21-04-2020, 13:21
Szukam naczyń dla 2 osób, prosiłbym o wskazówki. Początkowo wypady 2-dniowe, z czasem może dłuższe.
Chciałbym, żeby było lekko i przyjemnie. ;)
Gotowanie chyba standardowe, śniadania raczej na wodzie (owsianka, kasza manna, itp.), obiady to głównie ryż/makaron/kuskus, itp. + sosy z papierka, czasami jakieś liofilizaty.
1. Garnek/kartusz - widzę, że kartusze ~100/200g mają 9-11 cm średnicy. W takim wypadku chyba warto szukać coś ze średnicą min. 11,5cm? Patrząc nawet przyszłościowo to mniejsze garnki (2-osobowe) chyba i tak nie zmieszczą na wysokość kartusza 450g?
2. Garnek - jeden na dwie osoby; z Waszego doświadczenia... jaką minimalnie brać pojemność na 2 osoby (będzie ciasno, ale się da), a powyżej jakiej pojemności będzie już bezsensownie? Rozumiem, że tytanowe z aliexpress będą dobrym wyborem?
3. Sztućce - jakieś dwie najlżejsze, plastikowe łyżki + jeden nóż będą wystarczające?
4. Miski/kubki - tu mam największy dylemat... ;) Wydaje mi się, że dwie miski + kubek (tylko jeden, bo ja herbaty i kawy nie piję, mogę pić wodę z butelki) będą wystaczające?
Myślałem o jakichś lekkich, składanych miskach (silikon) i tanim kubku aluminiowym/stalowym (tak, żeby druga połówka mogła zagrzać tylko herbatę). Przy kubkach chyba nie ma tak dużej różnicy w wadze (dlatego nie pisałem o tytanowym)?
Co sądzicie o takim minimalistycznym podejściu do misek/kubków? Jak to wygląda w praktyce?
5. Czy jeśli chodzi o naczynia, to może o czymś jeszcze zapomniałem, a jest bardzo przydatne?
Wątek czytałem, ale nie potrafię sobie tago wszystkiego uporządkować, a pewnie jest jak ze wszystkim... czyli ile osób, tyle rozwiązań, więc moje pytanie bardziej odnoszą się do powiedzmy ''standardów'' i sprawdzonych rozwiązań.
Chciałbym, żeby było lekko i przyjemnie. ;)
Gotowanie chyba standardowe, śniadania raczej na wodzie (owsianka, kasza manna, itp.), obiady to głównie ryż/makaron/kuskus, itp. + sosy z papierka, czasami jakieś liofilizaty.
1. Garnek/kartusz - widzę, że kartusze ~100/200g mają 9-11 cm średnicy. W takim wypadku chyba warto szukać coś ze średnicą min. 11,5cm? Patrząc nawet przyszłościowo to mniejsze garnki (2-osobowe) chyba i tak nie zmieszczą na wysokość kartusza 450g?
2. Garnek - jeden na dwie osoby; z Waszego doświadczenia... jaką minimalnie brać pojemność na 2 osoby (będzie ciasno, ale się da), a powyżej jakiej pojemności będzie już bezsensownie? Rozumiem, że tytanowe z aliexpress będą dobrym wyborem?
3. Sztućce - jakieś dwie najlżejsze, plastikowe łyżki + jeden nóż będą wystarczające?
4. Miski/kubki - tu mam największy dylemat... ;) Wydaje mi się, że dwie miski + kubek (tylko jeden, bo ja herbaty i kawy nie piję, mogę pić wodę z butelki) będą wystaczające?
Myślałem o jakichś lekkich, składanych miskach (silikon) i tanim kubku aluminiowym/stalowym (tak, żeby druga połówka mogła zagrzać tylko herbatę). Przy kubkach chyba nie ma tak dużej różnicy w wadze (dlatego nie pisałem o tytanowym)?
Co sądzicie o takim minimalistycznym podejściu do misek/kubków? Jak to wygląda w praktyce?
5. Czy jeśli chodzi o naczynia, to może o czymś jeszcze zapomniałem, a jest bardzo przydatne?
Wątek czytałem, ale nie potrafię sobie tago wszystkiego uporządkować, a pewnie jest jak ze wszystkim... czyli ile osób, tyle rozwiązań, więc moje pytanie bardziej odnoszą się do powiedzmy ''standardów'' i sprawdzonych rozwiązań.