Wybierz kategorie forum:
Strona: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Kurtki wierzchnie Marmot

pet77

2010-01-27 00:54:55
76.23.66.255 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Z takimi gabarytami, L będzie dla ciebie ok.Mam starego Palisades w rozmiarze M (jak wszystko z Marmota) wzr. 180cm, klata 95cm ;), pas 80cm.Leży jak ulał, ale gdybym był parę cm wyższy byłby z pewnością za mały.

Rynio

Rynio
2010-01-27 09:43:07
89.230.54.240 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Prawdopodobnie lipiec spędzę na morzu, co prawda jako 'moto' więc na deku podczas złej pogody nie będę musiał przebywać ale wiadomo że świeżego powietrza tez trzeba złapać; i zastanawiam się jak precip może znieść kontakt z woda morską.
Na pewno na wyrost się przejmuję ale może komuś zdarzyło się w takich warunkach choć raz precipa mieć na garbie?

Grass-ik

2010-01-27 18:02:35
81.219.121.116 Głosów: 0

michal_sz pod pachami kurtka ma ~59cm

~Lukasz

2010-02-17 17:00:08
188.33.231.211 Głosów: 0

Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

pet77

mam wymiary jak TY, rozmiar M lezy jak ulał nawet z polarkiem 200 pod spodem?

pet77

2010-02-18 06:18:49

Mam wystarczająco miejsca na dodatkowe warstwy pod spodem, np.polartec 200.

~beata1

2010-02-20 23:45:07
81.219.53.177 Głosów: 0

Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Ja też mam dylemat Raz że poszukuje wersji damskiej ,dwa ,że chciałabym coś lekkiego ,ale zarazem ciepłego /chodzi mi coprawda o wypady w góry w okresie letnim,ale wolałabym mieć docelowo dwie warstwy na sobie niż trzy. rozważam precip marmota, driclime windshirt,lub ion marmota i tu myślę ze polarek 100 musiałabym na górze dołożyć lub jakieś fajne ,cienkie softshele bez membrany i tu prośba o przetestowane propozycje i ogólnie o radę która z opcji jest lepsza?

-------------------------------------------------------
beti

pet77

2010-02-21 05:55:06

beti - już sama odpowiedziałaś sobie na swoje pytanie.Wiesz czego chcesz i cokolwiek nie wybierzesz ze swoich propozycji będzie ok.

~beata1

2010-02-21 22:35:30
81.219.53.177 Głosów: 0

Tak naprawdę to pytałam o jakieś fajne damskie softshele cienkie ,bezmembranowe ,bo wśród nich nie mogę się zdecydować.Mam juz w szafie kurtkę Wolfganga model Jaworzyna jest to model całoroczny i zajmuje trochę miejsca w moim małym plecaku tymbardziej że muszę w niego zmieścić jeszcze polarek ,bo na dole w górach jest zazwyczaj ciepło.Proszę więc o pomoc w doborze sprawdzonego softshela albo przekonanie mnie ,że precipy bądż windshirty są lepsze na moje wypady letnie

beti

porcelanowy

2010-03-08 08:40:18
83.16.133.18 Głosów: 0

POwitoł
Pierwszy mój post, więc witam Szanowne Grono :)
Z wiedzy zawartej na forum, przyznam szczerze, korzystałem do tej pory jak pasożyt :( Mam jednak nadzieję i coś od siebie dodać :)

Na początek pytanio-zagwozdka: mam kurtkę palisades (roz.S) marmota. Jak do tej pory sprawowała się OK, choć wielkich ulew czy wichur do tej pory nie napotkałem.
Natomiast wyszła mi sprawa dosyć głupia :)
Używałem jej do tej pory z arafatką przy której nie mogłem dopiąć zamka do końca (za ciasny kołnierz; jakieś 10cm od góry zamek był otwarty). Teraz kupiłem celem testów buffa - zamek dopinam do końca, ale nie mogę ubrać kaptura bez wypinania go z mocujących w stójce rzepów. Jest po prostu za mały (znaczy "dziura na twarz" jest za mała :) ). Na gołą głowę jeszcze ubiorę, ale z czapką nie ma szans (regulacja kaptura poluzowana na maxa). Przy przyłożeniu większej siły wyrywa się mocowanie kapuzy z rzepów.
Przyznam, że nie mam pojęcia czemu to nie wyszło przy mierzeniu kurtki.

