~Simba
2006-08-24 09:55:02
83.28.220.92
Głosów: 0
|

No to spoko, że kupiłeś syntetyk ;-).
Rzeczywiście, zależy jakie kto ma objawy tej alergii (i u jakiego lekarza się leczy). Jedni mają wysypkę, inni tylko katar i łzawienie z oczu a innym "puchną" drogi oddechowe, a do tego mają katar i łzawienie. Ja należę do tej ostatniej grupy i naprawdę istnieją leki, które minimalizują te objawy albo wręcz je likwidują (np. zestaw Telfast 180 plus jakiś lek wziewny działający rozkurczowo - ja używam Serevent Disc i Beclazone EB, przy czym ten pierwszy działa lepiej). Jeżeli chodzi o Zyrtec to faktycznie przesadziłem (biorę go tylko jak skończy mi się wszystko inne i nie chce mi się biegać po recepty ;-)). Żeby nie było, że nie zdaję sobie sprawy z zagrożenia - przeżyłem u babci jedną noc bez leków (zapomniałem zabrać). Dosyć kiepsko mi się oddychało i praktycznie całą noc nie spałem, bo bałem się, że jak usnę, to już się nie obudzę :/. Jednak po przyjęciu leków na następny dzień wszystko wróciło do normy. Tak więc moim zdaniem jest to tylko kwestia odpowiednio dobranych leków.
Pozdrawiam :-)
|
~czikita
2006-09-27 12:11:09
212.219.247.230
|

czytam,co napisane na tym forum i zglupialam zupelnie!musze zmienic moj stary syntetyk na nowy spiworek,a ze zawsze mi zimno,jestem dziewczyna i mam beznadziejne krozenie,to wymyslilam sobie puchowke! Mam do dyspozycji jakies 700zl z lekkim hakiem, przegladam strony, czytam opinie i nic nie moge wymyslic!chodzi mi o to,zeby spiwor nadawal sie do spania w namiocie od wczesnej wiosny do poznej jesieni i przede wszystkim byl lekki!pomocy,prosze!
|
~wib
2006-09-27 13:16:11
212.76.37.134
|

=> czikita w tej cenie powinnas spokojnie znalezc cos wystarczajco cieplego; sam mam puchowke z firmy eksplo i jestem zadowolony, sprawdz na http://www.eksplo.com.pl/ serie alpy; oraz oferte cumulus (np. Mysterious Traveller 700), robert's equipment czy Yeti
|
~Arni
2006-09-27 18:30:06
86.63.98.156
|

tak, MT700 powinien być idealny, do minus kilku stopni będziesz miała spokój. Cumulus będzie najtańszą ofertą z najlepszych materiałów (tylko poproś o 50 gram puchu więcej w plecy) Roberts - podobnie jak Cumulus ale ok. 1000zł, Yeti - podobnie jak w/w, jedynie model GT ale z doświadczenia mojej żony wynika, że będziesz musiała mieć wersję 900 na temp. ok. -5st. Pozostałe modele w cenie Robertsa czyli 1000 i wiecej zł. Niestety taka jest rzeczywistość. Z idealnych pozostanie ci raczej tylko Cumulus MT700 i Yeti GT900 choć ten jest znacznie szerszy od standardowych o czym też musisz pamiętać. Z tańszych ale z nieco gorszym materiałem to tak jak wspomniał wib, Eksplo i do niego dodaj GoExtreme. Szukaj śpiwora z ok. 700/800g puchu co da ci komfort jakieś -3/-6st
|
~czikita
2006-09-30 11:42:18
212.219.247.230
|

Cumulus MT700,to byl moj pierwszy wybór,ale potem dowiedzialam sie, ze Cumulus,to juz nie jest ta sama firma,co kiedys i lepiej poszukac czegos innego, wiec zwatpilam. Chyba jednak wroce do pomyslu, pierwszy wybor zawsze najlepszy i cena tez calkiem fajna. Poprosze,zeby mi dodali troche tego puchu i mam nadzieje,ze przestane marznac! Dzieki wielkie za rady!
|
2006-11-07 17:47:04
195.144.9.29
|

