[NGT.pl] Niezależna Grupa Testingowa

Ocena produktu

Wygoda4.00
Wyposażenie4.00
Wytrzymałość4.00
OGÓLNA 4.00

Honer 1L, Lando

Kuchnia turysty

HONER 1L
- pojemność 1 L,
- wysokość: 31.5 cm,
- szerokość: 8.5 cm,
- waga: 518g.

LANDO
- pojemność 0.4 L,
- wysokość: 19 - 20 cm,
- średnica: 6.7 - 8 cm,
- waga: 323g.


lucas_t

2016-11-20 23:39

Ocena produktu

Wygoda4
Wyposażenie4
Wytrzymałość4
OGÓLNA 4.00
Honer 1L, Lando Honer 1L, Lando

1. Informacje wstępne.

Termos i kubek otrzymałem +/- rok temu w ramach projektu:
"Test sprzętu Fjord Nansen 2015 termos, kije, komin..."
Od tamtego czasu wykonałem trochę testów, zarówno "oficjalnych", jak i nie, w sumie chyba ponad 20.
"Oficjalne" pomiary zalecone przez FN były wykonywane w temperaturze ~20 °C, dwa razy na dobę, (w przypadku kubka częściej). Nieoficjalne, w różnej temperaturze i częściej, a niekiedy z lekką nutką "perwersji" (np. termos w połowie pełny).

Do porównania termosu użyłem nie nowego Esbit VF1000ML (http://esbit.de/en/stainless-steel-vacuum-flask-vf1000ml/) i (wówczas nowego) kubka Fusion Fresh (http://www.ambition.pl/kolekcja/termosy-fusion-fresh)


2. Pierwsze wrażenie, charakterystyka, itp.

2.1 Termos
"Wzornictwo" termosu standardowe - długi (~31.5 cm), +/- standardowej szerokości ("stopka" ~8.5 cm), czyli jak w katalogu, bardzo lekko (1cm różnicy) zwężający się ku górze. Jeden kubek, jeden korek. Co jest niestandardowe, to fajnie się prezentująca czarna "otulina", chociaż jest mniej "porowata" niż bym wolał, i ten adres www na dole mnie lekko irytuje. Ale mogło być gorzej (kod QR, czy link na FB).
Logo nie wali po oczach, i wbrew temu co na początku podejrzewałem, nadal dobrze się trzyma.
Co się niezbyt dobrze trzyma, to metalowy kubek w rękawiczkach.
Korek ("generyczny", bez logo, napisu) schodzi po 2.25 obrotu. Zrobiony z twardego plastiku, ciut za wąski tam gdzie się go łapie do odkręcania i nie z wypustkami, jak prezentują na stronie, tylko nacięciami, co powoduje że nawet "gołymi" rekami czasem trudno go odkręcić.
Wagi:
Esbit: 521g cały, 82g kubek, 27g korek
Fjord Nansen: 518g cały, 56g kubek, 27g korek.

2.2 Kubek
Wzornictwo standardowe na kubek dobrej klasy, czyli +/- jak Primus Commuter Mug (zbudowany jak mini termos - metalowy "obszar roboczy", plastikowa pokrywka z wbudowanym korkiem automatycznym), malowany proszkowo, chociaż miejscami w pokrywce lekko "nierówny" plastik. Ale to taki mały zgrzyt estetyczny, bardziej mnie martwiło to że wewnętrzna uszczelka jest miejscami nierówna (tak jakby od nacisku ją wybrzuszyło), ale "trzyma".
Uszczelka przy gwincie wygląda normalnie i porządnie i również "trzyma".
Pokrywka z twardego plastiku, z dodatkowym otworem, by nikogo nie "przyssało". Żeby ją dokręcić "właściwą" pozycję, trzeba trochę siły.
"Klik" na mocnej sprężynie.
Gumowa "stopka" dobrze się trzyma na rożnych powierzchniach.

Wymiary:
Wysokość do dzióbka - 20cm, do strony naprzeciwko - 19 cm, samego kubka - 16.3 cm
Średnica u podstawy - ~6.7 cm, u góry ~8 cm, ale zaraz ścięta do ~7 cm.
Obwód u podstawy 22 cm, u góry 26.5 cm
Waga:
Cały 323g.

Zważyłem przy użyciu:
https://promis.pl/produkt/eldom-wk260s/
i 1kg zapakowanej mąki wskazywała jako 1kg i 8g, więc chyba dobrze waży.