Jak myślicie, jest sens uderzać do sklepu z pytaniem czy można coś z tym fantem zrobić? W sumie moja wina, że nie zauważyłem tego wcześniej, ale... ;)
Dzięki

p.s. W odwrotnych zamkach do wpięcia polaru w palisadesie widzę sens. Gdybym wpiął normalnie polar, to tracę wewnętrzną kieszeń, a tak przynajmniej zostają mi do wykorzystania te z polaru (w swoim nie mam "napoleonówki" ;) ).
---
Edytowany: 2010-03-08 08:40:52

~observer

2010-03-08 12:53:30
62.21.16.67 Głosów: 0

Taki kroj tej kurtki. Mam palisades w rozmiarze xl i tez nie naciagne kaptura na glowe z patkami wpietymi w rzepy.
To jest specjalnie tak zrobione, nie pytaj tylko w jakim celu bo nie wiem ;)

observer

porcelanowy

2010-03-09 07:38:41

POwitoł
O ile to prawda, że "ten model tak ma..."
Zawsze byłem kiepski w interpretacji wierszy ;) ale tym razem to mnie poeta bardzo zaskoczył.
Jutro podbijam do sklepu na pogadankę a dziś poślę mejla z zapytaniem do firmy, a co :)

A ogólnie observer zadowolony jesteś z kurtki?
---
Edytowany: 2010-03-09 07:38:59

~observer

2010-03-09 09:59:01
62.21.16.67 Głosów: 0

Nie mialem jeszcze okazji sprawdzic jak sie spisuje podczas wycieczek w gorach. Uzywam jej od 4 miesiecy do chodzenia w miescie i nie mam jej specjalnie nic do zarzucenia. Jak na razie jestem zadowolony :)

observer

znaczy-Janmar

2010-03-09 17:46:55
79.189.184.182 Głosów: 0

Co do kaptura, wiele kapturów zintegrowanych z kołnierzem tak posiada. A po co integruje się kaptur z kołnierzem tłumaczyć chyba nie trzeba. ;) Polecam delikatne rozsunięcie zamka głównego (do dolnej granicy kołnierza) przed założeniem kaptura - nie trzeba będzie odpinać za każdym razem rzepów. :)

porcelanowy

2010-03-10 08:03:14

POwitoł
A to kolejna dla mnie ciekawostka :)
@znaczy-Janmar: a czemu zintegrowany kaptur nie miałby być na tyle obszerny (w moim brakuje pewnie ze 4cm po obwodzie) żeby dyńka weszła bez kombinacji? Szczególnie, że ten akurat kaptur ma trzy sposoby regulacji, a ichni patent na ściąganie po bokach szyi działa jak na razie bardzo dobrze.
Rozpinanie zamka praktykuję, bo niby co robić. Niemniej jest to kolejna rzecz którą trzeba (według mnie niepotrzebnie) zrobić, a np. wspomnianego buffa muszę za każdym razem po takiej operacji poprawiać.
Jeśli to tak ma być, to nie kumam po prostu czemu i kurtka ma u mnie minusa i to sporego.

