07-01-2011, 10:35
A to się generalnie z Browarem zgadzamy, odnośnie powstawania nubuku też:) Się po prostu nie do końca wcześniej zrozumieliśmy.
Nubuk w moich 002 pochodzi z tej samej garbarni co bierze Meindl - z Heinena. Coś mi się ubzdurało, że skoro tak, to pewnie ich nieprzemakalność będzie też na poziomie np Meindl Engadin. Jakoś nie zauważyłem, że 002 mają dwa razy cieńszy nubuk niż Engadiny. I stąd moje problemy: Nie trzymanie stopy przez zbyt miękką cholewę buta i przemakanie. Nubuk jest cienki, i mimo porządnej, dwuetapowej impregnacji profesjonalnymi środkami nadal trochę przemakają. Inne moje nubukowe buty zaprawione tak samo nie puszczają ani trochę mimo podeszłego wieku. Grubość ma znaczenie;)
Nubuk w moich 002 pochodzi z tej samej garbarni co bierze Meindl - z Heinena. Coś mi się ubzdurało, że skoro tak, to pewnie ich nieprzemakalność będzie też na poziomie np Meindl Engadin. Jakoś nie zauważyłem, że 002 mają dwa razy cieńszy nubuk niż Engadiny. I stąd moje problemy: Nie trzymanie stopy przez zbyt miękką cholewę buta i przemakanie. Nubuk jest cienki, i mimo porządnej, dwuetapowej impregnacji profesjonalnymi środkami nadal trochę przemakają. Inne moje nubukowe buty zaprawione tak samo nie puszczają ani trochę mimo podeszłego wieku. Grubość ma znaczenie;)