NGT
[Obuwie] Hanwag - Wersja do druku

+- NGT (https://ngt.pl)
+-- Dział: NGT (https://ngt.pl/forum-1.html)
+--- Dział: Dyskusje o sprzęcie (https://ngt.pl/forum-2.html)
+--- Wątek: [Obuwie] Hanwag (/thread-2400.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 26-02-2008

do mnie wlasnie Yukony doszly, kapitalna jakosc, absorber dziala rowniez kapitalnie, jakosc wykonania - perfekcja, mierzylem tylko alaski i yukony wiec o innych sie nie bede wypowiadal

RE:[Obuwie] Hanwag - Svolken - 26-02-2008

Podezwy wymienione rewelacyjnie. Jak nowe. Chocby z tego powodu warto isc w Hanwagi.

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 26-02-2008

hanwagi do mnie dojechaly i jak zwykle mam zagwozdke z rozmiarem, poprzednie aku mialem 41.5, yukony kupilem 42 bo aku czasem przy zejsciu jednak dawaly w stope ;) ale teraz patrze, ze wkladki praktycznie identyczna dlugosc maja - aku z 41.5 - yukon z 42, 27.5cm, przymierzylem 42.5 - wydawaly mi sie solidnie za duze...
yukony sa bardzo mosiezne jakby, szerokie, kawal buta po prostu, obawiam sie, ze jak wejde w 42.5 to bede sie czul jakbym rakiety zalozy, ja to mam jazdy z tym rozmiarem, mierze te buty juz od miesiaca i wciaz nie jestem przekonany, 42 czy 42.5...rzygac sie chce

RE:[Obuwie] Hanwag - robo2000 - 27-02-2008

Ja mam, Aku w rozmiarze 44,5 , a Alaska w rozmiarze 45- większych bym nie brał, oba te buty pasują na mnie idealnie i nawet miałem na początku obawy czy Alaski trochę nie są za duże i za szerokie- inna budowa buta, ale stwierdziłem, że Aku były dobre na długość, więc zakupiłem Alaski 45. Odnośnie porównania wkładek to wkładka prawie taka sama w Alaskach 45 jak w Aku 44,5 / różnica wkładki maksymalnie 1 mm/ .
-------------------------------------------
he

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 27-02-2008

coz, u mnie nie bylo jednoznacznosci w przypadku Aku, chyba w zaleznosci od pogody, temperatury, w konsekwencji sytuacji w bucie, raz bylo OK, raz czulem palce w czubie, stad wzialem yukony w rozmiarze 0.5nr wieksze, w sklepie wydawal sie zapas solidny, w domu przy grubej skarpetce czy nawet dwoch...hanwagi sa szersze, i dobrze, najgosze jest to, ze w zasadzie pewny dopiero bede jak wyjde w trase, wowczas juz bedzie za pozno na jakiekolwiek ruchy...

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 27-02-2008

robo2000 - mam 1 pytanie istotne, jaki masz rozmiar stopy w cm, jak najbardziej dokladny jak mozesz podac, moja stopa jakies 26cm, wiec teoretycznie wkladka 27.5cm powinna byc ok, jednak w AKU tego wrazenia nie mialem, tu wkladka jest podobna, jedynie szersze sa yukony, nie wiem czy nie wejsc jednak w 42.5
---
Edytowany: 2008-02-28 01:05:51

