~m
2010-07-26 22:33:15
83.29.58.102
Głosów: 0
|

Potwierdzam słabość stali mi pękł mostek stalowy :P
Jak zawsze prawda leży po środku. Rama alu o takiej samej konstrukcji czy jakości jak stal zawsze będzie tańsza i lżejsza. Ponoć alu gorzej znosi długotrwałe obciążenia (niezależnie od ich siły) - w teorii. Niemniej pękają ramy wycieniowane zawodnicze, ramy pośledniej jakości albo używane niezgodnie z przeznaczeniem - czyli tak jak stalowe. Niemniej stal bardzo dobrze tłumi drgania (nawet zwykła stal), niemniej jest cięższa niż alu, za to tańsza niż karbon ;)
No i stalowe ramy w wyprawach też są pewnego rodzaju snobizmem. To jak Leica w fotografii czy Meindle double stitched ;P
------------------------------------------------------- m
|
~m
2010-07-26 23:06:27
83.29.58.102
|

A jak rower ma być naprawdę pancerny to zerknij na wspomnianego przeze mnie Thorna Nomad, najlepiej na piaście Rohloffa - prawdziwy czołg :D
Brzydki ale jak ktoś się orientuje to lans jest ;)
Ludziu - fajny artykuł, każdy może zinterpretować na swoją korzyść ;)
------------------------------------------------------- m
|
~hallotron
2010-07-28 12:55:31
62.225.185.18
|

składanie samemu roweru trochę mi się nie widzi, ale przeglądając strony o tej tematyce wpadłem na rowery fahrradmanufaktur? CZy ktoś spotkał się z tymi rowerami - chodzi mi konkretnie o model T- radoneur: http://tiny.pl/h7dkc Na eBay można za 950 Euro takiego wyrwać (model z 2009)? Jakieś opinie
|
|