Wybierz kategorie forum:
Strona: | 1 | ... | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | ... | 27 |

[Akcesoria] Naczynia

gumibear

Administrator gumibear
2016-04-05 20:50:43
84.38.214.133 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Saunter skracaj linki!

lucas_t

2016-04-05 22:01:45
83.8.27.95 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

@Saunter
A może:
https://e-militaria.pl/207-trzyczesciowa-menazka-helikon.html
skoro to co podałeś to "stop" stalowo-plastikowy ? :D Bo ten podają że stal nierdzewna, a i cena że tylko brać ;)

Saunter

Saunter
2016-04-06 13:37:33
109.173.145.175 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

lucas_t

Dwie pozycje które podałem są niby z aluminium anodowanego.
Chyba się zdecyduję bo 13$ to naprawdę nie szkoda :)

lucas_t

2016-04-06 14:01:01
83.8.29.207 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Tylko nie gotuj w nich herbaty z cytryną ;)

skrzyplocz

skrzyplocz
2016-07-11 19:15:36
37.128.14.183 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Tak mnie ostatnio naszło na kupno patelni ze składaną rączką, wymagana teflonowa, albo inna, SKUTECZNA warstwa nieprzywierająca i średnica 17 - 20 cm

Preferuję zaokrąglone ścianki, czyli nie takie:
http://tnij.org/q2ec57k
tylko takie:
http://tnij.org/53uquli

Lepiej składane rączki na stałe przymocowane, a nie osobny trzymacz.

No i żeby nie ważyła więcej niż 300 g (ta z Mil-teca jest za duża i za ciężka).

Na razie mam takie małe byle-co z anodowanego aluminium, domycie tego w warunkach polowych po jajecznicy graniczy z cudem, wszystko przywiera i się przypala: http://tnij.org/mxk1p1q


Ma ktoś sprawdzoną patelnię i mógłby coś polecić? Na tych zaokrąglonych ściankach zależy mi głównie z powodu placków i naleśników - zdecydowanie łatwiej mi przewrócić placek na drugą stronę, jak mam łagodne podejście.

Teoretycznie to: http://tnij.org/qa4uuq2 jest fajne, ale nie ma słowa o nieprzywierającej powłoce.
---
Edytowany: 2016-07-11 19:28:42

wacek742

2016-07-11 22:34:04
91.235.125.124 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Polecam zwykłą (niepocienianą) patelnię z pepco, ikei lub innej biedronkowej sieciówki. Koniecznie z odkręcaną rączką (bakelitowe ciężkie). "Trzymacz" wymagany. Malutkie raczej się nie sprawdzają (nitowane rączki, niskie boki).

Na takiej patelni usmażysz wszystko, bo jest do tego celu przewidziana, a nie stworzona jako drogi gadżet na biwak. Są zwykle tanie i nie szkoda ich zostawić. Przy odpowiednim wyborze waga też nie porazi. Na takiej patelni usmażysz wszystko.

Stała (składana) rączka może przeszkadzać (stabilność na kuchence) lub wręcz być niebezpieczna (nieumyślne potrącenie).

Kuchenka - musi być odpowiednia. Ja do smażenia używam Primusa duo. Inne świeczkowe, Campingazy itp nie sprawdzają się. Placków nie usmażysz, lub będzie trwało to bardzo długo (pisze o warunkach biwakowych).
---
Edytowany: 2016-07-11 22:42:16

Yatzek

Yatzek
2016-07-11 23:07:16
94.254.180.103 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

skrzyplocz - zdecydowanie polecam japońską patelnię tytanową Evernew z powłoką ceramiczną. Mam taką w najmniejszej średnicy - 16 cm, ale są też 18 i 20 cm. Moja waży 124g (na mojej wadze).
Jest rewelacyjna - lekka, funkcjonalna, powłoka ceramiczna niczego nie łapie, a jajecznica wręcz ślizga się po jej powierzchni. Nawet nie trzeba zmywać - wystarczy przetrzeć serwetką.
Ma zaokrąglone ścianki, optymalną głębokość i składane na boki izolowane uchwyty. Jest dość cienka, więc smażę na niej na małym płomieniu, bo na buzującym może się lekko odkształcać.
Wiadomo, że im szersza średnica patelni, tym lepiej się smaży na palniku o większej średnicy, ale do BRS-3000T dorobiłem dyfuzor, który punktowy płomień rozprasza na większą szerokość.