RE:[Obuwie] Hanwag - synchro - 28-02-2008

Mich.
Jeżeli to Ci w czymś pomoże.
Niedawno kupiłem yukony. Do tej pory łaziłem w nich trochę po Gorcach i Żywieckim i nie czułem żeby jakoś specjalnie twarde były. ALE było to dreptanie po/w śniegu. Jak będzie w warunkiach bezśniegowych i w cieplejszej aurze, dopiero się przekonam (wiosna idzie :)). Subiektywne porównanie yukonów do lite treków: Po kilku godzinach łażenia w hanwagach stopa była mniej zmęczona, mimo ich bardziej solidnej konstrukcji od rzeczonych scarp. No i w końcu mnie palec w lewej nodze nie boli przy schodzeniu, jak to miało miejsce w scarpach (mimo 1 cm zapasu z przodu), że o innych ''przyjemnościach'' typu ścięgno nie wspomnę. Odnośnie twardości jeszcze - weź poprawkę na to, że ja się nie znam (!!), bo jestem tylko nosicielem ;), a nie sprzedawcą z jedynie słusznej firmy. Na Beskidy w porze wiosna - lato - jesień duży plecak + namiot 3-osobowy planowane były m.in. te buciory. Jak się spiszą - zobaczymy. W razie czego na beskidzkie warunki mam w zapasie inne buty, ale niestety z gtx, więc w lecie pęcherz na pęcherzu (sprawdzone)
Przy okazji rada dla kupujących.
Dokładnie oglądnąć buty przy kupnie (w środku również, a może zwłaszcza w środku) - zdarzają się niedoróbki, które mogą uprzykrzyć życie podczas użytkowania (no i gdzie ta niemiecka solidność?). Ale dzięki temu wiem, którego sklepu nie odwiedzać i nie polecać znajomym. Nie będę pisał jaki to sklep, bo się TWA oburzy. Dziwnym trafem w innym sklepie butów z niedoróbkami nie znalazłem...
Widząc problemy z rozmiarem, które ma dgim... Dgim, nie jesteś jedyny. Przypominają mi się moje wahania nastroju świeżo po kupnie tych butów. Jeżeli ktoś nie miał wcześniej tego typu butów, tylko łaził w jakiś szmatach-membranach - olać rady sprzedawców w sklepie dotyczące rozmiaru. Potrafią zamieszać. Przeczytać co jest napisane w odpowiednim wątku na tym forum, albo zapytać np. na forum Pana Skibickiego i stosować się do rad. Iść na spokojnie kilka (a jak trzeba i kilkanaście) razy i nie przejmować się rzekomą upierdliwością. Wziąć kogoś znajomego, kto się zna na rzeczy. I jeszcze raz mierzyć. Tak do us...nej, dopóki nie będzie się pewnym. Żeby nie wtopić, bo szkoda kabzy nabijać sklepikarzom, dla których najważniejsze jest, żeby opchnąć towar. A jak już trafią na początkującego i przesadnie ugrzecznionego, to g... w ładnym opakowaniu będą chcieli wcisnąć (chociaż hanwagi akurat tekturę mają raczej, a nie kolorowe obrazki;)).
To Ty będziesz później nosił źle dobrane buciory, a nie jakiś sklepikarz, więc skrupuły na bok i garda.
Dziękuję za uwagę. Wygadałem się za wszystkie czasy.
P.S.
Na wszelki wypadek, do napinaczy. Nie ciskać się! Nie znam się, tylko używam! Uważam się początkującego i nie mam nic do czynienia z internetowymi wyrypiarzami. Prywatne wojny na synchro76@gmail.com.
BTW. Proszę skasować mi konto.
Zależne indywiduum użytkowe.

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 28-02-2008

jezeli chodzi o niedorobki w srodku buta to wlasnie dlatego 1 juz reklamowalem w Warszawie, pierwszy raz spotkalem sie z taka reakcja w sklepie, z taka wciekloscia mi je przyjeli, ze myslalem, iz epoki sie gostkowi popie.....ly, wewnetrzna strona buta, na szwie na cholewce, puscila nic i 3mm problemu sie pojawilo
zeby mi jakos pomoc w wyborzu rozmiaru, 42 czy 42.5 - powiedzcie jakie rozmiary stop macie, w cm, i odpowiednio rozmiary hanwagow najlepiej
glupio mi ale chyba sie przejde do powyzszego sklepu 4x i przymierze 0.5nr wieksze ;)

RE:[Obuwie] Hanwag - synchro - 28-02-2008

Lewa stopa jakieś 27.8 cm, prawa 27,4 cm (mierzone bez skarpety). Rozmiar 44.
Buty wybrałem trochę większe (na długość). Mierzyłem je popołudniu, z najgrubszą skarpetą, palec z tyłu (metoda opisana przez Arniego, wątek na tym forum). Poza tym pół godziny łażenia po sklepie. Kilka razy sznurowałem na różne sposoby, bo wcześniej nie miałem do czynienia ze sznurowaniem dwustrefowym. I kombinowałem różne opcje sznurowania. Przy mierzeniu skupiłem się raczej na tym, żeby buty byłý dobrane na szerokość i dobrze trzymały kostkę oraz żeby nie cisnęły w palce (stukałem w podłogę albo w ścianę :)). W palcach na szerokość mam troszkę luzu. Na tyle, że mogę nimi swobodnie poruszać, przez co po raz pierwszy od dłuższego czasu nie zmarzły mi stopy na postoju (-16 nad ranem). A może po prostu porządne, grube buty w końcu, a nie szmato-trampki w zimie? Nie wiem.

