.

Z moimi butami nie miałem, nie mam takich problemów. Nie wiem, czy to zasługa syntetycznej skóry, czy samego materiału L-Tech, czy może impregnacji. Ale zakładam, że impregnowałeś przecież swoje Hanwagi, a zresztą pod skórą i tak nie mogłeś ich zabezpieczyć. Dziwne. Moje buty jeśli już chłonęły wodę to równomiernie. Namakała cała cholewka. Naszywki z Lorici z pewnością nie przyspieszały procesu, a wręcz mam wrażenie, że ten element długo odpychał wodę, nawet wtedy gdy L-Tech już był mokry.

Napiszę tak. Dla wielu będzie to jakaś bajka - i sam się temu dziwię - ale Scarpa Charmoz, ich cholewka nie namakła mocniej, szybciej niż używane przeze mnie inne buty z pełnej skóry, np. teraz je zastępujące Scarpa Grand Dru. Jest chyba tak (jak pisze Pim), że materiał użyty do szycia cholewki jest mocno niechętny wodzie, a przed wcierniem śniegu długo chroni wysoki gumowy otok. Sam deszcz raczej nigdy nie był w stanie przemoczyć butów do membrany. Nie pamiętam takiego przypadku, ale to były przecież ''buty zimowe'', to też z deszczem raczej nie spotykały się za często :).

Podsumowując.
Namaczanie cholewki jest normalne i spotykane w butach używanych zimowo. W opisywanych Scarpach Charmoz to zjawisko nie było bardziej uciążliwe niż normalnie, nie zwróciło mojej szczególnej uwagi. Nie uważam, nie zauważyłem, aby naszycia z Lorici na materiale głównym w jakikolwiek sposób przyśpieszały proces namakania cholewki.
---
Edytowany: 2018-01-18 00:15:16
-------------------------------------------
cześć i czołem

Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez rytmar - 16-01-2018, 15:32
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Barsus - 16-01-2018, 21:10
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez dave. - 16-01-2018, 21:23
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez pet77 - 17-01-2018, 02:34
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Pim - 17-01-2018, 10:45
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez m - 17-01-2018, 11:01
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Barsus - 17-01-2018, 11:46
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez rytmar - 17-01-2018, 11:51
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez r_krzysiek - 17-01-2018, 12:37
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez rytmar - 17-01-2018, 12:38
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Barsus - 17-01-2018, 19:47
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Pim - 17-01-2018, 20:03
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Barsus - 17-01-2018, 21:00
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez rytmar - 18-01-2018, 00:09
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Pim - 18-01-2018, 07:40
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Barsus - 18-01-2018, 09:55
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Pim - 18-01-2018, 10:00
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez carlosmuz - 18-01-2018, 10:26
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Butchy - 18-01-2018, 11:04
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez piotr.r - 18-01-2018, 11:17
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez carlosmuz - 18-01-2018, 11:27
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez Butchy - 18-01-2018, 14:33
RE:[Recenzja] Scarpa Charmoz GTX - przez carlosmuz - 18-01-2018, 14:40

Skocz do: