Przykładowo dwa razy droższy (niż z bazaru) ale zawiera izobutan
https://www.e-horyzont.pl/pinguin-travel...78941.html
Ja zimą używam Primusa
https://www.decathlon.pl/kartusz-power-g...85224.html
ale temperatury są ,,mocno ujemne'' (link przykładowy do deca bo masz podany skład procentowy).
W październiku to bym się nie przejmował :)
jakieś 4 lata temu Primus wprowadził trzy rodzaje (kolory) kartuszy
https://hunt-fish.eu/pl/p/KARTUSZ-PRIMUS...-100g/2237
Przelewanie w terenie to taki se... pomysł.
To już lepiej zabrać przejściówkę i korzystać tylko z ,,dezodorantów''.
Musisz (może masz?) świadomość, że z ,,100'' przy dobrych wiatrach (a w zasadzie ich braku ;) ) zagotujesz ok 8 litrów wody.
W samych Bieszczadach masz 6 całorocznych, działających schronisk SSM w których koszt noclegu jest zbliżony/niższy od ceny zwykłego, turystycznego kartusza a dostęp do kuchni... nieograniczony. Są też dwie chatki studenckie ale tam trzeba palić w piecu.
Wklejam ,,tabelkę'' zrobioną przez Ivana
Nazwa Propan % Isobutan % Butan %
Snow Peak Gigapower 35 65 0
MSR Iso Pro 20 80 0
Brunton Brutane 20 80 0
Primus Powergas 25 25 50
Coleman 30 0 70
Go System 30 0 70
Snow Peak Gigapower Gold 15 85 0
JetBoil Jetpower 25 72 3
Optimus 25 25 50
,,Ta tabela opiera się o poprzednie posty, nie sprawdzałem informacji źródłowych z których korzystaliście.
Propan wrze w temperaturze powyżej −42 °C (
http://en.wikipedia.org/wiki/Propane)
Izobutan −9 °C (
http://en.wikipedia.org/wiki/Isobutane)
Butan 1 °C (
http://en.wikipedia.org/wiki/Butane)
Podane temperatury maksymalne (najmniej optymistyczne), bo różne źródła różnie podają.
Unikałbym więc mieszanek zawierających znaczne ilości butanu bo poniżej temp. 1 °C po prostu zostanie w butli niespalony, będzie wesoło chlupał zamiast parować.''
źródło
https://forum.outdoor.org.pl/index.php?topic=4612.50
P.S. Czesi piszą, że ten Pinguin (a przynajmniej w wersji 230 g) ma skład 30 % Propan, 30 % izobutan, 40 % butan
---
Edytowany: 2018-09-11 14:06:05
-------------------------------------------
wynik mierzy siły