znaczy-Janmar

2010-03-10 11:24:15
79.189.184.182 Głosów: 0

Już wyjaśniam. Niestety, żeby osiągnąć taki poziom osłony twarzy za pomocą kołnierza (od dołu pod sam nos) coś trzeba poświęcić. Wydłużenie kaptura mogłoby spowodować że daszek będzie spadał na nos :). Przyznam że po dwukrotnym odmrożeniu twarzy w górach mam pewną obsesję na punkcie kapturów i w testowanych przeze mnie kurtkach (kilkunastu) zawsze zwracam baczną uwagę na kaptur, a jeszcze nie spotkałem kurtki z kapturem zintegrowanym, w której ten problem w mniejszym, lub większym stopniu nie występuje. Gdybyś skorzystał z np. gardy zapinanej, to Musiałbyś ją rozpinać i zapinać, a miałby, ten patent, jeszcze wiele innych dodatkowych wad. :) Więc myślę że nie jest najgorzej. :)

porcelanowy

2010-03-10 12:09:15

POwitoł
A czy przed spadaniem na nos nie zabezpiecza tylna regulacja kaptura? ;)
Dla mnie to jednak pójście na łatwiznę, bo jak pisałem do szczęścia wiele mi nie trzeba :) Nie ciągnę tematu, bo wiedzy brak :)
Dzięki za wyjaśnienia :D

p.s. Najlepiej skrojony kaptur jaki widziałem miała Moja Pani w kurtce pogardzanej marki bergson. Też był zintegrowany, po wyregulowaniu wyglądał bardzo kształtnie, daszek nie leciał na oczy, nie było problemu z obsługą a według jej słów (zaciągnąłem właśnie języka :) ) od wiatru lepiej chronił niż jej obecny berghaus (nie pomnę modelu).

Vaako

2010-03-12 01:19:50
217.153.79.130 Głosów: 0

Mam pytanko odnośnie tej kurteczki. Czy ktoś może mi coś bliżej o niej powiedzieć?
Czy będzie to coś pokroju Approach lub Gravity?
Jest fajna cena w Tatreniku http://sklep.taternik-sklep.pl/kurtka-marmot-leadville-wsshell-p-3756.html?osCsi d=1cf3fb0c3ae15969846b817842e9d8cf
Dla porównania ponad 100zł droższa w 8a czy Sherpa.
---
Edytowany: 2010-03-12 01:31:14

wideł

wideł
2010-03-12 01:40:49
89.240.216.101 Głosów: 0

jaka to fajna cena jest? Biegając w niej zapocisz się na śmierć a te oddychające panele boczne to soft bez membrany dla Ciebie to raczej jakiś
windshirt a nie windstopper,mam tego leadvilla nabyłem go za ok.50 funi parę miesięcy temu w UK,raczej z ciekawości jak to jest z windstopperami no i mam słabość do marmota..nie chcę wspominać jakie trzaski idą jak ściągasz kurtkę-tak się cholera elektryzuje ! do biegania sie nie nada ;)
to już lepiej approach bez membrany o wiele lepszy zobacz tak że marmota tempo soft z m3 materiału czyli coś jak approach ale nie jest to zimowy soft na pewno
---
Edytowany: 2010-03-12 19:33:03

Vaako

2010-03-12 09:18:08
217.153.79.130 Głosów: 0

W zasadzie do biegania mam starego windshirta patagonia. Co prawda zajechany już strasznie ale na razie starczał. Myślałem o mocno zimnych dniach takich z konkretnym mrozem.
A porównanie Approach z Leadville? Teraz mówię o warstwie zew do trekkingu na okres wiosenno jesienny?

~Emczak

2010-03-12 21:10:37
77.65.61.201 Głosów: 0

Approach to M3 a Leadvile M2 do tego z WS, więc tak jak Marmot opisuje różnice między danymi typami:

M3 shells are the most breathable in the M-series. They are best for high aerobic use in mild conditions.

M2 shells are the ideal balance between weather resistance, breathability and thermal protection. They are appropriate for a wide range of aerobic use in moderate to cold conditions.

W M3 nie jest specjalnie ciepło kiedy człowiek się zatrzyma. W okolicach -2 z TKA 100 pod spodem było dobrze tylko kiedy szedłem ;) Ale to już raczej poniżej sugerowanych temperatur ;)
Posty do Softów Marmota raczej...

Strona: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Odpowiedź
Nick ~ Zaloguj się »
Treść
Podpis
Wpisz tekst do prawego pola: 40008 - zabezpieczenie przed SPAMEM
0.085157