hej :) poradźcie
wybór między śpiworami:
Alaska 1300 za 998.00 zł
masa całkowita: 2050 g - masa puchu: 1300 g - puch gęsi 90%, min. 680 cuin - minimalna temperatura komfortowa: -30 stopni C - objętość pokrowca: 18 dm3
Robert's Makalu 1100 za 1236 zł
WYPEŁNIENIE: Wysokiej jakości gęsi puch w proporcji 90/10 i sprężystości 700 cuin TKANINA: Zewnętrzna Pertex 4/ wewnętrzna Pertex 4 temp. -26/ -33
Śpiwór Iceberg 900 cena: 1145.00zł temp. -17/-26 w wersji DRY droższy o 195 zł
jeden klasy wyżej Śpiwór Iceberg 1100 cena: 1255.00zł
są zbliżone do siebie jakościowo, wszystkie wachają się w okolicach 700 cuin, tylko ceny się wachają Cumulus najatanszy, Yeti-nie wiem czy wart jest swojej ceny? mam ktoś jakieś doświadczenia?
|
~Arni
2006-11-07 19:45:25
86.63.98.156
|

agi, Jest jeszcze jedna różnica. Cumulus oprócz tego że jest zdecydowanie najtańszy jest też najcieplejszy gdyż ma tego samego puchu (ok. 700cui) o 200g więcej - czyli powinien być o ok. 5/6st cieplejszy od pozostałych. Dodatkowo Cumulus (nie mogę się doczytać jak jest uszyty Yeti) ma też zdecydowanie najlepszy kształt komór - podwójne H
Ja trochę zawiodłem się na Yeti model GT. Ten Iceberg może być fajny ale osobiście bym się już bał (wg. mnie oszukują co do ilości puchu o ok. 100g czyli 3/4st). Zależy też na jakie temperatury szukasz śpiwora i jak sam/a je odczuwasz. Roberts i teoretycznie Yeti Iceberg 1100 powinny mieć zbliżony komfort (ok. -24/-26st dla mężczyzn i jakieś -16/-18st. dla przeciętnej kobiety) Pod tym względem Alaska Cumulusa jest najcieplejsza (-30M i -22K) Roberts żeby teoretycznie jej dorównać musiałby być to model Everest 1300 za 1500zł lub w drugą stronę - Alaska 1100 - a tu już cena (909zł) powala na łopatki konkurencję.
Jak sam/a widzisz ja postawił bym na Cumulusa. Acha, poproś stanowczo! o dosypanie 50/70g (+/-20zł) więcej puchu w plecy gdyż jest on szyty z niezależnym wypełnieniem komór i plecy wyszły im nieco zbyt zimne. Pamiętaj też, iż standardowy rozmiar (L) Cumulusa jest przewidziany na max. wzrost 180/185cm a nie 190 jak podają na stronie.
|
2006-11-08 17:31:09
83.23.172.34
Głosów: 1
|

Jeżeli mogę się wtrąci to chciałbym opisa swój zakup i spostrzeżenia.Przez pół roku szukałem śpiwora po gigantycznym problemie wachając się między tańszymi modelami a tymi super,mając podobne problemy jak wszyscy kupujący pierwszy raz puchówkę. Po namowie jednego z pracowników sklepu (naprawdę uczciwy facet) przekonał mnie że większoś ludzi chce trochę nad wyrost. Podobnie było i ze mną, ale dałem się przekonac bym kupił leprzej firmy śpiwór z mniejszym wypełnieniem a jak będzie za mało to z czasem sobie dopełnię.Wybór padł na ROBERTSA globetroter jedna 700 i dla żony 800 . Za dwa zapłaciłem 1200 zł . Pierwszy test wiosną w beskidach w nocy było około 6 stopni całą noc lało i było wilgotno , myśleliśmy oboje że się ugotujemy. Ja nie należę do zmarzluchów ale żona tak , skończyło się na tym że się tylko przykryliśmy . Kilka dni temu będąc na biwaku tak dla testu w nocy było -3 musiałem w 700 rozpina zamek od dołu by się wywietrzyc bo się znowu przegrzewałem , a żona była zapięta , ale bez kołnierza i kaptura spaliśmy tylko w majtkach. Rano mówiła że było ciepełko niesamowite ale się nieprzegrzała.Myślę że na naguska żeby był ideał musiało by byc -5 W bieliżnie można byłoby doda jeszcze z 2,3 stopnie .Na poważniejszy test musimy poczekac do zimy. Oprucz ilości puchu ważna jest konstrukcja , użyte materiały no i jakoś wykonania a przede wszystkim uczciwośc producenta . A tutaj roberts to czołówka . Bardzo wysoka jakośc wykonania i użytych materiałów . Zdecydowanie ten śpiwór jest nie na lato .Dla żony ta 800 to przedział od 1-2 do - 5do -8 ale jest to oczywiście sprawa indywidualna . W lutym jedziemy w Tatry postaramy się przetestowa w trudniejszych warunkach . Pozdrawiam
------------------------------------------------------- jaco
|
~kardi
2006-11-08 19:31:56
83.142.120.254
|

