04-12-2025, 18:45
(25-10-2025, 21:07)Martinus_vm napisał(a): Zgodnie z zapowiedzią wrzucam recenzję spodni turystycznych długich męskich Quechua SH100 Warm.
Cena regularna 129 zł (październik 2025).
A ja zgodnie z zapowiedzią popełniłem zakup. Z kodem ważnym do 24.12.2025 są teraz w ofercie za 103,99 zł (ale już niepełna rozmiarówka). Dzisiaj odebrałem zamówienie ze sklepu.
Martinus_vm napisał(a):Spodnie zakupiłem w 2021 lub 2022, używam ich dosyć intensywnie od 3 lat. Z założenia miały to być tanie spodnie do użytku w sezonie jesienno-zimowo, wczesno-wiosennym. Były noszone (...) od października do marca/kwietnia, (...) wielokrotnie były testowane w lasach w temperaturach do max -5 stopni, często ze sporą ilością śniegu (zwłaszcza okres świąt Bożego Narodzenia bodajże w 2022 r.)
W domu spodnie przymierzyłem. Było mi w nich cieplej niż w noszonych zwykle w mieszkaniu grubych, dresowych spodniach bawełnianych. A przy tym jest lżej i bardziej miło w dotyku. Jestem tymi spodniami zachwycony. W moim szybkim odczuciu sprawdzą się w warunkach opisanych wyżej idealnie.
Martinus_vm napisał(a):Aktualnie mierzę 181 cm, ważę 85-86 kg, rozmiar w pasie to około 105 cm, w klacie około 108 cm. Mam zauważalny brzuszek, ale stopniowo się on zmniejsza. W szczycie otyłości ważyłem 94 kg, w momencie zakupu spodni około 80-82 kg. Spodnie przeze mnie użytkowane są w rozmiarze L34, rozmiar w pasie 99,5 – 103 cm. Ogólnie mówiąc – na długość są idealne, na szerokość są za wąskie i teraz kupiłbym rozmiar większe.
Ja liczę sobie 176 cm wzrostu, 75 kg wagi i 90 cm w pasie. Rozmiar 42 FR (W32 L33) leży doskonale.
Martinus_vm napisał(a):Materiał od zewnętrznej strony jest miękki w dotyku (...) od wewnątrz są drapane, bardzo przyjemne w dotyku na gołą skórę, trochę to przypomina polar ale jest znacznie mniej puszyste.
To pozostało niezmienione.
Martinus_vm napisał(a):Mają 2 kieszenie z przodu do bokach, o wielkości pozwalającej włożyć smartfon z ekranem 6 cali tak że zostaje jeszcze trochę miejsca, a telefon jest bezpiecznie schowany. Kieszenie nie są zamykane.
Tutaj nastąpiła mała zmiana, bo oprócz wyżej wymienionych mamy dodatkowo dwie kieszenie z tyłu, po jednej z każdej strony. Kieszenie te zapinane są w środkowej części kawałkiem rzepa.
Martinus_vm napisał(a):Spodnie mają fabrycznie wszyty rodzaj parcianego paska ale moim zdaniem nie jest on specjalne pomocny i korzystam z paska skórzanego.
A tutaj nastąpiła spora zmiana. W mojej ocenie zdecydowanie na lepsze. Brak już tego pseudo-paska a na całym obwodzie spodni mamy patki (szlufki), przez które można przeciągnąć "normalny" pasek.
Zamówiłem sobie drugą parę.