Na moim blogu patelnia wciąż czeka na recenzję, ale używam jej już na tyle długo, że jak po sezonie znajdę dość czasu, to wysmażę kompletną reckę.
A na razie dozwolone trzy foty...

-------------------------------------------------------
Yatzek - nadworny tester NGT.pl :)

Yatzek

Yatzek
2016-07-11 23:11:13
94.254.180.103 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

A jeszcze trzy dodatkowe zdjęcia...
Nic nie przywiera. Pięć jajek wbitych i sporo jeszcze by weszło.
Na ostatnim widać palnik z dyfuzorem roboczo wykonanym z wieczka od konserwy.

-------------------------------------------------------
Yatzek - nadworny tester NGT.pl :)

skrzyplocz

skrzyplocz
2016-07-12 08:06:58
193.243.143.202 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Yatzek - to jest to :-), szkoda, że w Polsce niedostępna, znalazłam na ebay-u, cena trochę powala i czas przesyłki też, ale jak nic podobnego nie znajdę, to może się skuszę (niedługo mam urodziny). Kuchenkę mam odpowiednią, daje radę bez dyfuzora, nawet na zwykłej cywilnej patelni.

wacek742: No nie lubię trzymaczy i nic na to nie poradzę, jeszcze nie zdarzyło mi się zrzucić garnka czy patelni ze stałą rączką, a z trzymaczem tak.

wacek742

2016-07-12 17:12:57
91.235.125.124 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Yatzek: Jajecznicę idzie usmażyć prawie na wszystkim. Czy taka patelenka nada się na rozprawienie placków z 1 kg ziemniaków, albo kotletów z 0.5 mielonego (to są przykłady)?
Zupełnie nie mam doświadczenia z tytanem, pytam więc.

skrzyplocz: oj to widzę, że już "doszedłeś" do "muszę-ją-mieć". Też mam kilka gratów, które sobie leżą i czekają i były niezbędne. Nie ma co kombinować, zamawiaj.

Moja 'ulubiona' patelnia nie-wiem-gdzie-kupiona: fi 20 cm waga: 218 gramów (bez trzymacza) cena: pewnie z max 15 zł. Smaży na trasie (więcej rowerowych niż pieszych) wszystko (patrz wyżej).

PRS

2016-07-12 17:35:28
193.0.116.9 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Może się komuś przyda - jest sporo kubków (z pokrywkami) o różnych średnicach
http://hobbyhouse.pl/pol_m_Sprz-t-turystyczny_Naczynia-turystyczne-170.html

-------------------------------------------------------
wynik mierzy czyny

Yatzek

Yatzek
2016-07-12 18:42:49
94.254.180.103 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Patelnia nieczęsto wędruje wraz ze mną, ale jednak jej używam. Głównie do przyrządzania jajecznicy którą bardzo lubię, rzadziej do podgrzewania gotowych posiłków.
Na GSB zrobiłem jajecznicę w kubalu MSR Titan Kettle który nie ma żadnej wewnętrznej powłoki, no i przywarła na dobre... Później przez trzy dni miałem herbatę o smaku jajecznicy, co już takie fajne nie było.
Kiedyś (nie)opatrznie zapytałem o cenę tej patelni i dostałem ją w prezencie :) Raz jeszcze dziękuję. A że jestem zadeklarowanym zwolennikiem ideii Light & Fast, to był to strzał w dziesiątkę.
Powłoka ceramiczna funkcjonuje bez zarzutu. Zauważyłem jednak, że mocny płomień działa bardziej punktowo i rozgrzewa cienką blachę tytanową w jednym rejonie, przez co jajecznica ścina się nierównomiernie, a patelnia lekko odkształca. Po zmniejszeniu płomienia i regularnym mieszaniu, jajówa wychodzi bezbłędnie.