jaco -problem w tym , ze sama ilośc puchu to nie wszystko ... mozesz i napchac do spiwora 3kg. puchu i nie poprawi to jego termiki , tylko bedzie cięzki! o ile komory nie beda odpowiednio szerokie (grube) bo to nie puch grzeje - tylko izoluje warstwa powietrza wytworzona przez ,,napompowany" puch. wieć albo <<uczciwy sprzedawca >> zrobił Cie w balona , albo też spiwor jest zle odszyty ( co robertsowi raczej nie przystaje) ...
|
2006-11-08 22:25:03
83.23.118.119
|

Nie bardzo rozumiem Twój post Kardi ponieważ właśnie piszę o tym że iloś puchu nie do końca ma znaczenie , a w przypadku naszych śpiworów jestem ogromnie zadowolony , bo pewnie moja 700 starczy mi do -15 najmniej , a tak na marginesie to sprzedawca nie zachęcał mnie do kupna u siebie . Ja kupiłem bezpośrednio od robertsa . może nie do końca zrozumiałeś mój post.Na forym opisałem moje odczucia jak najbardziej merytorycznie. pozdrawiam
|
2006-11-08 22:39:46
83.23.118.119
|

Myślę że nie do końca istotna jest nasza wiedza na temat śpiworów. Więcej pożytku będzie z tego jak opiszę co czuję ja zimnolubny w danym modelu, z jaką ilością puchu i w jakich warunkach i inna osoba należąca do ciepłolubnych w innym modelu. A osoby zainteresowane niech sobie same wyciągają wnioski. A to czy jestem zadowolony czy nie to już odczucie subiektywne i nie do końca obiektywne a napewno mało miarodajne .Dodam tak na marginesie że jest mi gorąco jak zimą w mieszkaniu mam 21stopni to śpię nago i bez przykrycia , lato to dla mnie koszmar.Pozdrawiam
|
~kardi
2006-11-08 22:51:39
83.142.120.254
|

jaco- chodzilo mi o to twoje zdanie <<dałem się przekonac bym kupił leprzej firmy śpiwór z mniejszym wypełnieniem a jak będzie za mało to z czasem sobie dopełnię.>> i tu pies pogrzebany! bo jesli spiwor jest prawidlowo odszyty to dopelnianie nic nie da, poniewaz tasmy dystansowe nie pozwola sie bardziej komorą rozprezyć (ilośc puchu dopasowana do szerokosci komór- lub odwrotnie) - natomiast jesli idzie ,, dopchac " to znaczy , ze uzyto zbyt wiele materialu do uszycia spiwora, a co za tym idzie zwiekszono jego wage niepotrzebnie, spiwor wyglada pofałdowany , a nie napompowany no a szyjacy nie za bardzo sie do tego przylozył :D
|
~jaco
2006-11-09 09:41:57
83.23.87.99
|

Macie reację niemniej jednak Roberts określił że ten śpiwór można dopełnić do 1000 g , tak na marginesie myślicie że każdy śpiwór szyje się dostosowany do każdego 100 gram puchu ,z tego co wiem to są 3 rozmiary komór i w więkrzości któraś jest niedopełniona a któraś przepełniona . Nie mam dużego doświadczenia w stosowaniu śpiworów puchowych , ale ten rok planuję dość bogato więc będzie wiele okazji do testów.Tak naprawdę myślę że ten sam śpiwór u innych osób będzie działał zupełnie inaczej ,dlatego na forum postanowiłem opisywać subiektywne odczucia , a nie swoją wiedzę na ten temat .Jeżeli okaże się że w - 10 zmarznę to uczciwie to napiszę , a jak po dopełnieniu nic nie zyskam , to napiszę że dopełnienie nic nie dało . Szczeże mówiąc szukając informacji na ngt po przeczytaniu wszystkiego okazało się że 90% wypowiadających się nie miało kontaktu ze sprzętem ,i tak naprawdę niewiedzą co piszą . Postanowiłe więc kupić produkt i na bieżąco pisać spostrzeżenia , a może w przyszłym roku jakiś konkretny test nabazgram .Pzdrawiam
|
~jaco
2006-11-09 10:28:06
83.23.87.99
Głosów: -1
|