Jeszcze coś. Niestety, nie jestem pewien czy moje rozmiary są wiarygodne.
Ja mam zniszczone stopy od łażenia kilkanaście lat w glanach - narośla nad piętami, których nie mogę się pozbyć. Piszę o tym, bo nie chciałbym Cię w błąd wprowadzić. To spory wydatek w końcu. Lepiej z kimś skonfrontować, kto jest bardziej oblatany,

Aha. Od noszenia 44 skarp bolały mnie palce przy schodzeniu (do tej pory mam siny paznokieć w lewej stopie). W hanwagach tego nie ma. Długość wkładki w hanwagach - 29 cm. Długość wkładki w scarpach - 29 cm.

Problem w tym, żę buty nie mogą być zbyt obszerne. Nawet pół numeru w tą czy w tą potrafi uprzykrzyć życie. Sprawdzone, niestety. Dobrze dobrane nie będą przeszkadzać, a to chyba najważniejsze.
I nie ma że głupio. :)

P.S.
Gdybym jakieś głupoty pisał (z rozmiarami czy z czymkolwiek), proszę bardziej doświadczonych o poprawki, żeby w błąd nie wprowadzać.
Pzdr.

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 28-02-2008

usredniajac stopa 27.5cm, rozmiar 44, hm mowisz 44 - wkladka 29cm ? jezeli 42 maja wkladke 27.5 to idac do gory, 44 powinny miec wkladke 29.5cm
sam juz nie wiem, mierzylem 42.5 i naprawde nieswojo sie czulem, zapas bardzo solidny byl, choc podejrzwam ze gdybym zalozyl gruba skarpetke i polazil chwile w upale to zapas by sie zmniejszyl

no nic, 2x ide przymierzac 42.5, dosc juz mam ciut tego tematu

reasumujac, zostaje pytanie czy wejsc w zapas 1.5cm czy 2cm z przodu odnosnie wkladki, te 0.5nr przy mocno spoconej stopie w lecie przy wchodzeniu czy schodzeniu pod duzym katem tez dobre nie bedzie

RE:[Obuwie] Hanwag - robo2000 - 29-02-2008

dgim- przepraszam że dopiero teraz, ale miałem pilny wyjazd. Moja stopa 28,7 -29cm, a wkładka w bucie 29,5 cm i wszystko jest ok. Myślę, że dużo zależy od budowy stopy.
he

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 29-02-2008

no nic, dziekuje Wam za szczegolowe informacje, w weekend bede sie musial okreslic czy zostawic 42 czy wejsc moze w 42.5

RE:[Obuwie] Hanwag - Arni - 29-02-2008

dgim, wg. mnie lepiej kupić but ciutkę za duży niż ciutke za mały. Z za małym butem praktycznie nic już nie zrobisz a nabawisz się strasznych buli palców przy schodzeniu. Do większego zawsze można założyć dodatkową wkładkę filcową pod spód a wszystko się wyrówna. Grubsza skarpeta też dużo pomoże.
Czy mierzyłeś but w skarpecie w której później będziesz chodził po górach? Czy przymiarki dokonywałeś późnym popołudniem, na zmęczoną i opuchniętą już stopę? To jest tez ważne.

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 29-02-2008

przymiarki tak, wieczorem, skarpetki - nie pamietam grubosci, teraz wezme najgrubsza jaka mam ze wzmocnieniem na palcach ;) opuchlizna.......praca biurowa, niestety nie mam kiedy zmeczyc stop, najgrosze jest to, ze 42 nie sa za male, wkladka jest 27.5, stopy mam ~26cm, problem jest w tym, iz wkladka - i tu zaczely sie schody dopiero - jest rowna aku ktore mam, i ktore tez nie zawsze, ale dawaly dyskomfort momentami przy zejsciu, a ktore sa 41.5, fakt, ze yukony sa szersze, ale problem raczej mialem w czubie stricte, no nic, czeka mnie dlugie lazenie w sklepie, dobrze ze schody tam sa