Z uwagi na oszczędność gazu, unikam długotrwałego smażenia. Także czasochłonność przyrządzania bardziej złożonych potraw w terenie nie jest moją domeną, a w domu mam inny osprzęt, więc pytania o placki ziemniaczane i kotlety zostawię niestety bez odpowiedzi. Choć może gdybym kiedyś biwakował w jednym miejscu przez kilka dni, to pewnie zdobyłbym większe doświadczenie w smażeniu na tej patelni, bądź zabrał wtedy taką niedużą "ogólnowojskową".
Zauważyłem jednak, że patelnia "lubi" mieć zapełnione dno potrawą, która to potrawa odbiera ciepło równomiernie. Gdy wytapiałem tłuszcz z bekonu, trzeba nim było mieszać, bo cienka blacha grzała mocniej w rejonie płomienia, a słabiej poza jego kręgiem. Przez to niektóre kawałki łapały rumieniec szybciej, inne słabiej. Dopiero wytopiony tłuszcz nieco pomógł ujednolicić stopień podsmażania. Tytan słabo przewodzi ciepło, co właśnie wtedy dało się zauważyć.

Większość moich potraw to zalewajki - owsianka, kuskus, zupki, ale możliwość delektowania się jajecznicą na bekonie czy na boczku warta jest noszenia (niekiedy) dodatkowych dwunastu deko. Także podgrzewanie sklepowych pulpecików czy podobnej paszy jest łatwiejsze na patelni. Trzeba jednak mieć świadomość zachowywania się cienkiej blachy tytanowej i nie traktować powłoki ceramicznej jako antidotum na przypalenia.
Jak ktoś ma talent, to - jak mawiają - i wodę w kubku przypali... ;-)

Na GSS mieliśmy "zwykłą" patelenkę z GS-u i też było OK. Ale ważyła trzy razy tyle co Evernew.
A ja lubię na lekko... :)

-------------------------------------------------------
Yatzek - nadworny tester NGT.pl :)

wacek742

2016-07-12 19:49:02
91.235.125.124 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Yatzek: chodzi mi po głowie jakiś tytan, ale w sumie chyba tylko dla lansu, czyt. "pod choinkę". Recenzje raczej nie zachęcają. Tytan do wody i wsio. Mój ulubieniec przez ostatnie dwa sezony to zestaw: patela i gary fire-maple fmc-208. Da się w tym zrobić (nie podgrzać!) dwudaniowy obiad dla 1 do 3 osób.

skrzyplocz

skrzyplocz
2016-07-13 07:23:17
193.243.143.201 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Yatzek - piszesz, że przy punktowym mocnym podgrzewaniu patelnia się lekko odkształca, czy po ostudzeniu wraca do swojej formy, czy odkształcenia z czasem zostają na stałe (tak jest w cienkich aluminiowych) i jeszcze jak z transportem - jest w komplecie jakiś woreczek? Jakoś specjalnie zwracasz uwagę na towarzystwo patelni w plecaku (twarde przedmioty), czy pomimo cienkiej blachy nie ma ryzyka, ze coś się powygina?

Smażyłeś na niej kiedyś żółty ser? Też nie przywiera? To jest coś, co najtrudniej schodzi z anodowanego aluminium i doprowadza mnie do szału :-)
------------------

Ktoś używa może do smażenia naczyń z aluminium z powłoką non-stick np. Primusa? Niekoniecznie patelni.

