26-04-2011, 00:47
Z opakowania:
20 Fine angle: Recommended for fillet, buther, paring and skinning knives
25 Medium angle: Recommended for hunting, camping, utility and chef's knives
Przetłumaczę gdyby co:
Kąt 20 - kąt cienki - zalecany przy nożach do filetowania, nożach rzeźnickich, nożach do skórowania i nożach do obierania
Kąt 25 - kąt średni - rekomendowany do noży myśliwskich, campingowych, użytkowych (jako narzędzie) i noży kuchennych
W skrócie - kąt 20 stopni pozwala na precyzyjniejsze naostrzenie i cięcia ale nóż nieco szybciej się tępi - ja ogólnie polecam kąt 25 stopni
Wybór kąta zależeć może jednak również od innych czynników, chociażby jakości stali
20 Fine angle: Recommended for fillet, buther, paring and skinning knives
25 Medium angle: Recommended for hunting, camping, utility and chef's knives
Przetłumaczę gdyby co:
Kąt 20 - kąt cienki - zalecany przy nożach do filetowania, nożach rzeźnickich, nożach do skórowania i nożach do obierania
Kąt 25 - kąt średni - rekomendowany do noży myśliwskich, campingowych, użytkowych (jako narzędzie) i noży kuchennych
W skrócie - kąt 20 stopni pozwala na precyzyjniejsze naostrzenie i cięcia ale nóż nieco szybciej się tępi - ja ogólnie polecam kąt 25 stopni
Wybór kąta zależeć może jednak również od innych czynników, chociażby jakości stali