31-12-2014, 16:23
''Żadna stal nie poddana odpowiedniej obróbce cieplnej nie zachowuje takich właściwości''
ja również jestem tego zdania. Moje noże ostrzę na kamieniach różnej gradacji, w zależności od użytej stali może być mniejszy lub większy problem z doprowadzeniem krawędzi tnącej do odpowiedniego stanu, ale przecież to normalny proces i jak Rytmar pisze używanie do ostrzenia szlifierek nie jest zdrowe dla stali (możliwość rozhartowania).
Tak w ogóle to te właściwości katan były wielokrotnie omawiane na specjalistycznych forach, czytałem wypowiedzi nożorobów bo bardzo interesował mnie temat. Japończycy wprowadzili tak skomplikowany proces obróbki, po po prostu nie dysponowali lepszą rudą- europejscy płatnerze uzyskiwali podobne efekty bez wygibasów. Dodano do tego tylko sporo mistyki (podsycanej amerykańskimi filmami). Porównanie dobrej jakości miecza wykutego w Europie z japońską kataną wcale nie przemawiało na korzyść katany.
A nasi zaprawieni w karczemnych burdach, od dzieciństwa szkoleni w szabli szlachcice pewnie daliby łupnia samurajom, ale to już moja opinia ;)
---
Edytowany: 2014-12-31 16:26:11
-------------------------------------------
Nie jesteśmy tutaj dla przyjemności
ja również jestem tego zdania. Moje noże ostrzę na kamieniach różnej gradacji, w zależności od użytej stali może być mniejszy lub większy problem z doprowadzeniem krawędzi tnącej do odpowiedniego stanu, ale przecież to normalny proces i jak Rytmar pisze używanie do ostrzenia szlifierek nie jest zdrowe dla stali (możliwość rozhartowania).
Tak w ogóle to te właściwości katan były wielokrotnie omawiane na specjalistycznych forach, czytałem wypowiedzi nożorobów bo bardzo interesował mnie temat. Japończycy wprowadzili tak skomplikowany proces obróbki, po po prostu nie dysponowali lepszą rudą- europejscy płatnerze uzyskiwali podobne efekty bez wygibasów. Dodano do tego tylko sporo mistyki (podsycanej amerykańskimi filmami). Porównanie dobrej jakości miecza wykutego w Europie z japońską kataną wcale nie przemawiało na korzyść katany.
A nasi zaprawieni w karczemnych burdach, od dzieciństwa szkoleni w szabli szlachcice pewnie daliby łupnia samurajom, ale to już moja opinia ;)
---
Edytowany: 2014-12-31 16:26:11
-------------------------------------------
Nie jesteśmy tutaj dla przyjemności