NGT
Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - Wersja do druku

+- NGT (https://ngt.pl)
+-- Dział: NGT (https://ngt.pl/forum-1.html)
+--- Dział: luźNe GaTki (https://ngt.pl/forum-6.html)
+--- Wątek: Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... (/thread-8221.html)

Strony: 1 2 3

Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - gumibear - 22-04-2013

Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu...

Czyli admin zły i to bardzo, ale naprawdę bardzo

Szanowni, ten post będzie skierowany per Wy - tak musze, choć wiem że dotyczy garstki osób, ale znaczącej garstki, która burzy mi krew

Problem:
Dochodzą do nas (administracja) już nie pojedyńcze sygnały, że część z nas engietowiczów na własną rękę załatwia sobie sprzęt na testy, wyjazdy lub po prostu. OK nie widzę nic w tym złego wręcz popieram. ALE!!! Jeśli dochodzi do tego ton roszczeniowy na zasadzie:
- bo tak
- bo ja jestem z NGT
- dajcie a jak nie to na NGT Was opiszę
- etc. etc etc.

to już musze wkroczyć i wyrazić zdecydowaną dezaprobatę.

Wniosek:
Tak uważam że jest to problem i wiem też, że nad tym się nie zapanuje

Oświadczenie:
Wszelkie powoływanie się na NGT w tonie roszczeniowym będzie zawsze przez nas krytykowane, a sklepy, dystrybutorzy, którzy po takiej rozmowie roszczeniowej zwrócą się do nas z zapytaniem o weryfikację delikwenta zawsze otrzymają szczerą odpowiedź

Podsumowanie:
Żeby była jasność. Powołujcie się na NGT, nie ma problemu. Często dla wielu firm może być powód do tego że coś dostaniecie w zamian za reckę na NGT - ok nie ma problemu - tylko róbcie to z głową!!!!!!! po ludzku! i w ogóle!

dzięki, wątek zostanie podpięty na 1 stronie

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - piteros - 22-04-2013

Info dla Was! Jeżeli będziecie coś załatwiać na testy na własną rękę powołując się na NGT i nas o tym nie poinformujecie, to administracja nie wyrazi zgody, na testy na naszym/Waszym forum!

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - gumibear - 22-04-2013

Tak Piteros niestety masz racje. W wielu przypadkach kolejnosc została zachwiana o formie nawiązywania kontaktów nie wspominając

Szkoda że musimy to tu i tak napisać

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - radziq - 22-04-2013

Gumi, takie mamy czasy, a może raczej zawsze tak było. Ludzie podczepiają się pod tych, którzy ciężko pracują na sukces swojej marki przez lata, tak jak Ty z innymi pracujesz na sukces engietu. Trzeba tego pilnować skoro są sygnały i dobrze, że o tym piszesz wprost, nie ma co się ceregielić, tylko trzeba wyraźnie napisać, że doceniamy aktywność, ale kultura forum jest wysoka i zobowiązuje. Ode mnie brawa za podjęcie tematu, jeśli taki problem się pojawia.
-------------------------------------------
Brawo admini

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - horus - 22-04-2013

Opisane wyżej sytuacje są jeszcze do wychwycenia na jakimś etapie - i to jest plus.

Najgorszym scenariuszem będzie gdy dany delikwent wystąpi w sklepie z ''taką propozycją'' a sprzedawca po cichu się dogada w zamian za pozytywną reckę.
Wtedy zaczniemy mieć problem - pojawią się recenzje chwalące sprzęt pod niebiosa, a fakt, że ''tester'' dostał za tą pozytywną opinię rabat, gratyfikację, czy cokolwiek tam jeszcze będzie niewidoczny.

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - carlosmuz - 22-04-2013

Wątpię, żeby sprzedawca coś dawał na piękne oczy, jeśli by chciał, sam przecież może pod jakimś nickiem coś skrobnąć... Ale problem jest...

