16-04-2019, 15:51
Oczywiście szaleństwem byłoby gotowanie 5 litrowego naczynia na minimalistycznej kuchence - to nie zadziała nigdy. Wielkość i siła płomienia muszą być dostosowane do rozmiarów naczynia. Dlatego idąc latem zabiorę na szlak litrowy kubek i małą kuchenkę Kovei. Ta sama kuchenka, po podkręceniu, ogrzeje także 1,8-litrową menażkę dla dwójkowego zespołu. Jednak już 2,5-litrowa wymaga czegoś mocniejszego.
Czas gotowania to jednak nie tylko ilość wody, ale ograniczenie strat energii. Dlatego zagotowanie 1,8 litra w kuchence Jetboil Sumo albo 2,2 litra w Jetboil Joule będzie szybsze i bardziej efektywne niż gotowanie 1 litra w klasycznej menażce harcerskiej.
Nie można więc powiedzieć, że gotowanie małymi porcjami ''zawsze'' jest lepsze lub ''nigdy'' nie jest. Zależy to od konstrukcji całego układu :)
-------------------------------------------
http://www.lukaszsupergan.com/
Czas gotowania to jednak nie tylko ilość wody, ale ograniczenie strat energii. Dlatego zagotowanie 1,8 litra w kuchence Jetboil Sumo albo 2,2 litra w Jetboil Joule będzie szybsze i bardziej efektywne niż gotowanie 1 litra w klasycznej menażce harcerskiej.
Nie można więc powiedzieć, że gotowanie małymi porcjami ''zawsze'' jest lepsze lub ''nigdy'' nie jest. Zależy to od konstrukcji całego układu :)
-------------------------------------------
http://www.lukaszsupergan.com/
-
https://lukaszsupergan.com/
Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/
https://lukaszsupergan.com/
Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/