30-04-2020, 02:39
Miałem na myśli fakt, że jest minimalnie wyższy od Kovei czy MSR, co czyni cała konstrukcję wyższą, a więc mniej stabilną. Uczciwie mówiąc ma to jednak bardzo małe znaczenie. Obstawiałbym także, że oszczędność gazu przy konstrukcji SOTO będzie mało zauważalna. Płomień może znajdować się w zagłębieniu, ale samo naczynie jest otwarte ze wszystkich stron i wiatr rozprasza ciepło dokoła niego. Skrócenie czasu gotowania wody to nie tylko konstrukcja palnika - to przede wszystkim:
- gotowanie w miejscu osłoniętym od wiatru,
- osłona wokół garnka, choćby z cienkiego aluminium czy karimaty.
Na zdjęciu mamy kuchenkę wielopaliwową, ale pokazuje ono ideę takiego ekranu.
Różnice, o które pytasz, są więc drugorzędne. Ważniejsze jest jak i gdzie gotujesz, niż to jaki kształt będzie mieć płomień z tej czy tamtej kuchenki.
-------------------------------------------
https://www.lukaszsupergan.com/
- gotowanie w miejscu osłoniętym od wiatru,
- osłona wokół garnka, choćby z cienkiego aluminium czy karimaty.
Na zdjęciu mamy kuchenkę wielopaliwową, ale pokazuje ono ideę takiego ekranu.
Różnice, o które pytasz, są więc drugorzędne. Ważniejsze jest jak i gdzie gotujesz, niż to jaki kształt będzie mieć płomień z tej czy tamtej kuchenki.
-------------------------------------------
https://www.lukaszsupergan.com/
-
https://lukaszsupergan.com/
Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/
https://lukaszsupergan.com/
Przewodnik "Szlaki Polski. 30 tras długodystansowych":
https://lukaszsupergan.com/produkt/szlaki-polski/