Trochę się rozpisałem ale mam akurat chwilę wolnego w pracy.Nie jest to strona o sprzedawcach ,ale śpiwór to spory i trudny wydatek. Jestem chandlowcem od 17 lat można by powiedzieć że się na tym znam . W mojej pracy ocena innego handlowca to podstawowa sprawa.Po pierwsze sprzedawcy wiedzą często więcej niż nam się wydaje , o wielu rzeczach nas nie informują bo nie jes to w ich interesie. Ale mają tak częsty kontakt z towarem że wiedzą o nim 100 razy więcej od nas . Ogólna zasada handlowa zakazuje namawiania klienta na dany towar -dlaczego- odpowiedz jest prosta zrzucamy odpowiedzialność wyboru na klienta i uwalniamy się od odpowiedzialności. Zawsze możemy powiedzieć" że to Pański wybór" wiem bo sam tak robię.Osoba sprzedająca w sklepie sportowym znanej sieci zdradziła mi kilka tajemnic firm szyjących śpiwory .Dlaczego ponieważ okazałem się klientem bez doświadczenia , z dużą ilością pieniędzy i cholernie wymagającym . Ten sprzedawca dał mi delikatnie do zrozumienia żebym zrezygnował z zakupów w tym sklepie i skierował się do robertsa dając jednocześnie namiar do firmy i zdradzając kilka tajemnic produkcji . Oczywiście nie omieszkałem sprawdzić tych informacji w różnych firmach, oceniając że gość miał rację Dlatego stwierdziłem że był dość uczciwy , a nie że zna się na tym towarze.Dowiedziałem sięmiędzyinnymi o tym że do puchowych śpiworów dodaje się białą włuczkę mocherową 100 razy tańszą od puchu oczywiście w tych tańszych modelach szytych dla sieci.Szcaeże przyznam że gość wyjątkowo uczciwy jak na hanlowca wielkiej przyszłości w tym zawodzie mu nie wróżę . Muszę lecieć pozdrawiam
|
~rumcajs
2006-11-10 09:47:16
192.193.220.141
|

ale o coooo chodzi...? :)
------------------------------------------------------- ... nemo me impune lacessit ...
|
~dzik
2006-11-10 10:30:39
83.30.216.245
|

jaco moherowa nić co, a może moherowy beret
|
2006-11-25 00:05:23
83.30.42.221
|

ja posiadam od roku Big Mamut firmy Sportex ( www.sportex.hg.pl ): BIG MAMUT (SP11) - śpiwór puchowy konstrukcja: typ mumia, komory prostopadłościenne o jednakowej grubości bez mostków termicznych. Listwa ocieplająca z obu stron, specjalna konstrukcja stopy. Wym. 230x80, waga śpiwora 1,7 kg, waga wkładu 1,0 kg. Tkanina zewnętrzna - RIP-STOP, tkanina wewnętrzna: PIUMI, wypełnienie - puch naturalny 80%, 600 CUI. zakres temperatur: min=-26, opt=-9, max=+1 przeznaczene: turystyka kwalifikowana cena: 398,00
jak zrobiłem ładne oczka to dodali mi 10dkg puchu gratis
spisywał się tak dobrze że zimą w górach pod namiotem musiałem się rozpinać bo było mi gorąco. zajmuje bardzo mało miejsca w worku kompresującym który dają ze śpiworem. po sezoniez imowym 06/07 dodam szerszą recenzję jak na razie polecam jak ktoś chce miec dobry produkt za rozsądną cenę PS
paru znajomych poleciło mi śpiwór tejfirmy więc chyba ne są takie złe a cena jest niska dlatego że nie karzą sobie płacić za znaczek firmowy
------------------------------------------------------- Kocioł
|
~glenio
2007-01-03 13:38:15
83.7.2.117
|

Ja zaś niedawno stałem się posiadaczem puchówki Robertsa. Odszyty jest wzorowo ;]
Tutaj link do kilku zdjęć
http://glenio.fotosik.pl/albumy/107702.html
I tu pytanie do wszystkich speców - ile gram puchu na Wasze oko ma ów śpiwór? ;) Dla ułatwienia dodam, że kratka na dywanie jest rozmiaru 10x10 cm. Aha, w śpiworze oczywiście nikogo nie ma, nawet na ostatnim zdjęciu ;]
|
|