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 01-03-2008

alez wlasnie w tym rzecz, ze 42 i analogicznie 41.5 aku - nie byly jednoznacznie za male, nie wiem, moze mi stopa puchnie roznie, generalnie 6 wypadow zaliczylem zdaje sie w nich, mysle, iz polowa z nich byla komfortowa, poowa nie, i ta niejednoznacznosc najbardziej mnie irytuje

RE:[Obuwie] Hanwag - qwerty - 02-03-2008

witam-dzisiaj znalazłem w sklepie w Krakowie buty Hanwag w wyprzedaży kosztowały około 430 zł, niestety nie zapamiętałem nazwy modelu. Buty były z brązowego nie licowanego nubuku z membraną gore-tex. Podeszwa vibram. Wyglądały jak prawdziwe Hanwagi!,stały jako jedyny model tej firmy wśród innych butów trekingowych różnych marek typu Olang, Mc Arthur, Salomon itp.....dlatego też długo się im przyglądałem, nie mogąc uwierzyć w to co zobaczyłem. Mam pytania: 1 czy ktoś może stwierdzić po tym lakonicznym opisie jaki to model?, 2 jeżeli już ktoś rozpozna model,czy może sie wypowiedzieć na jego temat, czy warto mierzyć to cudo? Dziękuje za pomoc.
pawel

RE:[Obuwie] Hanwag - dgim - 02-03-2008

http://bakosport.pl/katalog/hanwag wszystkie modele HanWaga - powinienes znalezc to czego szukasz

co do mojego problemu, przymierzylem ponownie 42.5 i zakonczylem sprawe - zostajac przy 42 - przy podjechaniu na max stopy do przodu, z tylu byla przestrzen rzedu mysle ok 2cm, przy spoconej stopie np podczas zejscia ostrego ten luz moglby byc conajmniej niekomfortowy, no nic, dzieki za info w kazdym razie i pozdrawiam

ok, byc moze uda sie na najblizszy weekend uderzyc w Tatry, pytanie mam odnosnie impregnacji Yukonow przed pierwszym uzyciem, one niby sa fabrycznie impregnowane, i tu sa 2 obozy, jedni mowia, iz nie trzeba impregnowac takiego nubuku od razu, drudzy, ze jednak powinno sie, jako, ze poki co snieg jest, sklaniam sie do 2 opcji, pytanie czym ? mam jakis impregnat stary, ponoc TOKO WATERSTOP jest bardzo dobry, http://www.allegro.pl/item321869353_impregnat_do_butow_toko_znakomita_jakosc.htm l stosowal ktos ? i co powiecie o tej 1 impregnacji Yukonow badz co bardz fabrycznie juz pojechanych czyms ?
---
Edytowany: 2008-03-05 21:37:58

RE:[Obuwie] Hanwag - luna - 09-03-2008

Temat był już poruszany kilka(naście) postów wcześniej, ale pozostał bez odpowiedzi, więc jeszcze raz pytam. Ja także spotkałam się z butami Hanwag Arbor w sklepie Intersport. Cena przyjemna po obniżce. Niestety nic na temat tego modelu nie znalazłam w necie (nawet na stronie producenta). Obawiam się czy to nie jakaś podróbka??? Czy ktoś coś wie na temat tego modelu - czy warto to kupić?

Pozdrawiam.
Ewka

RE:[Obuwie] Hanwag - Swistak - 11-03-2008

Mam problem... ponieważ nie wiem na który model sie zdecydować rozważałem 2 Forest i Yukon. Obydwa są w prawie że identycznej cenie więc to jest tylko i wyłącznie zastanawianie na zasadzie Gore czy bezGore. Chodzę głównie w latem po beskido-podobnych terenach. Zimą również chodzę ale to są krótsze wyjazdy więc można by się tym nie przejmować za bardzo. Czytałem że latem lepiej noga się czuje w bucie bez membrany. Możecie to potwierdzić?

Pozdrawiam
Świstuś

RE:[Obuwie] Hanwag - Sherpa - 11-03-2008

Świstak, różnica pomiędzy Forestem a Yukonem nie polega tylko i wyłącznie na tym że jeden ma gore a drugi nie. Różnią się też znacznie wysokością cholewki, twardością podeszwy, grubością skóry. Tak naprawdę trudno porównywać jeśli chodzi o wybór te 2 modele
Sherpa