Yatzek

Yatzek
2016-07-13 09:04:59
94.254.180.103 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Na palniku BRS-3000T który ma płomień świecowy, patelnia lekko się odkształcała, ale po wystygnięciu wracała do stanu poprzedniego. Przy tak cienkim arkuszu tytanu, trzeba też przykręcać płomień, bo taka właśnie jajecznica momentalnie się ścina. Żółtego sera nie miałem na patelni, to i nie wiem.

Patelnia przychodzi bez woreczka, ale zaadaptowałem woreczek Primusa, który idealnie mieści patelenkę z opakowaniem jajek (sześciopak) plus jeszcze jakieś drobiazgi.
W transporcie jest bezproblemowa i wytrzymała, mimo cienkich ścianek to jednak tytan i da się to wyczuć. Jedynie staram się składnie pakować, bo zawsze lubię mieć wzorowo zapakowany plecak :)

-------------------------------------------------------
Yatzek - nadworny tester NGT.pl :)

skrzyplocz

skrzyplocz
2016-07-13 10:33:27
193.243.143.203 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Yatzek - dzięki za informacje, a tak z innej beczki, jak Ci się sprawdza ten bukłaczek na wodę patypus? Długo go już używasz?
Na razie wystarczają mi zużyte PETy i bidony, ale te pierwsze są trochę nieporęczne, a drugie ciekną.

fotofx

fotofx
2016-07-13 11:22:54
176.221.121.88 Głosów: -1

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

@skrzyplocz miałem PRIMUS Litech Super Set + PRIMUS Litech Coffee/Tea Kettle 0.9 L , który dwa lata temu mi ukradli z wraz z ekwipunkiem ten zestaw był dla mnie za mały i niewygodny do gotowania obiadków , obecnie używam zestaw Max-Fuchs Duży Zestaw Naczyń Aluminiowych trzy gary + patelnia ( teraz wodę gotujemy w małym garnku pod przykrywką i wszystko jest ok )
---
Edytowany: 2016-07-13 11:25:25

skrzyplocz

skrzyplocz
2016-07-13 12:20:09
193.243.143.201 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

fotofx - co do Primus Litech Super Set - jak ta powłoka non-stick się sprawowała? Chodzi odporność na porysowanie, łatwość mycia (wystarczy przetarcie papierem, czy trzeba myć), czy nie przywierały potrawy przy małej ilości wody.

fotofx

fotofx
2016-07-13 14:21:13
176.221.121.88 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Ta powłoka non-stick Primusa jest przeciętna i nic nadzwyczajnego myje się tak samo jak wszystkie inne naczynia z powłokami , a co do odporności na porysowania to nie mam pojęcia bo do mieszania używam wyłącznie plastikowych narzędzi i żadne patelnie i garnki mi się nie rysują ( dodam , że najczęściej gotuje takie same posiłki jak w domu )
---
Edytowany: 2016-07-13 14:24:43

Arni

Arni
2016-07-13 16:41:31
46.211.253.154 Głosów: 0

Edytuj post  Jeśli uważasz, że post jest wartościowy, zagłosuj na niego  Post do usunięcia!!!

Poteierdzam, zwykły teflon spotykany w patelniach. Odporność na zarysowania w normie, metalowe sztućce porysują. W pierwszym garnku nosiłem miseczkę którą bezpośrednio wkładałem do środka garnka. Mikro ruchy spowodowały dość mocne porysowanie się tej powłoki. Teraz pod seryjną miseczkę podkładam chusteczkę i nie porysowała się mimo ok. 3 lat używania.

Strona: | 1 | ... | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | ... | 27 |
Odpowiedź
Nick Zaloguj sie »
Treść
Podpis
Wpisz tekst do prawego pola: 912d2 - zabezpieczenie przed SPAMEM
dodaj zdjęcia »
Max rozmiar zdjęcia 200 KB. Akceptowany format: jpg
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3