![]() |
Gotowanie w terenie - przepisy - Wersja do druku +- NGT (https://ngt.pl) +-- Dział: NGT (https://ngt.pl/forum-1.html) +--- Dział: luźNe GaTki (https://ngt.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Gotowanie w terenie - przepisy (/thread-10071.html) |
Gotowanie w terenie - przepisy - Maślan - 12-04-2021 Na forum mamy trochę tematów poświęconych sprzętowi do gotowania - palniki, gary, sztućce. Nie trafiłem na żadne informacje dotyczące konkretnych przepisów. Podzielcie się swoimi patentami na na potrawy na szlaku lub w obozowisku. RE: Gotowanie w terenie - przepisy - socjo1 - 13-04-2021 Kilka najprostszych: jak z plecakiem: - makaron z pesto i orzechami ziemnymi - kasza gryczana z żółtym serem i odrobiną oliwy (kasza od Granero - podobnie jak ryż i soczewica. Obrabiane termicznie przez producenta, wymagają kilkuminutowego namoczenia we wrzątku). - puree ziemniaczane instant z cebulką itd. - gdy na canoe, dodatkowo: -puszka meksykańska (warzywna) przyprawiona np. kolendrą z dodanym ryżem (patrz wyżej), to wsadzone do tortilli podpiekanej na patelni -tortille podpiekane z hummusem z puszki z dodatkiem oliwek (w Leclercu sa takie w folii, lekkie i bardzo smaczne, z ziołami etc) i suszonych pomidorów (również z folii) - sałatka z tuńczyka (+majonez z tuby, kukurydza, cebulka) - pancakes (najlepiej ze świeżymi leśnymi owocami) - bannock (najlepszy wciąż przed nami) śniadaniowo - owsianka instant z liofilizowanymi owocami. może mi się jeszcze coś przypomni... Pozdrawiam, Michał. |