3. Pomiary

Temperatura był mierzona na początku termometrem rtęciowym i elektronicznym, później już tylko elektronicznym (TP101, zakres pomiarowym -50°C – 300°C, dokładność chyba 0.1°C).

Woda wlewana była wprost z "gotującego się" czajnika (+/- 94° - 92°C).

Temperatura otoczenia oznaczyłem jako to. Była to temperatura zmierzono tuż obok termosów, kubka.
Termosy były mierzone na zmianę, tzn. raz pierwszy otwierany był Esbit, raz Fjord Nansen.
Podczas pomiaru otwór termosu, kubka i termometr były przykryte, owinięte ścierką z mikrofibry (80% poliester, 20% poliamid, 200 g/m2 dla anal retentiveOCD-eków ;)).

3.1 Termosy

Pomiar bez wygrzewania.
Brak wygrzania osiągnąłem zalewając termosy zimna wodą z kranu (~10 °C).
http://i.imgur.com/8LrBWXa.jpg

Pomiar z wygrzewaniem
http://i.imgur.com/ooAPZCX.jpg

Pomiar własny
Pomiar własny wykonałem z wygrzaniem, w lodówce. Termosy leżały, nie dotykając siebie, ani żadnych ze ścianek lodówki. Reszta jak przy wcześniejszych.
http://i.imgur.com/0ckVrHY.jpg

3.2 Kubek Lando

Pomiar bez wygrzewania
Początkowy brak wygrzania osiągnąłem poprzez zalanie kubka zimną wodą jak wcześniej w przypadku termosów. Później po prostu był schłodzony 24 godzinną wodą.
Na zielono oznaczyłem dodatkowe pomiary nieznajdujące się w wytycznych.
http://i.imgur.com/2KzW2YI.jpg

Pomiar z wygrzewaniem
http://i.imgur.com/bAItdxm.jpg

Pomiar własny
Jako że na początku nie miałem zbytnio z czym porównać kubka, to zrobiłem jeszcze dwa dodatkowe pomiary.
Pierwszy polegał na zaparzeniu w nim herbaty, dorzuceniu po zaparzeniu cytryny z lodówki i traktowania go jak normalnego kubka, czyli picia z niego małych łyków co pomiar.
http://i.imgur.com/iLin8GQ.jpg

Drugi na wygrzaniu go, zalaniu wodą i włożeniu do lodówki, na drzwiczki.
http://i.imgur.com/2giifyX.jpg


Oprócz termometru tego co zwykle, użyłem w dwóch pierwszych również wcześniej wspomnianego elektronicznego (wartości po "/"), i mierzyłem oboma jednocześnie. Ostatnia tabelka to już tylko elektroniczny. Różnice są zmienne, więc najwidoczniej tania "kitajska" elektronika jeszcze się nie odnalazła w nowym kraju :D
O kubku do porównanie nie będę się rozpisywał, wspomnę tylko że rzeczywistą pojemność miał mniejszą od FN (~350 ml).
Wszystkie pomiary z rozgrzaniem.
Reszta tak jak wcześniej.

Termos Esbit i Fjord Nansen (+/- jak odstępy czasowe na stronie)
Tabelka pomiarowa:
http://i.imgur.com/f4mbUOA.jpg

Kubek Ambition i Fjord Nansen
Tabelka pomiarowa:
http://i.imgur.com/7cB5cvT.jpg

Kubek Ambition i Fjord Nansen (lodówka)
Tabelka pomiarowa:
http://i.imgur.com/U73NTaU.jpg

3.3. Pomiary w dalszym okresie
Poniższe pomiary wykonywałem w okresie +/- roku od otrzymania, w różnych warunkach, głównie by zaspokoić swoją ciekawość, ale i "na życzenie" się znajdzie.
Jeśli nie napisałem inaczej, "metodologia" tak jak wcześniej.

Pomiar: "Czy jest sens trzymać "żelazną rezerwę" ?".
Termosy rozgrzane. Następnie znów zalane do pełna właśnie zagotowaną wodą i odlanie 0.5L.
Tabelka pomiarowa:
http://i.imgur.com/NRYpRFh.jpg

Jak widać różnice w porównaniu do pełnego po 24h sięgają ~20 °C. Gdyby ktoś chciał sobie zostawić tylko kubek, a nie 2.5, to pewnie byłoby dużo gorzej, więc raczej sensu nie ma.

