vick

Sprzęt i Gadżety

 

 

Batony energetyczne.

Przepis na domowe batony energetyczne

 

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (!!)
1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów (obojętne jakie, ja lubię laskowe)
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki miodu
jedno duże jajo

bakalie i inne:

figi, nadają dodatkowa lepkość mieszninie i fajny smak,

orzechy i słonecznik zawiera olej - daje wiecej energii,

rodzynki, żurawina, morele, śliwki - dla smaku, co, kto lubi,

kawałki czekoloady (gorzkiej) i żelki - efekt "niespodzianki"

Można dodać cukier, tak było w poprzednim przepisie, ja jednak wolę dodac więcej miodu - smak jest bardziej naturalny.

 

 

Przygotować blachę do pieczenia ok 20x30 cm, wyłożyć ją dokładnie papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzać do 180'C
W mniejszej misce należy bardzo dokładnie zmiksować olej, miód, jajko i aromat, aż do uzyskania jednolitej masy (niekoniecznie trzeba robić to mikserem, ja mieszałem widelcem i też było dobrze).
W dużej misce należy dokładnie wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier, bakalie i inne, sól i cynamon.
Zawartość mniejszej miski łączymy z pozostałymi składnikami. Należy wszystko dokładnie wymieszać/wygnieść, tak żeby poszczególne składniki równo się rozłożyły (masa strasznie się klei, dlatego polecam użycie jednorazowych rękawiczek do mieszania :).

Ostatnimi czasy wszystko mieszam w tzw. "robocie kuchennym", najpierw suche składniki, potem dolewam zawartosc (wymerdaną) mniejszej miski.

Ma to tę zaletę, że mój mikser dodatkowo rozdrabnia podczas mieszania poszczególne składniki, więc masa staje się bardziej jednolita i batony wychodzą bardziej zwarte. Mając to na uwadze, nie można zbytnio rozdrabniać bakalii, które chcemy mieć "wyraźnie wyczuwalne" w masie batonów.

 

Papkę przekładamy do blachy, dobrze wciskając ją w brzegi i lekko ubijając - chodzi o to, żeby gotowe batoniki nie miały pustych miejsc w środku.
Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut (chyba, że brzegi szybciej zbrązowieją). Po wyciągnięciu z pieca, należy nasz wypiek pozostawić do całkowitego wystygnięcia, dopiero potem wyłożyć na deskę i pokroić.
Proponuję po poporcjowaniu, pozostawić batony przez parę godzin do obeschnięcia również z boków i z drugiej strony, mniej się później kleją do opakowania. Ja je pakuje osobno w folię aluminiową, potem po parę wkładam do woreczka strunowego.
Paćkaniny jest na 15-20 minut + czas pieczenia + czas na wystygniecie i obeschnięcie batonów.

 

Komentarze

Jenay

2011-12-29 16:36

Knowledge wants to be free, just like these aitcrles!
Andrzej

2011-11-13 19:00

Energia.zip

Na zawodach nie wyobrażam sobie czego innego niż ten baton
Deo

2011-05-27 23:03

Licząc, że ciasto robimy z :
200g płatków owsianych
200g mąki
100g orzechów
100g oleju
150g miodu
50g czekolady

To ciasto ma około 4200 kcal, można zrobić z tego 15 batoników po 280 kcal i 5g białka każdy.
Kula

2011-01-02 00:13

matko i lle to ma kalorii?
piec z termoobiegiem ?
Mouser

2010-12-26 18:23

zapomniałem dodać:

przed dodaniem mąki dodaje ok 150 ml oleju :)
Mouser

2010-12-26 18:22

u mnie, do dużego gara dodaje i mieszam w tej kolejności:

- 200 ml miodu gryczanego
- 100 gr cukru
- 1 gr cynamonu
- 25 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- ok 250 gr rozdrobnionych: (orzechy laskowe, migdały, rodzynki, suszona morela, skórka od pomarańcza, żurawina, gorzka czekolada)
- 200 gr mąki
- 400 gr płatków owsianych błyskawicznych

najlepszej jak polezą parę dni, świetnie smakują, na trasie dają niesamowitego kopniaka energii :)
rynio

2010-06-08 22:14

Super przepis, batoniki wyszły przepyszne
megaszek

2010-02-08 01:23

zrobiłam ze zwykłych płatków owsianych i jakoś się trzymały :)
przy najbliższej okazji zrobię z błyskawicznymi i sprawdzę czy jest różnica
vick

2009-08-18 15:26

Prawdopodobnie przy zwykłych batony się nie będą kleić - w sensie będą się rozpadać, zauważ, że na owsiankę, zwykłe trzeba gotować a błyskawiczne tylko zalać wrzątkiem.

Przypominam o nowym adresie:
http://vick-gear.blogspot.com/
Aleksander "Albi" Murzyn

2009-07-23 00:36

Witam - czy koniecznie płatki owsiane muszą być błyskawiczne? Chyba wszystko nie wybuchnie jak uzyje zwyklych :D
megaszek

2009-06-12 18:44

Przepis wysłało mi moje Kochanie :)
Właśnie wyjęłam z pieca: tak pachnie, że spróbowałam jeszcze ciepłe :P a jutro w górach przetestujemy, jak 'energetycznie' działają.

osobiście dałam:
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki otrębów pszennych
0,25 zarodków pszennych
garść kokosu
pół tabliczki czekolady białej (posiekanej w 1/4 kostki) -polecam wypróbować, daje w cieście świetny efekt (smakuje podobnie do orzechów)
marta

2009-03-26 16:24

super przepis. batony wyszły przepyszne :)
vick

2009-03-20 08:15

jak się je upiecze, to trzeba je zabierać na wyjazdy a nie trzymać w domu ;P

Dobrze wypieczone 2 batony schowały się na dnie szuflady i przeleżały u mnie ok 3-4 miesięcy i były zdatne do spożycia.
jagular

2009-03-19 18:14

dobre to one są;) tylko pytanie, jesli napieke tego sporo to jak długo można je przechowywać? ;)
Jagna

2009-02-01 20:22

Mmmm...Wygląda pysznie! :) Chyba wypróbuje.Lubię takie "przekąski" na szlaku