15-04-2019, 22:20
Hej Aga,
Niestety,to przypadłość BRS-ów i wynika z niedokładnego wykonania igły lub słabej powtarzalności w rozmiarach przy produkcji. Mój model, który testowałem na kartuszach Primusa i Jetboila miał dokładnie ten sam problem. To zresztą sprawia, że traktuję ten palnik jako rezerwę i nigdy nie polegam na nim jako na głównym.
@Barlak - Nie ma żadnego problemy z ugotowaniem nawet 2 litrów, o ile palnik i naczynie są dobrze dopasowane. Duża menażka wymaga kuchenki o większej mocy i większej średnicy dna, ale jest to wykonalne. Sam gotuję zimą na JetBoilu Sumo, który ma pojemność 1,8 l. Działa bez zarzutu dzięki radiatorowi. Mam też menażkę GSI Pinnacle Dualist o tej samej pojemności. Wymaga osłony przeciwwietrznej i rozkręcenia palnika na spora moc tak, by straty ciepła nie przewyższały jego dostarczania, ale dla dwóch osób jest to szybkie i dobre rozwiązanie.
Pojemność 1,8 to też mój standard zimowy. O poranku gotuję 1l wody do termosu lub bidony, ok. 250 ml do zalania śniadania i ok. 500 ml do wypicia na miejscu. Wieczorem nawadniam się po całym dniu i jem, co wymaga ok. 1,5 litra. Warunek: większa moc kuchenki i odpowiedni stosunek powierzchnina do objętości. Naczynie nie może być zbyt szczupłe, a wtedy czas i zużycie paliwa pozostaną bardzo podobne.
-------------------------------------------
http://www.lukaszsupergan.com/
Niestety,to przypadłość BRS-ów i wynika z niedokładnego wykonania igły lub słabej powtarzalności w rozmiarach przy produkcji. Mój model, który testowałem na kartuszach Primusa i Jetboila miał dokładnie ten sam problem. To zresztą sprawia, że traktuję ten palnik jako rezerwę i nigdy nie polegam na nim jako na głównym.
@Barlak - Nie ma żadnego problemy z ugotowaniem nawet 2 litrów, o ile palnik i naczynie są dobrze dopasowane. Duża menażka wymaga kuchenki o większej mocy i większej średnicy dna, ale jest to wykonalne. Sam gotuję zimą na JetBoilu Sumo, który ma pojemność 1,8 l. Działa bez zarzutu dzięki radiatorowi. Mam też menażkę GSI Pinnacle Dualist o tej samej pojemności. Wymaga osłony przeciwwietrznej i rozkręcenia palnika na spora moc tak, by straty ciepła nie przewyższały jego dostarczania, ale dla dwóch osób jest to szybkie i dobre rozwiązanie.
Pojemność 1,8 to też mój standard zimowy. O poranku gotuję 1l wody do termosu lub bidony, ok. 250 ml do zalania śniadania i ok. 500 ml do wypicia na miejscu. Wieczorem nawadniam się po całym dniu i jem, co wymaga ok. 1,5 litra. Warunek: większa moc kuchenki i odpowiedni stosunek powierzchnina do objętości. Naczynie nie może być zbyt szczupłe, a wtedy czas i zużycie paliwa pozostaną bardzo podobne.
-------------------------------------------
http://www.lukaszsupergan.com/
-
https://lukaszsupergan.com/
Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/
https://lukaszsupergan.com/
Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/