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - wojtekgracz1 - 22-04-2013

Sprzedawca musi być mocno naiwny , jeżeli na coś takiego daje się naciągnąć .
wojtekgracz1

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - sasq - 22-04-2013

Od mniej więcej trzech lat systematycznie mam z tym do czynienia (tak dla uswiadomienia skali problemu).
Nie mówiąc o propozycjach. ''pozycjonowania marki na stronach ngt.pl''
projektzupa.blogspot.com

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - bartolini - 22-04-2013

@ wojtekgracz1 - argument o ''silne internetu i pozycji ngt'' uwierz, może być mocnym argumentem. sam często spotykam się z ''szantażem'', ze jak nie będzie rabatu, będzie zła opinia w sieci. akurat po mnie to płynie :)

@sasq, nie dziwię się. jesteś obecny na ngt i zawsze ''można'' (co nie znaczy, ze należy!) do Ciebie uśmiechnąć się po koleżeńsku o rabat. właśnie powołując się na znajomość z forum. z resztą, nie wiem czy pamiętasz, ale sam do Ciebie onegdaj pisałem ws. sponsoringu. co prawda zgoła odmienna sytuacja niż ta, o której tutaj pisze Gumie, ale znajomość wykorzystałem :)
jeśli chcesz podzielić się szczegółami z administracją, nasze maile znajdziesz w profilach.

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - gumibear - 22-04-2013

to o czym sasq pisze mamy w tym wątku:
https://ngt.pl/thread-8168.html

Wiemy wiemy i o tym procederze od zaprzyjaźnionych branżystów

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - radziq - 22-04-2013

sasqu, trochę mi szkoda, że czekałeś trzy lata
imo takie rzeczy trzeba wykluczać jak tylko się zaczynają pojawiać

tak szczerze, to mi się w makówce nie mieści, jak ktoś może być taki prosty, żęby zadzwonić, napisać sobie do firmy/sklepu/producenta i zażądać zniżki, bo on jest z forum; jakoś nie widzę, żeby to byli ludzie, którzy się tu udzielają

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - Piotrunio - 22-04-2013

Ja jestem zdezorientowany...
To mogę coś sępić (byle ''z głową''), czy nie?
Ja jestem prosty śluncki synek i gubię się w niuansach. ;)

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - El_Chupacabra - 22-04-2013

Dla mnie sprawa jest prosta ... o każdej takiej ''akcji'' administracja winna być poinformowana (nie wnikam przed czy po) a każdy brak akceptacji karany forumowym pręgierzem

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - gumibear - 23-04-2013

Piotrunio tak tak i jeszcze raz tak!

Ale jak napisales z glową. I nie wazne czy powiesz nam przed czy po fakcie.

Wzorem dla mnie jest np. yaro....który cos tam sobie załatwił pare razy i po prostu pyta mnie na prv czy moze recke wrzucic lub zajawke lub cokolwiek innego.

To bardziej wątek - przytyk do tych którzy do firm uderzają z pozycji niczym nie uzasadnionej siły na zasadzie BO TAK, BO NGT, DAJCIE A JAK NIE TO

I jeszcze jedno żebyśmy się zrozumieli. NGT monopolu na załatwianie takich spraw nie miał i mieć nie bedzie. Cieszy nas że sami uderzacie do firm......tylko jesli otrzymuję telefon z duzej sieci sprzedazy że ktos zadzwonil i chce sprzet na wyprawe bo jest z NGT i tylko to ma być argument to jak mam sie zachować?

uzurpowanie sobie jakiejś wyższej pozycji z uwagi na uczestnictwo w tego typu forach jest chore. Niestety mam świadomosc że przyznależność do tego typu for niektórym miesza w głowach.

