29-03-2019, 14:57
Barsus, na szybko znalezione - po ugotowaniu IG płatków owsianych wynosi 60, suche mają 40. To (60) klasyfikuje je już w średnich wartościach. Dodając do tego suszone owoce, IG całego posiłku wzrasta.
''No ale fruktoza nie potrzebuje insuliny i większość owoców ma niski indeks glikemiczny''
Wszystko potrzebuje insuliny, nawet zjedzony tłuszcz. Zwróć tez uwagę ile gram na raz jesz danego owoca. Fruktoza może i mieć niski IG (20), ale już same owoce niekoniecznie, bo zawierają także glukozę (IG100).
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/c...-uAwt.html
W tabeli są podane owoce. Popularne we wszelakich musli rodzynki mają IG 64, morele 57, a daktyle aż 103!!!!!!!
A taki popularny produkt?
https://www.frisco.pl/pid,8441/n,nestle-...tn,product
W składzie zawiera czysty cukier w ilości 26,3g/100g
A zatem jak na wstępie, owsianka tak, ale popchnięta nie rodzynkami czy daktylami, a jakimś serem, twarogiem, jajkiem, orzechem itp. czyli produktem mającym IG na poziomie 15/30.
Kiedyś ten temat przerabiałem i odkryłem, że zjedzenie przed intensywnym wysiłkiem ryżu lub makaronu z niesłodzonym musem jabłkowym wywoływało u mnie po 20 minutach jazdy rowerem, właśnie hipoglikemię. Ryż IG 70, jabłka pewnie ok. 40, całość w okolicy średnich wartości IG, a jednak intensywny wysiłek powodował hipoglikemię. Podobnie było w górach, na śniadanie musli z suszonymi owocami i mnie przytykało po 20 minutach podejścia. No niestety, nawet średnie wartości IG posiłku w takich momentach są za duże, dla tego zwykła kanapka z kawałkiem wędliny, który obniży ogólne IG sprawdzi się lepiej.
''No ale fruktoza nie potrzebuje insuliny i większość owoców ma niski indeks glikemiczny''
Wszystko potrzebuje insuliny, nawet zjedzony tłuszcz. Zwróć tez uwagę ile gram na raz jesz danego owoca. Fruktoza może i mieć niski IG (20), ale już same owoce niekoniecznie, bo zawierają także glukozę (IG100).
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/c...-uAwt.html
W tabeli są podane owoce. Popularne we wszelakich musli rodzynki mają IG 64, morele 57, a daktyle aż 103!!!!!!!
A taki popularny produkt?
https://www.frisco.pl/pid,8441/n,nestle-...tn,product
W składzie zawiera czysty cukier w ilości 26,3g/100g
A zatem jak na wstępie, owsianka tak, ale popchnięta nie rodzynkami czy daktylami, a jakimś serem, twarogiem, jajkiem, orzechem itp. czyli produktem mającym IG na poziomie 15/30.
Kiedyś ten temat przerabiałem i odkryłem, że zjedzenie przed intensywnym wysiłkiem ryżu lub makaronu z niesłodzonym musem jabłkowym wywoływało u mnie po 20 minutach jazdy rowerem, właśnie hipoglikemię. Ryż IG 70, jabłka pewnie ok. 40, całość w okolicy średnich wartości IG, a jednak intensywny wysiłek powodował hipoglikemię. Podobnie było w górach, na śniadanie musli z suszonymi owocami i mnie przytykało po 20 minutach podejścia. No niestety, nawet średnie wartości IG posiłku w takich momentach są za duże, dla tego zwykła kanapka z kawałkiem wędliny, który obniży ogólne IG sprawdzi się lepiej.