Pomiar zimno zimowy.
Miejsce: takie +/- czworokątne gazebo, z jednym wejściem i ścianą naprzeciwko jego.
Podczas pomiarów trochę wiało. Bardziej symulować warunków niesienia w plecaku w bocznej kieszonce nie mogę.
Termosy odizolowane od podłoża via kilka cm styropianu.
Tabelka pomiarowa:
http://i.imgur.com/TpMkGa7.jpg

Pomiar lekko zimowy
Tak jak wcześniej, tylko że bez wiatru.
Tabelka pomiarowa:
http://i.imgur.com/HdV3UJt.jpg

Kolejny pomiar zimno zimowy i dwa średnio zimowe (jeden z lekką nutką wiosny ;)).
Miejsce pomiaru jak wcześniej - "gazebo", ale bez wiatru. Reszta też jak wcześniej.
Tabelka pomiarowa:
http://i.imgur.com/bP5ohk4.jpg

Pomiar badający ''wpływ entropii'', czy jak kto woli: ''...czy po roku używania pod względem trzymania ciepła coś się zmieniło...''.

Lodówka (moje godziny):
http://img8.pixhost.org/images/887/35074036_tab_t_rok_moj.jpg

Pokój (''oficjalne'' godziny):
http://img8.pixhost.org/images/887/35074037_tab_t_rok_fn.jpg

Kubek:
http://img8.pixhost.org/images/887/35074038_tab_kubek_rok.jpg


Pomiary zbliżone, niekiedy wręcz identyczne, do tych sprzed roku, więc ''entropia'' miała niewielki wpływ :)


4. Spostrzeżenia, wnioski, ciekawostki, itp.

4.1. Termos
Pierwsze pomiary potwierdziły wcześniejsze pomiary opublikowane na stronie Fjord Nansen. Zmierzona prze zemnie temperatura termosu po 12h i 24h jest zauważalnie wyższa niż podana na stronie, ale biorąc pod uwagę chociażby to że były otwierane mniej razy niż podczas pomiarów ze strony, nie jest to zaskakujące.
Wygrzanie miało wpływ na termos Esbit i prawie żadnego na termos, czy kubek Fjord Nansen.
Termos termoizolacyjnie dobrze radzi sobie na mrozie, a i po roku używania (na potwierdzenie którego mam wgniecenia, zadrapania "ogumowania") nie widać spadku tych właściwości.

Kubki No Name by TESCO i FN są wymienne.
Kubek FN mieści się wręcz idealnie w kubku Esbit-a.
Korki od Esbit-a pasują do FN (automat ciaśniej niż klasyczny). Od FN do Esbit-a też, ale już dużo luźniej, aczkolwiek nic przez ~5 sekund po obróceniu nie ciekło.
W rękawiczkach Kanfor Fit termos trzyma się dobrze, kubek odkręca się ciut gorzej, korek dużo gorzej.
Klej w kubku jest mało mrozoodporny – rozkleja się i to tak, że podczas jednego z zimowych pomiarów aluminiowa "czapka" mi po prostu została w ręce.
Korek jest chyba ciut za wąski, bo zdarzyło mi się kilka razy wkręcić go bardzo krzywo, a przechowując mieszankę woda + tabletka do zmywarki "wystrzelił".

4.2. Kubek
Jak podejrzewałem kubek Fjord Nansen, widocznie "pobił" Ambition (zwłaszcza w lodówce), ale w końcu "inne ligi".
Po zalaniu ciepłymgorącym płynem, po jakimś czasie słuchać jak coś "bulgocze".


5. Zastrzeżenia, życzenia, itp.

5.1 Termos
- można by kubek również pokryć gumą,
- wypadałoby zastosować lepszy klej, który klei i na mrozie,
- korek powinien być bardziej "chropowaty" i ciut szerszy,
- ciekawym pomysłem mogło by być oznaczenie na korku miejsc wylewania czymś fosforyzującym, ale pewnie będzie z tym problem w rzeczach do kontaktu z żywnością,

5.2. Kubek
- chropowata powierzchnia nakrętki, byłaby ciekawym i niespotykanym rozwiązaniem.


6. Podsumowanie
Termos i kubek sprawiły się jak należało, a w przypadku termosu nawet ciut lepiej, chociaż czasami z niego "wychodziła chińszczyzna".

Kontakt | System CMS by OpenSolution | Zobacz również Opiniuj.pl