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - Farfura - 23-04-2013

@gumi
jeszcze raz wychodzi, że jesteś bardzo ugodowy i łagodny.
To absolutnie dobrze, zazdroszczę Twojej żonie - mojej też życzyłbym takiego męża ;)
ale...
czy w takiej sytuacji nie należałoby pomyśleć o bardziej rygorystycznym potraktowaniu tematu, a zwłaszcza delikwenta?
Niestety takie działania ''pomysłowych Dobromirów'' godzą rykoszetem w NGT, więc jeśli pytałbyś mnie o zdanie, byłbym za napiętnowaniem takich userów.
Ale nie pytasz, więc siedzę cicho ;)
Farfura

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - gumibear - 23-04-2013

Wiesz Farfura poza zjebką brak narzędzi do wyciągania konsekwencji więc nie ma co zdrowia tracic. Jak bede pewny profilu delikwenta przy takiej akcji to napisze mu cieple pozdrowienia i tyle. Nie bede zdrowia tracil na szarpanie się a moze ten watek który podepne na stałe otrzeźwi coponiektórych przed przystąpieniem do niecnych działań

Po prostu jesli chcecie uzyc w rozmowach z firmami z branzy argumentu jakim jest NGT w jakiejkolwiek konfiguracji to my o tym chcemy wiedziec i tyle. Prosta jedna jedyna zasada bez tworzenia regulaminów i odrebnych zasad do tego typu działań
---
Edytowany: 2013-04-23 10:15:01

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - PRS - 23-04-2013

Gumi wykonanie naszywek konieczne moim zdaniem i jeżeli dochodzi do takiego sponsoringu to po Twojej akceptacji naszycie na odzieży, plecaku, a nawet namiocie.

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - Piotrunio - 23-04-2013

~Gumi
To ja ten Twój apel potraktuje do zachętę do postraszenia kilku marek. ;)
Przedtem by mi to do głowy nie wpadło.

A tak na poważnie, to mnie takie zachowania złoszczą. Kurde*, strach się obrócić, bo wokół masa cwaniaków, którzy aż dyszą by sobie coś na mnie zarobić. Zaczynając od tych, co zamiast łapać złodziei jeżdżą nieoznakowanymi samochodami i robią fotki. A na zwykłych złodziejach kończąc.
Jeżeli ma być czysty luft, to powinno być jasno, albo, albo. A narzędzia się pojawią w momencie, w którym podejmiesz decyzję.

Albo temacik do kosza.

* Ta politpoprawna maszyneria nie pozwala wpisywać staropolskich słów. ;)

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - bartolini - 23-04-2013

dobra, temat jest poważny, bez dwóch zdań. tyle, że patrzymy (i szukamy) na swoim podwórku. a co jeśli te pytania czy też żądania, generowały osoby nie mające nic wspólnego z ngt? bo i tego wykluczyć nie można. każdy kto tu wejdzie, nie musi być zarejestrowany, by dowiedzieć się o naszych testach, zakupach etc. co za problem potem to wykorzystać w kontaktach ze sprzedawcami i dystrybutorami.

Gumi, trzeba poważnie zastanowić się nad znalezieniem rozwiązania.

RE:Powoływanie się na NGT przy załatwianiu sprzętu... - maciejfloyd - 23-04-2013

Myślę, że warto pomyśleć nad wprowadzeniem czegoś w rodzaju podpisywanej umowy pomiędzy testującym, firmą a administracją NGT. Napisać jasno i wyraźnie, że sprzęt do testów dla użytkowników NGT jest załatwiany przez Was, przechodzi przez Wasze ręce i wszyscy którzy go otrzymują podpisują umowę. Warto byłoby zrobić to medialnie, tak żeby jak najwięcej sklepów i firm wiedziało o tym, że jak ktoś do nich przyjdzie i będzie bezczelnie żądał szpej do testu, to musi mieć jakiś papier od Was z pozwoleniem...Wiem, że wszyscy, w tym i ja, przy okazji testu sprzętu Jacka W. otrzymaliśmy takie umowy. I to mi się wydaje w porządku.
Faktem jest, że raczej nikt z grona forumowiczów nie odwala takich numerów z żądaniami rzeczy do testów, ale jak pisze Bartolini, każdy może wejść na NGT, poczytać co i jak, z jakimi firmami są tu dobre relacje i potem samemu na cwaniaka wołać rzeczy pod różnymi groźbami..